Search

Što je to bullet journaling?

Što je to bullet journaling?

Je li i vas zahvatio val vođenja neobičnog dnevnika?

Tekst: L.L.


Image: Instagram,
Unsplash

Društvene su mreže u posljednje vrijeme preplavljenje bullet jorunalingom, metodom bilježenja svakodnevnih zadataka na naizgled zabavan i simpatičan način. Riječ je o načinu vođenja dnevnika, uz dodatak to do popisa i nekoliko sitnih detalja koji zatim cijelu stvar čine mrvicu jednostavnijom.

Glavni cilj jest bilježenje životnih ciljeva i napredaka na koje se kasnije možete vratiti te stvaranje kratkih natuknica koje će vas kasnije podsjetiti na stvari koje tek trebate obaviti ili vam pružiti dobar osjećaj nakon što ih već obavite, ali i podsjetiti vas na životne događaje i raspoloženja koji su obilježili pojedini dan. Bullet journal zapravo je popis stvari koje trebate napraviti, planner i dnevnik u jednom i upravo je to ono što ga čini toliko popularnim i zanimljivim.

Što je to bullet journaling? (фото 1)

Što je potrebno da bi se krenulo u avanturu bullet journalinga?

Bilježnica ili rokovnik, kemijska, pokoja bojica, flomaster ili marker za početak će biti dovoljni. Bilježnicu birajte prema kvaliteti i veličini. Želite da stane u vašu torbu kako biste je sa sobom mogli nositi u svakom trenutku, a idealan odabir bit će i one bilježnice i rokovnici koji, umjesto prugica i kvadratića, sadrže prazne listove koje ćete zatim popunjavati po samo svom izboru. Dobra ideja su i bilježnice s točkicama koje vam zatim pomažu da crtanje i pisanje izgleda urednije, ali vam daju slobodu stvaranja svojih tablica i crteža.

Zaljubljenici u bullet journaling, osim osnovnog pribora, često koriste i tematske naljepnice, simbole ili pak post it papiriće kojima onda dodaju dodatni šarm svojim dnevnicima te različitim simbolima označuju različite aktivnosti. No, uvijek je bolje krenuti jednostavnijim koracima pa putem, otkrivajući nove vještine, dodavati i nove elemente. Također, dodavanje simbola bilješkama s vremenom postaje jednostavnija opcija praćenja onog što ste zabilježili.

@jaunary._journal

Što dobar bullet journal treba imati?

Pitate li one koji su ovu metodu vođenja dnevnika već dobro istražili te krenuli prakticirati, reći će vam kako se bullet journal sastoji od nekoliko važnih stavki. Prva, ona koja se stavlja na početak ili kraj bilježnice, jest sadržaj. Baš poput onog kojeg smo stavljali na diplomske radove, samo rukom napisan. Sadržaj se popunjava svakim novim upisom i služi za lakše snalaženje kroz dnevnik pa je najbolja opcija ostaviti nekoliko praznih listova na početku dnevnika kako biste ih zatim mogli popuniti sadržajem.

Osim sadržaja, tu su i dnevni, mjesečni te zapisi za budućnost, a zapravo predstavljaju planove i to do liste na, logično, dnevnoj i mjesečnoj bazi te ciljeve i planove koje tek želite ostvariti u bližoj budućnosti. Uz sve to, stvar postaje zabavnija kada joj se dodaju sitni crteži, ručno kreirane tablice s malim simbolima za raspoznavanje, sličice i drugi dodaci koji zatim bullet journaling čine još mrvicu zabavnijim.

Pa tko onda može voditi takav detaljan dnevnik?

Bullet dnevnik, skraćeno nazvan i BuJo, odličan je način praćenja svakodnevnih aktivnosti za one koji u danu obave velik broj manjih zadataka, a kojima se, u svoj toj zbrci, sasvim prirodno, ponekad dogodi da poneki zadatak i zaborave. Također, idealan je za ljude koji još uvijek nisu u potpunosti zaboravili olovku i papir te obožavaju uredski pribor te za one kojima se sviđa ideja vođenja dnevnika, ali se ne mogu prisiliti da svoje misli zapisuju redovito. U slučaju da smo vas uspjelii zainteresirati, više ideja i detalja možete pronaći na Pinterestu, ali i na stranici Bullet Journal.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više