Search

Što je \"love bombing\" i zašto ga trebate izbjegavati

Što je "love bombing" i zašto ga trebate izbjegavati

Nepoželjan društveni trend

Tekst: E.G.


Image: Screenshot

Moderni ljubavni odnosi se čine sasvim dovoljno komplicirani i bez pojmova poput "ghostinga" ili "benchinga" koji postaju sve popularniji. Posljednji trend o kojem sve češće slušamo je onaj "love bombinga", a ako još uvijek ne znate što on podrazumijeva, udobno se smjestite i pažljivo čitajte tekst u nastavku - moglo bi vam zatrebati i prije nego što mislite!

Ako se relativno često družite s prijateljima ili ste i sami u stalnoj potrazi za odgovarajućim ljubavnim partnerom, vrlo je vjerojatno da znate kako situacija na "tržištu" i nije najpovoljnija. Danas možda koristimo neke druge alate za upoznavanje novih ljudi, kao što je sveprisutni Tinder, ali problemi ostaju isti. Jedni će se uvijek žaliti kako ne postoji baš nitko tko ih može zaintrigirati, drugi će početak, zaplet i rasplet novih ljubavnih veza doživljavati jednom tjedno, dok će se treći izgubiti negdje između svojih želja i realnosti. Bilo kako bilo, pojam modernog datinga je kompliciran. Generacija millennialsa je uvela neka potpuno nova pravila ponašanja, pa slijed kojim su išli naši roditelji koji podrazumijeva brak i djecu odmah po završetku fakulteta uglavnom ne dolazi u obzir. Ne, mi ćemo naše potencijalne partnere analizirati do najsitnijeg detalja, panično tražeći razlog koji će nam potvrditi da se ne moramo obvezati. 

Što je "love bombing" i zašto ga trebate izbjegavati (фото 1)

Štoviše, osoba s kojom se viđamo može biti i vrlo kvalitetna, potencijalni materijal za ozbiljnu vezu ili brak, no što ako se za koji mjesec ipak poželimo otisnuti na putovanje oko svijeta s prijateljima? Naravno, ono se, najvjerojatnije, neće dogoditi nikad, ali millennialsi se ne vole ograničavati. Drugim riječima, danas veze doista izgledaju drugačije nego prije, pa oni koji se odvaže na probijanje nemilosrdnim bojnim poljem zvanim dejtanje u dvadesetima ili tridesetima, moraju biti spremni na niz bizarnih situacija i nemilih epizoda. Ako ste gledali seriju "Girls" i slične projekte koji se bave međuljudskim odnosima tzv. generacije Y, vjerojatno već znate o čemu ovdje govorimo. Ne, ne radi se o nekom izmišljenom problemu iz mašte Lene Dunham, već stvarnim fenomenima koji imaju svoje ime

Prvo smo se tako upoznali s ghostingom, davnih dana prikazanim kroz lik Bergera koji u seriji "Seks i grad" s Carrie prekine preko post-it papirića. Pogađate, ovaj se trend odnosi na situaciju u kojoj vaš donedavni partner jednostavno nestane bez objašnjenja, planski onemogućivši svaki oblik komunikacije i uzrokujući veliku količinu boli i frustracije. Nadalje, pojavio se i trend breadcrumbinga, koji pak podrazumijeva konstantno "zavlačenje" druge strane, dajući joj tek dovoljno "mrvica" da nikad u potpunosti ne odustane. Benching je donekle sličan pojam, koji se koristi da opiše situaciju u kojoj niste sigurni koliko ste oduševljeni osobom s kojom se viđate, ali niste sigurni niti da ćete pronaći nekog zanimljivijeg, pa susrete dozirate i taktizirate. Najnoviji pojam o kojem se priča, u ovom smislu, je love bombing. Unatoč tome što niti svi prethodno navedeni pojmovi nisu bezazleni, ovaj posljednji bi mogao biti najopasniji, barem ako je suditi prema mišljenju struke.

Naime, pojam love bombinga je javnosti prije nekoliko mjeseci predstavio Dale Archer, ugledni američki psiholog s višegodišnjim iskustvom individualnog savjetovanja na području veza. Najjednostavnije rečeno, love bombing za njega predstavlja situaciju koja na početku veze može izgledati idilično. No, zapravo je riječ o taktici zavođenja s potencijalno opasnim posljedicama. U praksi će to izgledati ovako; osoba s kojom se viđate će vas od prvog dana obasipati pažnjom, vjerojatno i poklonima, vrlo brzo će početi spominjati planove za zajedničku budućnost, bit ćete u stalnom kontaktu ako ste fizički odvojeni, a zbog svega toga ćete se osjećati kao da ste najvažnija osoba na svijetu. Što je tu problematično, pitate se? Pa, odgovor na to bi vam mogla dati prva situacija u kojoj se od takvog partnera pokušate odvojiti, čak i ako je riječ o izlasku s prijateljima ili pak situacija u kojoj takva osoba primijeti da vam je entuzijazam oko odnosa pao za nijansu. 

Osobe sklone taktici love bombinga će tada pokazati svoje pravo lice i namjere, izazivajući svađe zbog nečeg što se vama činilo potpuno uobičajeno. Iz tog razloga je, napominju psiholozi, bitno već na samom početku odnosa pripaziti da on ide polako, bez velikih gesti i obećanja jedne strane. Ovdje je bitno napomenuti i kako svi slučajevi love bombinga nisu isti, niti moraju završiti katastrofično. No, u najmanju će ruku biti neugodno. Nekoliko sam svojih poznanika zamolila za kratku izjavu vezanu uz njihovo slično iskustvo, o kojima se mjesecima pričalo. Ivan (30) je svoju bivšu djevojku upoznao preko zajedničkih prijatelja koji su mislili kako bi njih dvoje bili odličan par.

Što je "love bombing" i zašto ga trebate izbjegavati (фото 2)

"U prvih par tjedana mi je bilo pomalo čudno što mi se javljala barem jednom u sat vremena, iako zna da mi posao onemogućuje dopisivanje. Slala bi mi prijedloge izleta za vikend, pa čak i destinacija za iduće ljeto, no nisam obraćao pažnju. Bila je ugodno društvo, ali shvatio sam da nešto nije u redu kad sam joj pokušao objasniti da subotu neću moći provesti s njom već kod prijateljice na rođendanu i izazvao svađu koja je trajala satima. Nedugo nakon, na jednom Skype razgovoru me bez najave upoznala sa svojom majkom, kojoj me predstavila kao budućeg zeta. Tad smo se viđali oko mjesec dana, a mislim da ne moram naglašavati kako drugi mjesec nismo dočekali, kao ni to da me danas ne želi niti pozdraviti na cesti! (smijeh)

Što je "love bombing" i zašto ga trebate izbjegavati (фото 3)

Moja druga sugovornica ima slično neugodno iskustvo, za koje tvrdi da joj se danas ne bi moglo dogoditi. "Upoznali smo se na partiju kod zajedničkog prijatelja, odlično se proveli i razmijenili brojeve. Prva kava je također prošla jako dobro, no već na drugoj je počeo s izjavama poput one da sam ja najposebnija žena koju je ikad upoznao, kako smo si sigurno suđeni, dok je na trećoj spominjao našu potencijalnu djecu. Bila sam mlađa i trebalo mi je predugo da shvatim da to nije normalni tijek događaja, a jednom kad sam shvatila, sporne se osobe, pogađate već, nije bilo lako riješiti. Ipak sam ja njegova srodna duša! (smijeh) No, sve skupa mi je poslužilo kao velika lekcija." Stoga, kad se drugi put nađete u novom odnosu koji vam se čini odličan, razmislite na čemu to mišljenje temeljite. Kako je savjetovao i sam psiholog Dale Archer, vodite se onom "If it seems too good to be true, it probably is".

Related articles

Buro 24/7 Selection

više