Search

Top 10 ljetnih lokacija u Dubrovniku

Top 10 ljetnih lokacija u Dubrovniku

Odabir Renate Debeljak


Image: Privatni album

Renata Debeljak vas vodi po svojim najdražim ljetnim destinacijama u Dubrovniku

Banje Beach restaurant & lounge club (plaža Banje, ulica Frana Supila 11)

Banje

U lounge baru na Banjama volim pijuckati ranu jutarnju kavu, prije nego na plažu stignu brojni kupači. Imaju i odličan izbor raznih hladnih koktela, laganih ljetnih menija idealnih za doručak i ručak, a u preuređenom prostoru koji sada ima i terasu na plaži priređuju se DJ nastupi. Svake nedjelje ljeti održavaju se salsa večeri. Neizostavna adresa za ljetni izlazak!

Pupica (Cvijete Zuzorić 5)

pupica

Jako volim dubrovačku tradiciju čak i kad je o slasticama riječ. A slastičarnica (ili po dubrovački pastičerija) Pupica adresa je u Dubrovniku gdje možete pojesti neke od najboljih dubrovačkih slastica pripremljene prema starinskim receptima. Sve su im slastice odlične, ali moj izbor je najčešće pandišpanj, koji je zapravo zimski kolač, ali može se jesti u svako doba godine. U slastičarnici Pupice ga poslužuju uz domaći džem od ljutih dubrovačkih naranača koji izrađuje udruga Deša.


Villa Orsula (ulica Frana Supila 14)

Orsula

Lounge bar Victoria u boutique hotelu Villa Orsula svojim uređenjem pomalo priziva marokanski ugođaj. Ispijati neke od brojnih vrhunski pripremljenih koktela prije večernjeg izlaska s najljepšim pogledom na Dubrovnik i otok Lokrum, ovdje je poseban doživljaj. Osoblje hotela je jako ljubazno, a ako ste u Dubrovniku, obavezno svratite u ovaj lounge bar koji je otvoren svaki dan od 18 sati.

Hotel Prijeko Palace  (Prijeko 22)

prijeko

U ovom art hotelu nalazi se jedan od trenutno najatraktivnijih dubrovačkih restorana unutar zidina Stara loza, i to na terasi na trećem katu ove nedavno obnovljene renesansne palače. Ima predivan pogled na krovove starog grada i zvonik franjevačke crkve Male braće. Impresivna vinska lista, tapas jela i vrhunske slastice poput čokoladnog fonduea od prave belgijske čokolade dovoljan su razlog da posjetite restoran ovog hotela.


Filigranska radnja Linda (Ulica od Puča 18 i Poljana Paska Miličevića bb)

linda

Ako kupujem poklon ili suvenir za svoje prijatelje, najradije ću odabrati neki komad tradicionalnog dubrovačkog nakita. Bez obzira jesu li to rečini ili botuni, svi oni pričaju o bogatoj dubrovačkoj povijesti utkanoj u nakit od srebra. U ovom dućanu botune je kupovao i slavni modni dizajner Giorgio Armani, a neke komade nakita još uvijek izrađuju ručno po starim metodama.

Plaža sveti Jakov  (naselje Sveti Jakov)

sveti jakov

Iza romaničke crkve sv. Jakova nalazi se istoimena plaža do koje se dolazi niz stotinjak skalina. Ovo je svakako jedna od najljepših dubrovačkih i hrvatskih plaža i dovoljno je velika da na njoj pronađete i mirni kantun. Nevezano uz kupanje u moru, u restoran i kafić na plaži volim doći samo popiti kavu, unatoč brojnim skalinima, jer pogled i ugođaj u svetom Jakovu su nemjerljivi.

Konoba Jezuite (Poljana Ruđera Boškovića 5)

Jezuite

Za večeru ispunjenu lokalnim ribljim specijalitetima pripremljenim po starim receptima dubrovačkih ribara najradije ću odabrati restoran Konoba Jezuite na Boškovićevoj poljani s pogledom na impozantnu baroknu crkvu sv. Ignacija. Imaju i odlične deserte poput pannacote s preljevom od domaćeg meda.

Buža Bar (Pobijana bb)

buza

S vanjske strane zidina na stijenama uz samo more nalazi se jedan od najatraktivnijih dubrovačkih kafića – Buža bar. Do kafića se dolazi kroz uski prolaz nazvan Vrata sv. Stjepana ulicom Pobijana iza dubrovačke katedrale. Ispod kafića je ujedno i plaža, a ispijati predvečer Martini bianco dok zalazi sunce, s pogledom na morsku pučinu, zidine i Lokrum, super je doživljaj.


Dubrovačke Ljetne Igre

du

Ne mogu ljeto zamisliti, a da ne pogledam neku od predstava ili koncerata na Dubrovačkim ljetnim igrama. Dubrovnik je jedinstveni grad na svijetu za ambijentalni teatar, a Igre nude bogatstvo vrhunske drame, baleta, glazbe, izložbi, performansa umjetnika sa svih strana svijeta. Volim tu posebnu atmosferu koji u Gradu stvore umjetnici. Svakom zaljubljeniku u Dubrovnik, DLJI jako puno znače.


Otok Lokrum

lokrum

Moja omiljena 'zen oaza'. Nakon 10-minutne vožnje brodom iz starog gradskog porta stižete u pravi mali zeleni raj. Volim plaže i parkove na Lokrumu, eukaliptuse i kaktuse u Botaničkom vrtu, uživati s prijateljima u nekom od brojnih domaćih likera poput onog od limuna, smokve, naranče ili rogača u baru Lacroma, paunove kojih trenutno ima oko stotinjak, Benediktinski samostan... Na Lokrumu se zaista osjećate stotinama kilometara daleko od stresne svakodnevice.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više