Search

Uspon i pad zločestog dečka baleta

Uspon i pad zločestog dečka baleta

Sergej Polunjin

Tekst: Ana Pavić


Na svjetskoj baletnoj sceni dugo se nije pojavio tako kontroverzan plesač kao što je mladi Ukrajinac Sergej Polunjin

Svake godine diljem svijeta deseci tisuća djevojčica i dječaka upisuju baletne škole. Iako je balet iznimno popularan među djecom i roditeljima kao hobi, velik broj djece prekida baletnu školu kada prerastu želju da im balet bude poziv. Oni koji taj poziv osjete pak nikad ne odustanu. Tek nakon odluke slijedi "prava stvar". Ljubav prema plesu osjetite u kostima, nasilna je, opsesivna i rijetko je što može ugasiti. Baletni umjetnici, poput vrhunskih sportaša, ostavljaju svoj život po strani i dok se njihovi vršnjaci u tinejdžerskim godinama naguravaju po klubovima, oni dane provode u dvoranama u vječnoj potrazi za perfekcijom jer balet ne trpi prosječnost. Biti iznad prosjeka u bilo kojoj branši sa sobom nosi veliku odgovornost i teret koji je nekada teško nositi, pogotovo ako se radi o mladoj osobi koja je formativne godine života posvetila mukotrpnom radu. Ne postoji bolji prikaz jednog takvog djetinjstva od onog koji je u dokumentarcu "Dancer" predstavio redatelj Steven Cantor. Film prati uspon i pad jednog od najtalentiranijih baletana današnjice, Sergeja Polunjina koji je svoju zvjezdanu karijeru priveo kraju sa samo 26 godina i to vlastitom odlukom.

Rođen je u ukrajinskom gradu Kherson gdje su, prema njegovim riječima, svi bili jednako siromašni te nisu ni znali da postoji nešto bolje i više od onoga što imaju. Njegov talent je uočen u školi za gimnastiku koju je pohađao u rodnom gradu. Majka Gaulina koja je bila izrazito ambiciozna u nastojanju da Sergej postane vrhunski plesač, odlučila je preseliti se s njim u Kijev, gdje je pohađao Kyiv State Choreographic Institute. Prilika života na vrata je zakucala u 13. godini života kada je primljen u prestižnu British Royal Ballet School. Da bi obitelj financijski izdržala njegovo školovanje otac mu se zaposlio na građevini u Portugalu, a baka je radila kao čistačica u Grčkoj.

Teška obiteljska situacija najviše ga je motivirala za uspjehU više navrata je izjavio da je plesao kako bi ponovno okupio svoju obitelj na jednom mjestu i omogućio im pristojan život. Većina kolega iz baletne škole prisjetili su se kako je ostajao duže od svih i vježbao do iznemoglosti, iako je bilo očito da je najtalentiraniji plesač svoje generacije. Njegova prisutnost i angažiranost nije ostala nezamijećena te je u 21. godini postao najmlađi prvak baleta u povijesti londonskog Royal Balleta. Zbog njegove markantne pojave i izrazito samouvjerenog stava, u kratkom je roku stekao vojsku obožavateljica koje su ga čekale ispred svlačionice kao da se radi o rock zvijezdi. Britanski i svjetski mediji su "padali u nesvijest" od njegovih energičnih izvedbi, a oproštene su mu čak i izmjene koreografija koje je često prakticirao na sceni. Iako je priča imala sve elemente moderne bajke o uspjehu, problemi su ubrzo počeli, a javnost ih je dočekala kao najsočniji materijal za razvlačenje po tabloidima. Polunjin je odjednom počeo izbjegavati probe, na predstave bi dolazio pod utjecajem kokaina, svako malo bi osvanuo s novom tetovažom na tijelu. Psihički se raspadao pred punim auditorijem kojem nije bilo važno što se događa s glavnim likom dok god predstava ide dalje.

Plesao je u svim predstavama koje su bile na repertoaru što ga je iscrpilo do krajnjih granica U najtežim trenucima depresije počeo se samoozljeđivati. Danas kaže da je sve izgubilo smisao onog trenutka kada su mu se roditelji razveli. Dotad je plesao sa ciljem da okupi obitelj, a kada se obitelj raspala taj cilj su zamijenili kronični umor, depresija i pogled unatrag na djetinjstvo koje je proveo pod strogom paskom majke i učitelja baleta. Poput svakog dečka u ranim 20-ima, Polunjin je odlučio živjeti i pobuniti se. Jedini problem je bio taj što je dečko u pitanju bio lice s plakata renomirane kulturne institucije te mu javnost nije dozvolila da bude samo dečko od 22 godine. Tretirali su ga kao odraslu osobu i napadali su ga kao odraslu osobu. Polunjin je naprasno odlučio prekinuti karijeru i napustiti London. Sreću je okušao u Rusiji gdje je plesao u reality showu i očekivano osvojio prvo mjesto. Mnogi su komentirali kako je tužno vidjeti plesača njegovog kalibra kako pleše u tako vulgarnom reality formatu, ali istina je da je morao početi negdje. Naime, Rusija ima svoje posebne standarde kada je o baletu riječ i oni zapadnjački ih ne zanimaju. Vjerojatno nigdje u svijetu nije teže stvoriti ime za sebe u baletu nego što je u Rusiji. Ako ste pogledali fantastičan dokumentarac o Boljšoj teatru koji prikazuje doista najmračniju stranu baleta, jasno vam je da je balet u Rusiji umjetnost za koju se doslovno umire.

U Sergejovu priču ulazi poznati umjetnički direktor Igor Zelenski koji je vjerovao u njegov potencijal i talent, unatoč imidžu nestabilne i ćudljive osobe koji ga je nažalost pratio od skandala u Velikoj Britaniji. Suradnja je trajala nekih godinu dana dok Polunjin nije navodno bez objašnjenja napustio probe nekoliko dana prije posljednje predstave. U njemu je sazrela odluka da završi baletnu karijeru s posljednjim plesom. Prijatelj ga je spojio s poznatim fotografom i redateljem Davidom LaChapelleom koji je zaslužan, za sad već svima znani video, u kojem Polunjin pleše uz pjesmu "Take Me To Church". U samo nekoliko dana video je postao prava senzacija na YouTube-u i cijeli se svijet odjednom zainteresirao za životnu priču ovog 26-godišnjaka. Dokumentarac o njegovom životu premijerno je prikazan prošle godine u SAD-u. Radi se o iskrenom i toplom djelu koje će vas dirnuti. Svi se možemo pronaći u dječaku koji je želio najbolje, dao najviše od sebe, ali nije izdržao pod pritiskom. Također, svi žudimo za novim početkom i prilikom da popravimo sebe i svijet oko sebe. Polunjin je neke stvari naučio na teži način, ali je stvorio priliku za novi život. Nedavno se pojavio u kampanji za Diesel koju je snimio LaChapelle, a odlučio se okušati i kao glumac te ćemo ga uskoro gledati na velikim ekranima uz bok Johnnyju Deppu i Jennifer Lawrence.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više