Search

Top 10 mjesta u Maroku po izboru Anite Dujić Veljače

Top 10 mjesta u Maroku po izboru Anite Dujić Veljače

Lijepa manekenka savjetuje što ne smijete propustiti

Tekst: BURO.


Image: Foto: Anita Dujić Veljača

Anita Dujić

Tjedan dana nije dovoljno da obiđete sve ljepote Maroka, ali je dovoljno da upijete barem mali djelić ove egzotične zemlje i uživate u autentičnoj kuhinji, kroz izlete na kojima se upoznajete s kulturom, običajima i, naravno, susretljivim domaćinima. Za sve one koji planiraju posjetiti južni Maroko izdvojila sam deset stvari koje bi vam mogle biti zanimljive za vidjeti.

1. Marakeš je jedan od četiri "kraljevska grada Maroka". Fascinantan grad koji nudi još fascinantnije prizore. Tako sam posebno zamijetila jednu od uličica Medine u blizini minareta Koutoubia u staroj jezgri grada, te arheološko nalazište.

Anita Dujić

2. Marakeš je jedan od onih gradova koji se ne smije zaobići. Pun života, vreve i dobre vibre, savršen je spoj starog i modernog Maroka. Posebno me oduševio poznati trg Djemaa el Fna na kojem možete naići na krotitelje kobri, prodavače majmuna, začina, predmeta od kože, keramike i svih onih tipično marokanskih stvari.

Anita Dujić

Anita Dujić

3. Atlas je planinski lanac ispod kojeg se smjestio Marakeš, a veličanstveni prizori svakodnevnog života planinskog dijela Maroka najbolje se vide ako prolazite preko ovog gorja. Isto tako, možete naići na odlične berberske restorane uz cestu, s tipično marokanskim jelima koja su jako jednostavna, ali neizmjerno ukusna.

4. Aït Benhaddou utvrđen je grad između Sahare i Marakeša te jedno od rijetkih dobro sačuvanih starih naselja s citadelom, a također je i pod zaštitom UNESCO-a. U naselju još živi desetak obitelji, a svaka kiša je neprijatelj ovom prekrasnom svjedoku nekih prošlih vremena.

Anita Dujić

5. U filmskom svijetu Maroko je poznat po snimanju mnogobrojnih filmova vrhunske produkcije, pa su se poduzetni Marokanci dosjetili od veličanstvenih scenografskih setova napraviti muzej. On se nalazi tik do prekrasnog grada Ouarzazatea, kojeg još nazivaju i "vratima pustinje".

6. Između surovih gorja Gorge de Dades i Todra Gorge smjestila se prekrasna dolina oaza Dades Valley i u njoj grad Tamnougalt, prepoznatljiv po tipično marokanskoj arhitekturi, a pogled s obližnjeg brda na grad i dolinu oduzima dah.

7. Na putu prema pustinji naišli smo na farmu deva na kojoj se može kupiti i devino mlijeko, za koje kažu da je ljekovito.

8. Ksar Bicha je resort koji se nalazi na samom ulazu u pustinju u kojem će vas ponuditi tradicionalnim marokanskim mint thee, odnosno, čajem od mente, te odličnom hranom u marokanskom stilu. Mi smo se ovdje odmorili prije puta u pustinju.

Anita Dujić

9. Izlet u pustinju Sahara i noćenje u njenom okruženju je zaista nezaboravno iskustvo, kao i jahanje na devi. Zapanjujuća prostranstva kojima nema kraja nikoga ne ostavljaju ravnodušnima, a posebno zalazak sunca koji je najljepši koji sam ikada vidjela.

Anita Dujić

10. Iako u spartanskim uvjetima,  proveli smo predivnu noć u šatorima nomadskog berberskog plemena u Sahari. Uz večeru i duženje oko vatre, bez vode i struje, iskustvo je koje se dugo pamti!

Anita Dujić

Anita Dujić

Anita Dujić

Anita Dujić

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više