Search

U prosincu je važno znati što je to Festivus!

U prosincu je važno znati što je to Festivus!

"Festivus for the rest of us"


Image: screenshot

Lik iz kultne serije "Seinfeld", Frank Costanza, odredio je da će se 23. prosinca slaviti fiktivni blagdan Festivus, a stvoren je za sve one koji ne žele osjetiti "pritisak" Božića i blagdanskog raspoloženja u konzumerističkom smislu

Iako je američka tv serija "Seinfeld" jedna od najpopularnijih diljem svijeta ikad, postoje zanimljivosti koje će iznenaditi čak i najveće obožavatelje. Serija je to koja se emitirala čak devet godina, devet sezona (180 epizoda) na NBC-u i opravdano se etablirala kao jedna od najuspješnijih i najpopularnijih humorističnih serija u povijesti televizije. Takozvana "serija o ničemu" uspjela je između ostalog redefinirati žanr humorističnih serija gotovo preko noći. I naravno, ne postoji način na koji se može umanjiti utjecaj koji je "Seinfeld", koji su inače zajedno stvorili Larry David i Jerry Seinfeld, unio u pop-kulturu današnjice, a jasno je da se on širi još uvijek i svakodnevno. I dok su obožavatelji bezbroj puta pogledali sve epizode (kao i mi, barem jednom godišnje, ako ne sve sezone ponovno, onda barem pojedine epizode), još uvijek postoje brojne zanimljivosti o "Seinfeldu", a to je recimo tzv. anti-božićni i fiktivni blagdan imena Festivus, koji se svake godine u ovo doba godine aktualizira. Pa ako ne znate o čemu je riječ, čitajte dalje, a ako znate prisjetite se...

Jer kako bi rekao legendarni Georgeov otac, Frank Costanza, lik iz spomenute kultne serije: "Festivus for the rest of us! / Festivus za nas ostale!" Upravo je ta njegova izjava spontano utjecala na stvaranje jednog od danas najpopularnijih anti-božićnih blagdana (ako uopće možemo to tako reći), pa je tako Festivus dobio svoj život i izvan malih ekrana. Naime, brojni obožavatelji "Seinfelda" stvorili su i svojevrsnu tradiciju slavljena tzv. Festivusa, a stvar je sve godine nakon emitiranja otišla toliko daleko da su tome posvećene i razne internetske stranice, dok društvene mreže svaki prosinac preplave citati, .gif-ovi, grafike, fotografije i slično, a koje su vezane uz slavni Festivus, koji se inače obilježava dva dana prije Božića, točnije 23. prosinca i popularan je globalno.

U prosincu je važno znati što je to Festivus! (фото 1)

Ovaj legendarni izmišljeni i duhoviti blagdan, koji i ove godine iznova uzima maha, jer dovoljno je da samo proskrolate kroz svoj Facebook feed, definiran je nakon što se Frank Costanza u kupnji igračke za sina potukao s drugim kupcem koji je htio kupiti tu istu igračku. Nakon toga je Frank odlučio odustati općenito od te predblagdanske konzumerističke manije i cjelokupnog besmislenog pritiska i frustracija koje prema njegovom mišljenju nosi Božić. Iz tog nemilog događaja u njegovoj glavi rodila se fantastična ideja o stvaranju "njegovog fiktivnog blagdana", danas slavnog Festivusa.

Pritom je važno znati i da proslava blagdana, kako je prikazana u "Seinfeldu", uključuje i niz stavki kojih je dobro držati se, a to su prije svega festivusna večera. Naravno, boru i šarenim-šljokičastim dekoracijama nema mjesta na ovakvom događanju, a centralni ukras u sobi trebala bi biti visoka aluminijska šipka. I da, pripazite i na čuda - jer najobičniji događaji poprimaju čarobna svojstva, nazvana dakako, festivusnim čudima.

U prosincu je važno znati što je to Festivus! (фото 2)

I iako je možda nekima teško za povjerovati, ali Festivus ima korijene i u stvarnom životu te nije originalno djelo obitelji Costanza. Pravi "otac" Festivusa je zapravo Dan O'Keefe, otac jednog od scenarista "Seinfelda". Njegov je izmišljeni blagdan zapravo obiteljska tradicija, koja je izrasla prije mnogo godina iz njegove prve obljetnice braka, čak trideset godina prije emitiranja famozne Festivus epizode "Seinfelda" imena "The Strike". A spomenuti O'Keefe kada je sa zaprepaštenjem kasnije vidio svoj blagdan u sklopu "Seinfelda", zapitao se: "Jesam li slučajno izmislio cijeli novi trend?" Mi ćemo samo reći da jest i naravno ovaj tekst zaključiti prigodno: "Festivus for the rest of us!"

Related articles

Buro 24/7 Selection

više