Search

Što su mikro koraci i jesu li oni ključ ispunjavanja baš svih životnih ciljeva?

Što su mikro koraci i jesu li oni ključ ispunjavanja baš svih životnih ciljeva?

Život je jednostavniji nego što smo mislili

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Zapisivanje ciljeva i stvaranje popisa stvari koje trebate obaviti možda više i nisu najbolje ideje kada je u pitanju organizacija i zapravo obavljanje stvari. Naime, stručnjaci su potvrdili kako nam popisi koje stvaramo u glavama i na papiru stvaraju dodatan pritisak, tjeraju nas da postanemo još inertniji i odgađamo stvari i događaje koje će nas ionako i sutra dočekati zapisane na papiru. Umjesto toga, nova istraživanja potvrđuju kako se veliki uspjeh zapravo krije u obavljanju što manje stvari. Ne šalimo se, dobro ste pročitali, a ključ zadovoljnog života leži u shvaćanju koje nazivamo "mikro koracima".

Što su mikro koraci i jesu li oni ključ ispunjavanja baš svih životnih ciljeva? (фото 1)

Mikro koraci ili jednostavnije, ideje koje su suviše male da bi ih se odgađalo, možda su zbilja ključ uspješnog života. Američka stručnjakinja Arianna Huffington objasnila je ovo novo otkriće činjenicom da bi do značajnih životnih promjena trebalo doći manjim, koracima koji nam se na prvu čine čak i smiješnima, a zapravo čine veliku razliku. Kako to postići? Da biste stvorili nove navike koje će u vaš život unijeti promjene, najprije je potrebno pojednostaviti vlastito shvaćanje istih tih promjena ili veće zadatke poput primjerice čišćenja kuće razlomiti na nekoliko manjih. Ako je to moguće, onaj posao koji u vama izaziva odbojnost, pretvorite u nešto što ćete obaviti letimično, a zatim na vrijeme koje ste potrošili obavljajući taj posao, naprosto zaboravite. Jednostavne će zadatke, vrlo logično, zatim biti obavljati lakše, brže i prihvatljivije.

Osim na poslu i kod kućanskih poslova, ovu metodu možete primijeniti i na ciljeve poput čitanja knjige ili meditacije. Danas pročitajte tek jedan odlomak i sjedite u tišini pet minuta pa zatim sutra obavite već duplu dozu onoga što vam se na početku činilo toliko nemogućim. Na kraju, obavljanjem mikro zadataka osjećat ćete se zadovoljnije što će vas zatim natjerati da ih obavite do kraja i osjećate se produktivnije. Čini se kao sjajno rješenje i nešto što bismo zbilja voljeli isprobati za vrijeme onih dana kada se osjećamo kao da posla zbilja ima previše, a vremena premalo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više