Search

Što su nas zavodnici iz serija naučili o toksičnim vezama?

Što su nas zavodnici iz serija naučili o toksičnim vezama?

Tekst: BURO.

Popularne serije su nas - željeli mi to čuti ili ne - uvijek učile nečemu o odnosima. Od legendarnih serija kao što su "Seks i grad", "Prijatelji" ili "Kako sam upoznao vašu majku" do najnovijih ostvarenja kao što je "Bridgerton", svaka serija nas je naučila nešto što trebamo tražiti i izbjegavati u budućim partnerima.

Ponekad imamo tendenciju glamurizirati likove s malih i velikih ekrana i maštati o njima. Upravo to se i monetizira, pošto producenti i redatelji znaju na što padamo i što nas po defaultu drži prikovanima za ekran te pretvara u ozbiljne fanove. Tako baš te tipove iz serija nerijetko sasvim pogrešno pretvaramo u "idole" i obožavamo ih, čak ne ni sami od sebe, već i dobrim dijelom zahvaljujući onima koji kreiraju popularnu kulturu i pišu nebrojene tekstove koji nam objašnjavaju zašto je ovaj ili onaj tip (da ne kažemo, lik) savršen. Kako odrastamo, mijenjaju nam se parametri i iz perspektive 2021. godine neki super likovi iz omiljenih serija nam se čine sasvim drugačijima. Uz svježu perspektivu gledamo na omiljene TV junake (neke stare, a neke nove) i otkrivamo je li zlato baš sve što sja (i zašto nije). Jesmo li bili zaslijepljeni lijepim licima i romantičnim scenarijima i jesu li naši omiljeni muški likovi iz serija zapravo sjajni primjeri toksičnih muškaraca?

1. mr. big iz Seks i grad 

via GIFER

Oprez: emocionalno nedostupan muškarac (koji vara)

Vjerojatno se još uvijek nije pojavio toliko toksičan tip kao što je Mr. Big, koji je usprkos svemu dugo bio ozbiljno obožavan. Prošao je dug put od najprivlačnijeg, najseksi, najkul tipa s ekrana za kojim nam je svima srce lupalo pa sve do sinonima za toksičnog tipa. 21. stoljeće je donijelo promjenu paradigme i danas rijetko tko misli da je netko poput Mr. Biga "super tip" s kojim itko treba završiti. Stvari stoje tako da smo ušli u Aidan eru, i definitivno govorimo veliko ne za opis: emotivno nedostupan muškarac, s on i off fazama, koji nudi čitav dijapazon užasa dejtanja opravdavanih nevjerojatnom karizmom i time da ga malo "plaše vlastiti osjećaji". Veliko da za one koji podržavaju, razumiju, posvećeni su, pažljivi i žele biti tu gdje jesu (u odnosu) i znaju kako se to radi.

2. Simon Basset iz Bridgerton

Što su nas zavodnici iz serija naučili o toksičnim vezama? (фото 1)

Čuvajte se: muškarac koji stavlja vlastiti interes prije svega

Problem s osobnim nesporazumima i konfliktima je nešto što zna postati prilično nezgodno kada upletemo drugu osobu u vlastite probleme. To se dogodilo Daphne Bridgerton koja je imala svu sreću, stalež i budućnost pred sobom, a na čiju priču je kasnije mnogo utjecao grof od Hastingsa. Potencijalno je ugrozio njen položaj u društvu zato što ju je javno poljubio (ozbiljan no-no u to vrijeme); zatim je manipulirao njenim neznanjem i iskustvom, a sve to dovelo je do tipičnih "gaslight" situacija. Čas hoće biti s njom, neće pa opet hoće i to zbog osvete koju je obećao ocu. OK, sve ovo zvuči jako daleko od današnjih primjera, razumije se, ali činjenica jest da je Basset savršeni primjer muškarca koji i iza plana ima plan, kao i preveliku emotivnu prtljagu. Uostalom, ne kažemo samo mi da je njegova toksičnost pretjerana, i The Independent je nedavno "prijavio" "Bridgerton" zbog idealizacije toksične veze i odnosa. Nitko ne kaže da treba igrati na "playing hard to get" kartu, ali ako tip kaže da ne želi vezu/brak jednom (pa onda i još jednom), možda je to dobar znak za okrenuti se i otići?

 Joe Goldberg iz You

Što su nas zavodnici iz serija naučili o toksičnim vezama? (фото 2)

Pažnja: toplo/hladno tip ličnosti

Nekada su crvena upozorenja pored puta veoma jasna i vidljiva. Ako je netko serijski ubojica (check), otmičar (check), ako uhodi (trostruki check!), onda se vjerojatno ne bi trebali viđati s tom osobom. Šalu na stranu, iako ove opasne karakteristike nisu baš tipične za veze (i sasvim su očigledno dodane zbog TV dinamike) neke od Joevih osobina su mnogo realnije i nešto s čim ćemo se vrlo vjerojatno susretati. On djeluje kao mračni, misteriozni tip, koji je opasno zavodljiv, što može zvučati izuzetno privlačno ali ne dajte se zavarati! Njegova opsesija ženama je ozbiljno zabrinjavajuća. Uhodi ih da bi dobio informacije o njima, o njihovom rasporedu, privatnom životu, ne bi li se savršeno uklopio u njihov ljubavni život i potrebe. Prevedeno na jezik svakodnevice, on je tip koji čezne za kontrolom i koji će posvetiti svu svoju pažnju da postane "idealan" tip. Onaj koji će biti maksimalno fokusiran i zvučat će kao netko koga smo čekali cijeli život. Sve do onog trenutka dok to ne prestane biti. Jer ovakvi, previše intenzivni tipovi imaju samo dva podešavanja: ili su previše opsjednuti što je veliki no-no, ili su previše uključeni samo da bi odjednom postali nezainteresirani. Kako se brzo zainteresira, tako brzo pređe na sljedeću "žrtvu". OK, u Joeovom slučaju je to veoma očito ali je sve u svemu sinonim za tipa koji je mnogo više zagrijan dok "juri" partnerstvo i pažnju, nego kad ih stvarno dobije.

4. Winston Schmidt iz Nova djevojka

via GIPHY

Obratiti pažnju na: "čovjek-dječak" sindrom

Serija "Nova djevojka" je podignula prašinu kada se otkrilo da je radni naslov zapravo bio "Chicks & Dicks". Naziv je promijenjen kada je Zooey Deschanel vratila scenarij i tražila izmjenu naslova. Ipak, usprkos promjeni, ostao je Schmidt kao najproblematičniji tip u seriji. Ako nekako uspijemo zanemariti sijaset rasističkih stereotipa i komentara, on je ozbiljno nezreo tip. Onaj tip čovjeka koji usprkos svemu ne želi mijenjati svoje adolescentske navike i način života čak i kad vidi da to više nema smisla. Povjesničar kulture Gary Cross ovo opisuje kao "the boy-man" fenomen, u kojem muškarac ostaje fiksiran na svoje tinejdžerske želje i potrebe, čezne za uzbuđenjima, različitim iskustvima i u konstantnom je bijegu od ikakve vrste odgovornosti. Prema Crossu "čovjek-dječak" stoji na stazi za trčanje i poseže za novitetima i uzbuđenjima ali se nikuda zapravo ne kreće.

5. Ezra Fitz iz Slatke male lažljivice

Što su nas zavodnici iz serija naučili o toksičnim vezama? (фото 3)

Budimo na distanci: tip koji dejta učenice

Seksi profesor koji se smuca sa studenticama može biti zabavan scenarij samo u roleplay varijantama. U svakoj drugoj, u stvarnom životu, dolazi s mnogo mnogo problematike i znakova pitanja i uskličnika. Tako je i Ezra, iza svog lijepog lica i privlačnosti, zapravo prilično jeziv tip. Neko je napisao na Redditu nedavno "ozbiljno me hvata jeza od njega. Nema ničega romantičnog u tipu koji koristi svoju poziciju i povjerenje da bi smuvao šesnaestogodišnjakinju." Potpuno se slažemo s ovom izjavom! Kako serija napreduje, otkriva se da je Ezra izlazio sa šesnaestogodišnjom Ariom samo da bi saznao nešto više o svojoj prvoj ljubavi (također tinejdžerki). Liči li ovo još nekome na uzorak tipičnog predatora? Pored toga je i kompulzivni lažov i ima ozbiljne probleme s kontroliranjem bijesa pa udara i baca stvari. Definitivno neko tko bi bio prije za "cancel" nego za obožavanje.

6. Ross Geller iz Prijatelji

Što su nas zavodnici iz serija naučili o toksičnim vezama? (фото 4)

Veliki znak uskličnika: osjećajan tip (plus narcisoidan)

Da, da ovo može zvučati šokantno jer svi obožavamo "Prijatelje" i tu stvarno nitko ne djeluje kao problematičan tip. Pa, činjenice su činjenice, a one kažu da je Ross savršena kombinacija ranjivosti i osjećajnosti i - ozbiljne narcisoidnosti. Dakle, toksična kombinacija na koju mnogi lako padnu. Kroz čitavu seriju Ross je opsjednut dokazivanjem kako je muškarac s velikim M (što god to značilo) što veoma često dovodi do toga da povređuje ljude i da je fokusiran samo sa svoje potrebe. Kada biste danas ponovo gledali seriju, sigurno je da biste uvidjeli koliko puta Ross okreće kompas ka sebi i govori kako je tužan, povrijeđen, nesretan... Uz to, veoma često demonstrira teritorijalnost prema ženama s kojima je izlazio (posebno Rachel). Tip kao što je Ross ima dubinski problem s manjkom samopouzdanja, i primjer je "ranjivog maskuliniteta" koji konstantno želi pažnju da bi se osjećao bolje. Uz toliko nesigurnosti i unutrašnjih nemira, bolje da razmislite dva puta prije nego što započnete bilo što s ovakvim tipom.

7. Barney Stinson IZ How I Met Your Mother

Što su nas zavodnici iz serija naučili o toksičnim vezama? (фото 5)

Trčite u suprotnom smjeru: mizogin tip koji tretira djevojke kao stvari 

Od svih "Kazanova" s ove liste, Barney Stinson je vjerojatno najeksplicitnije mizogin tip. U vrijeme kada je serija bila luđački popularna ovakvo ponašanje je bilo dio "bro kulture" ali je Barney Stinson definirao ponašanje koje nije dobro "ostarjelo" i koje bi danas bilo itekako problematično. Pored toga što je vezo-fobičan, Barneyev lik se veoma često ponaša uvredljivo prema ženama koje su "niske," "visoke", "debele", "mršave", "stare", rječju svakoj koja je van parametara s naslovnice, a njegove izjave se veoma često svode na "ima toliko divnih stvari na toj djevojci. Grudi, noge...". Tako da, iako je beskrajno šarmantan tip koji se super oblači, društven je i privlačan, Barney je "goal getter" tip kojeg treba izbjegavati u širokom luku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više