Search

Što nas je naučio sukob Brune Šimleše i Lidije Bačić?

Što nas je naučio sukob Brune Šimleše i Lidije Bačić?

Prepirka koja je odjeknula

Tekst: Ema Glavina


Image: Arhiva,
Instagram

Osim ako proteklih dana niste boravili na pustom otoku bez struje, vrlo ste vjerojatno naišli na sukob koji je odjeknuo svim medijima. Bruno Šimleša i Lidija Bačić su publici servirali ono što najviše voli - okršaj pripadnika javnog života lišen pretjerane pristojnosti. Uvrede su letjele na sve strane, uključili su se i korisnici društvenih mreža, a cijela situacija zapravo može poslužiti kao odličan povod za dublju raspravu

Sve je počelo kolumnom Brune Šimleše za Jutarnji list, naslovljenom "Je li u redu da su one uzor našim kćerima i unukama?". Podnaslov je glasio: Sjajna karijera - skinem se, fotkam, dobijem lajkove i dobro zaradim. Da, i? Kad sam prvotno vidjela ovaj tekst, odlučila sam da ga neću čitati, budući da mi je potpuno jasno u kojem smjeru on ide. Sasvim neoriginalno, Bruno Šimleša je napisao još jedan traktat o nepoćudnim ženama koje potencijalno kvare naše kćeri i unuke, simbole čistoće, nevinosti i čednosti. U tekstu uglavnom proziva Lidiju Bačić, ali i sve Lane, Maje, Mirte, Ecije, Žane i druge koje se u njegovom opisu mogu prepoznati. Lidija Bačić je na izravan napad odlučila odgovoriti.

Mediji su se instantno raspisali o cijeloj situaciji te nas iz minute u minutu krenuli izvještavati o novim rundama. Kako je sve eskaliralo, tako sam odlučila da ću spornu kolumnu ipak pročitati, baš kao i daljnju prepirku koja je uslijedila. Prije nego se upustim u komentiranje sadržaja, treba predstaviti glavne protagoniste, za slučaj da ne znate tko su. Lidija Bačić je pjevačica zabavne glazbe čija karijera, budimo realni, ide uzlaznom putanjom, dok je Bruno Šimleša sociolog poznat po pisanju knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti.

Što nas je naučio sukob Brune Šimleše i Lidije Bačić? (фото 1)

Vrstan i produhovljeni majstor zakutaka ljudske psihe kakav je, Šimleša je hrabro odlučio progovoriti o temi koja ugrožava moral društva. Nakon što je pročitao još jednu vijest o fotografije stražnjice Lidije Bačić, Šimleša se potpuno altruistično zaputio na te mračne profile žena upitnog morala, i to sve kako bi svojim čitateljima mogao prenijeti autentično iskustvo. On sam od sebe, naime, vjerojatno nikad ne bi gledao obnažene fotografije žena. Nije to njegov stil. Bilo kako bilo, nakon brzinskog pogleda profila Lidije Bačić, Šimleša zaključuje kako ona i one slične njoj rade spotove koji izgledaju kao pornići, odjeću uglavnom ne nose, a djevojčicama se predstavljaju kao uspješne, samosvjesne i zadovoljne žene. Kakva drskost!

Šimleša se, naravno, tu ne zaustavlja Osim što na temelju par fotografija i komentara prosuđuje nečiji kompletni život, on sporne žene dobroćudno upozorava da je od "zategnutog tijela važnije imati zategnuta srca i umove". Što god to značilo. Lidija Bačić ove ničim izazvane uvrede nije mogla prešutjeti, pa mu tako odgovora kako se nikad nisu upoznali i kako ne može donositi takve prosudbe. Uvjerava ga da svoj novac zarađuje na svojim koncertima te mu šalje poziv da dođe na sljedeći. On će joj ponovno odgovoriti potpuno docirajuće, istaknuti kako očito nije shvatila sve dijelove kolumne (kako bi i mogla?) te reći kako ne dolazi na nastupe izvođača čiji tekstovi vrijeđaju inteligenciju.

Eh sad, sve što je Bruno Šimleša napisao bi bilo problematično da je došlo i od bilo koga drugog. No, Šimleša kroz svoj rad stalno tobože propagira kulturu dijaloga, pozitivno razmišljanje, dublje promišljanje i tome slično, ali to očito vrijedi samo za situacije koje se ne protive njegovoj viziji svijeta. Deklarativno je on borac za prava žena,  u prvim redovima brojnih prosvjeda, dok je on realno čovjek koji jednoj uspješnoj ženi govori da nije inteligentna, jer da je, pokazala bi nam i to preko društvenih mreža, umjesto stalnih fotografija svog tijela. Drugim riječima, na testu morala i inteligencije Brune Šimleše ne može se tek tako proći. Barem ako ste žena, u kojem će se slučaju od vas tražiti konkretni dokazi.

Što nas je naučio sukob Brune Šimleše i Lidije Bačić? (фото 2)

I to je ono što je najproblematičnije u cijeloj ovoj situaciji. Nije stvar u Bruni Šimleši, čiji je rad, usput budi rečeno, u njegovom području otprilike jednako plitak i komercijalan kao i tekstovi Lidije Bačić u području glazbe, već je problem u još jednom muškarcu koji si dozvoljava ženama govoriti kako bi trebale živjeti ako žele biti prihvaćene. Cijelu našu estradu Šimleša svodi na riječ ONE, budući da svi znamo o kome i zašto govori. Pritom, a ovo je najgore od svega, on nekoliko puta ponavlja kako nema ništa protiv njih i to je apsolutno njihov izbor i njihova tijela. Nema on ništa protiv, ali si ne može pomoći pa se do kraja kolumne tako potpuno razotkriva te ih naziva sponzorušama

Ne radi se ovdje niti o branjenju lika i djela Lidije Bačić, čiji dijelovi tekstova definitivno ne pomažu stvaranju boljeg ozračja za žene u društvu. Radi se naprosto o toliko puta viđenoj situaciji u kojoj muškarci prozivaju žene za nemoralno ponašanje i životni stil kakav se ne bi trebalo voditi. Radi se o tome da si Bruno Šimleša uzima za pravo cijelu jednu grupaciju žena nazivati glupim sponzorušama nakon što je vidio nekoliko njihovih fotografija. Radi se o tome da je Bruno Šimleša do grla zakopčan muškarac koji piše uspješne knjige i kao takav je već po automatizmu inteligentan te vrijedan poštovanja.

Što nas je naučio sukob Brune Šimleše i Lidije Bačić? (фото 3)

Nasuprot njemu stoje ONE, vojska neostvarenih žena koje van svojih isklesanih tijela ne posjeduju ništa. Ne radi se ovdje doista o Bruni Šimleši, budući da je napravio ono što su radili i brojni drugi prije, a radit će i poslije. Ovdje se radi o još jednoj šansi koju smo dobili da adresiramo mizoginiju i dvostruke standarde kojima naše društvo obiluje. Razgolićeni muškarci nikad ne bi bili nazivani glupima samo zbog toga što objavljuju fotografije s plaže ili iz teretane, i to je činjenica. Bruno Šimleša ih nikad ne bi javno prozvao, zato što zna da su žene još uvijek puno lakša meta. I to ne smijemo zaboraviti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više