Search

U ovoj hvarskoj uvali sve je podređeno suživotu s prirodom

U ovoj hvarskoj uvali sve je podređeno suživotu s prirodom

Tekst: A.P.


Image: Ivana Vukušić,
Vlatka Leskovar

Izreći ćemo na glas jedno nepopularno mišljenje. Koliko god je ova godina teška i ružna i svi smo propatili financijski, a i mentalno, ovo ljeto je imalo svojih trenutaka kad smo pomislili da je lijepo da nema gužve i da neka mjesta imamo samo za sebe i još nekolicinu ljudi. Nadamo se da će sljedeća godina biti bolja i da će svi oni koji su pretrpjeli gubitke, pogotovo u ugostiteljskom sektoru, opet nekako doći na svoje i da će gosti sa svih strana svijeta otkrivati sve dragulje naše obale koji stvarno mogu stati uz bok svjetskim destinacijama. Pritom posebno mislimo na ona mjesta gdje ljudi cijene prirodu i umjesto da je devastiraju, žive u skladu s njom i paze da se ono što imamo očuva i za naredne generacije. Jedno takvo mjesto je uvala Dubovica na otoku Hvaru koju smo posjetili ove godine.

U ovoj hvarskoj uvali sve je podređeno suživotu s prirodom (фото 1)
U ovoj hvarskoj uvali sve je podređeno suživotu s prirodom (фото 2)

 

Uvala je izolirana te do nje možete doći brodom (nekih 20ak minuta od Hvara) ili automobilom što zahtijeva 10 minuta spuštanja niz planinski put. Ova druga opcija vam može biti malo naporna pogotovo kad je cik ljeta ili ako imate djecu, ali čim se spustite dolje shvatite da je vrijedilo svake minute. Dubovica doista ima taj netaknuti izgled, nije zakrčena, iz zvučnika ne trešti neka jeftina napadna glazba, ovdje se ne događa beach party, ovdje je sve podređeno opuštanju i uživanju.

 

U ovoj hvarskoj uvali sve je podređeno suživotu s prirodom (фото 3)
U ovoj hvarskoj uvali sve je podređeno suživotu s prirodom (фото 4)
U ovoj hvarskoj uvali sve je podređeno suživotu s prirodom (фото 5)

 

Na samoj plaži se nalazi pet objekata: jedna privatna kamena vila, mala konoba, dvije kamene kuće i Dubovica Beach Bar koji je savršeno uklopljen u okoliš. Vlasnik bara Ivan Levak kazao nam je da postoje nekih 6 godina i da se nikada nisu imali namjeru prikloniti nekom trendovskom načinu poslovanja ostalih beach barova. Ovdje su relaksacija i poštovanje prirodnog okoliša na prvom mjestu: „Jako pazimo na to da se gosti osjećaju ugodno i da imaju dojam godišnjeg odmora. Kod nas nema prejake glazbe, puštamo soul, jazz i funk naravno uz neumorno glasanja cvrčaka „- kaže Levak.

Sam dizajn bara je nenametljiv i spojem s okolišem. Za uređenje su birani prirodni materijali, teksture i tkanine,a i sama ponuda se temelji na jednostavnim nepretencioznim pićima koja se jednom tjedno dovoze s brodom zbog nepristupačnosti uvale. Ono što je posebno pohvalno na ovom mjestu jest razmišljanje o održivosti i maksimalna posvećenost tome da priroda ostane nezagađena. Doista, kada smo posjetili Dubovicu ovo ljeto nismo vidjeli nikakvo smeće ili boce što je nažalost postala česta slika s naših plaža. Levak kaže da maksimalno sortiraju i recikliraju otpad u baru te da papirnate slamke koriste još od 2017. godine.

 

U ovoj hvarskoj uvali sve je podređeno suživotu s prirodom (фото 6)
U ovoj hvarskoj uvali sve je podređeno suživotu s prirodom (фото 7)

 

Iako je ova godina svima bila u najmanju ruku čudna, ekipa iz Dubovice ima plan za sljedeću sezonu, a u fokusu je bolje povezivanje s domaćim proizvođačima alkoholnih i bezalkoholnih pića: „Želja nam je ponosno predstaviti stranim gostima našu specifičnost, a domaćima time dodatno podignuti svijest o kvaliteti vlastitih artikala. Također smatram da je potrebno stajati iza svoje ponude i identiteta. Ljudima trebamo dati nešto zbog čega će biti voljni vraćati se niz taj 'zloglasni' puteljak po hvarskim vrućinama“ – kazao nam je za kraj Ivan Levak.

Mi ćemo samo nadodati; ako niste stigli ove godine, svakako rezervirajte jedan dan za posjet Dubovici sljedećeg ljeta. Ponesite samo neku dobru knjigu i uživajte.. Ovdje signala nema pa ste oslobođeni od mailova, dosadnog skrolanja i zamaranja s tuđim životima na društvenim mrežama. Offline mir je novi luksuz. Iskoristite ga.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više