Traži

Upoznajte mladi i uspješni par iz Rusije koji je zbog posla preselio u jedan istarski dvorac

Upoznajte mladi i uspješni par iz Rusije koji je zbog posla preselio u jedan istarski dvorac

Priča o bračnom paru Belay

Tekst: Ema Glavina


Fotografija: senja vild

Kseniia i Zhan Belay su par koji ćete definitivno zamijetiti ako se nađete u njihovoj blizini. Osobno sam ih upoznala na jednoj degustacijskoj večeri restorana Noel. Točnije, tom smo prilikom bili pozvani na večeru uz vina s potpisom vinarije Dvorac Belaj. Sa mnom je za stolom, među ostalima, sjedio i Mario Meštrović, jedan od najboljih hrvatskih sommeliera i živo se sjećam s kakvim je iskrenim oduševljenjem pričao o onome što smo imali prilike kušali. Naime, nitko od nas za tu vinariju prije nije čuo, i teško da smo mogli očekivati takve zaokružene kompozicije. Stol do nas je sjedio i taj zanimljivi par mladih ljudi, on povučeniji i ozbiljniji, a ona vesele i nesputane energije koju ne možete ignorirati.

Ubrzo smo doznali, riječ je o vlasnicima vinarije Dvorac Belaj, bračnom paru, koji se igrom slučaja preziva Belay i koji je rodnu Rusiju odlučio zamijeniti starim dvorcem u Istri okruženim prirodom. Počeli su surađivati s enologom (i očito su pronašli odličnog) i nastavljali razmišljati o novim turističkim potencijalima dvorca. Zbog svega navedenog, ali i mnogih drugih razloga, odlučili smo razgovarati s njima i doznati sve o njihovim planovima, razlici života u Hrvatskoj i Rusiji te uopće odluci o samom preseljenju. U ime para Belay je odgovarala Kseniia, a u nastavku provjerite što nam je sve otkrila!

Upoznajte mladi i uspješni par iz Rusije koji je zbog posla preselio u jedan istarski dvorac (фото 1)

Oboje ste iz Rusije, ali trenutno živite u Hrvatskoj. Možete li nam reći kako je došlo do toga?

Zapravo bismo mogli reći kako smo u Hrvatsku došli zbog dobrih teniskih kampova! Naime, Zhan je svojedobno u Istri pohađao neki od ljetnih programa, a obitelj je kroz turističke preporuke čula i za Dvorac Belaj. Odluka o izletu je pala odmah, a prilika za kupovinu objekta nekoliko godina kasnije.

Objekt nosi naziv Dvorac Belaj, a vaše je prezime Belay. Jeste li to shvatili kako kakav znak?

Ne vjerujem u "znakove" i mislim kako ih oni koji ih žele naći na kraju uvijek i nađu. U svijetu postoji cijeli niz mjesta čija imena podsjećaju na naše prezime - ovdje je presudno bilo to što je priroda prekrasna i što je povijest mjesta fascinantna. Ali naravno, na kraju sve skupa zvuči poprilično kul!

Je li odluka o preseljenju bila laka ili ste ipak neko vrijeme trebali razmišljati o svemu? Je li otpočetka bilo jasno da ćete se u Hrvatsku preseliti zajedno?

Uvijek se trudimo biti na istom putu i ići u istom smjeru, bilo da se radi o poslu, zabavi ili edukacijama. Posljedično, odluka o preseljenju nije bila teška, budući da smo znali da ćemo stvoriti dom bilo gdje, dok god smo jedan pored drugog.

Upoznajte mladi i uspješni par iz Rusije koji je zbog posla preselio u jedan istarski dvorac (фото 2)

Kako vam se Istra zasad sviđa? Jeste li naišli na nešto na što niste bili spremni ili na nešto što vas je možda ugodno iznenadilo?

Istra je prekrasna i bogata nevjerojatnim prirodnim ljepotama. Posebno sam oduševljena promjenama godišnjih doba na Jadranskom moru, budući da me podsjeća na obalu Japanskog mora na kojem sam odrasla. Svaki dan upoznajemo nove i zanimljive ljude, što cijelo naše iskustvo čini još boljim. Ipak, budući da smo živjeli na mnogo dinamičnijim mjestima, poput Moskve i Londona, čini nam se da moramo ubrzati procese koji su potrebni kako bi naš posao još više zaživio.

Koje su, po vašem mišljenju, najveće razlike između života u Rusiji i Hrvatskoj?

Mislim da odgovor prvenstveno ovisi o tome u kojem gradu ili u kojoj zajednici živite. Među nekima uopće ne biste mogli pronaći razliku, a za neka bi vam pak trebala stoljeća da pronađete jednu zajedničku stvar.

Nakon preseljenja u Istru ste se počeli baviti vinarstvom. Što nam možete reći o tome iz sadašnje perspektive? Jeste li zadovoljni s time kako se sve odvija?

Kad djelujete hladne glave i užarenog srca na temelju snažne ideje uz nužne kompetencije, a sve to uz podršku bliskih ljudi, posao će se sigurno razvijati dobro. Naravno, vinarstvo traži i određenu dozu magije. Hvala bogu, toga nam ne nedostaje! Jako mi je drago što ste i vi imali prilike probati naša vina i što su vam se svidjela, pogotovo u kombinaciji s hranom takve visoke klase.

Upoznajte mladi i uspješni par iz Rusije koji je zbog posla preselio u jedan istarski dvorac (фото 3)

Možete li nam reći nešto više o vašim budućim planovima?

Ukratko, plan za sljedeće tri godine je u dvorcu napraviti hotel i wellness s 13 soba. Želja nam je predstaviti koncept koji će našim gostima omogućiti uspostavljanje mentalne i tjelesne ravnoteže uz nadzor profesionalaca.

Kako je to živjeti u dvorcu? S obzirom na to da ga okružuje netaknuta priroda, vjerujem da je riječ o jedinstvenom iskustvu.

Pa, još uvijek službeno ne živimo ondje, budući da objekt zahtijeva još nekoliko godina opsežnih restauratorskih radova pod stručnim vodstvom. Srećom, Istra pruža nevjerojatne ljepote gdje god da se nalazite, a jednom kad volite svoj dom, uvijek se možete osjećati kao da ste u dvorcu.

Što volite raditi u slobodno vrijeme? Jeste li probali naučiti hrvatski?

Prvenstveno uživamo jedno u drugom, a aktivnosti mijenjamo prema godišnjim dobima, od skijanja preko plivanja pa sve do boksanja. Isto tako, čitanje i pronalaženje novih ruta za izlete s našim kućnim ljubimcima su aktivnosti u kojima neprestano uživamo. Što se tiče učenja jezika, Zhan je imao samo jedan službeni sat, a nakon toga je odlučio da će ga nastaviti upijati poput spužve u svakodnevnim situacijama. Vokabular nam je dovoljno širok da možemo razgovarati o vinu i jednostavnijim temama, a ostatak komunikacije se odvija na engleskom, bez ikakvih poteškoća s druge strane.

Upoznajte mladi i uspješni par iz Rusije koji je zbog posla preselio u jedan istarski dvorac (фото 4)

Dvorac nudi i mnoge zanimljive ture. Što turisti mogu očekivati kad dođu u posjet?

Radije bih rekla da dvorac nudi zanimljivo iskustvo, koje ovisi o tome koliko vremena imate na raspolaganju. Čisti zrak, pogled na Učku i očaravajuća atmosfera će vas osvojiti odmah. Nakon toga morate kušati specijalitete našeg chefa Zorana Gajića koji je zadužen za kuhinju. Njegov je talent neupitan, a kreacije koje dolaze kao spoj tradicije i eksperimentiranja nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Ako ste ljubitelj mesa, morate kušati odrezak od boškarina, a možete probati i klasike svjetske kuhinje napravljene tako da se sljubljuju s našim vinima. Osjećat ćete kao da ste na kakvoj kraljevskoj gozbi!

Možete zatražiti i vođene ture našim vinskim podrumima i diljem posjeda, a ako dođete tijekom dana, moći ćete se i sunčati u prekrasnom prirodnom okruženju. I za kraj, u ponudi je i organiziranje privatnih događanja u dvorcu, a možete odabrati sve od romantične opcije za dvoje do zabave za do 300 ljudi.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više