Search

Što je \"Veganuary\" i što nas može naučiti?

Što je "Veganuary" i što nas može naučiti?

Trend siječnja

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

U naletu popularnih, grupnih novogodišnjih odluka, našla se i ona koja nosi naziv "Veganuary". Veliku popularnost stekla je otkrićem 2019. godine, a dobar dio onih koji su je prihvatili tada, istoj su se vratili i ovog siječnja. Riječ je prelasku na vegansku prehranu u prvom mjesecu godine u svrhu čišćenja organizma, postavljanja novih izazova i, na kraju krajeva, testiranja nekih novih, možda i onih koje ostaju zauvijek, životnih odluka.

Što je "Veganuary" i što nas može naučiti? (фото 1)

Veganski siječanj, kako bismo u prijevodu zvali "Veganuary", pokrenut je prvenstveno u svrhu osvješćivanja što većeg broja ljudi o mliječnoj i mesnoj industriji, ali i važnije od toga, kao onaj jedan korak koji će nas natjerati da se zapitamo što to zaista jedemo. Naime, hrana koja unosimo u sebe, ponekad sasvim nesvjesno, na nas utječe na najrazličitije načine bez da smo toga zapravo svjesni. Prelazak na vegansku prehranu pa čak i samo na mjesec dana može nam pomoći da vlastitom organizmu olakšamo funkcioniranje unoseći u njega kvalitetne namirnice, ali i da steknemo neke nove, zdravije navike. Naravno, veganstvo nisu samo komplicirana jela s istim takvim sastojcima, ali nije niti ono što nazivamo praznim ugljikohidratima pojačanim s malo voća ili povrća.

Iako apstiniranje od mliječnih i mesnih proizvoda možda na prvu zvuči zastrašujuće i kada zapravo zavirite na popis svega što nije vegansko, a čega biste se u tih mjesec dana trebali odreći, odustajanje je jedino što vam pada na pamet, postoje alternative klasičnim obrocima u kojima svakodnevno volite uživati i neke od njih neće vas koštati čitavo bogatstvo ili vas natjerati da od cijelog projekta odustanete prije nego što ste uopće krenuli. Primjerice, volite li azijsku hranu, "Veganuary" vam ne bi trebao predstavljati prevelik problem, a jednom kada klasične mliječne proizvode zamijenite onima od kokosa, novootkrivena hrana bi mogle postati još mrvicu ukusnija od one na koju ste navikli.

Što je "Veganuary" i što nas može naučiti? (фото 2)

Također, za sve one koji vrijeme vole provoditi u kuhinji, "Veganuary" je idealna prilika da iskažu svoju kreativnost u pripremi vege jela na drugačiji, pristupačniji i jednostavniji, a daleko ukusniji način. Recepte, naravno, možete pronaći i na internetu, na različitim veganskim blogovima, onim domaćim i stranima, ali i u kuharicama. Od domaćih veganskih food blogerica svakako bismo preporučili profile eardur, Marie Wasler, burbon i borovnice te Kiwi Go Crazy, dok smo o veganskim kuharicama već pisali, a ona koja nas je u posljednje vrijeme jednostavno osvojila jest "100% Vegan" Gaza Oakleyja.

Na kraju, "Veganuary" je, baš kao i svaki sličan pokret kojim testiramo vlastite granice, jedno od onih obećanja samima sebi iz kojeg ćete naučiti puno, koje će vas natjerati da istražujete, primjerice nove restorane, ali i koji će vam otkriti neke nove poglede na svijet o kojima ranije možda niste razmišljali.

Naravno, prijatelji će vas ponekad gledati čudno, ponekad ćete međusobno dijeliti savjete i recepte, a ponekad ćete naići i na osudu, no mjesec dana zbilja se čini kao kratak period za nešto što će pomoći vama, vašem tijelu i umu. Na kraju krajeva, svojoj se svakodnevnoj rutini vrlo lako možete vratiti po završetku siječnja, a tko zna, možda vam se "Veganuary" toliko svidi da se i sami odlučite pozabiti vegetarijanstvom i veganstvom u budućnosti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više