Search

Važan ženski kolektiv koji pruža utočište životinjama nosi ime Farmica, vrijedi ga zapamtiti

Važan ženski kolektiv koji pruža utočište životinjama nosi ime Farmica, vrijedi ga zapamtiti

Tekst: Tina Kovačiček


Slažemo se kako nas teške situacije na neki neobičan, uzbudljiv način zbliže, ujedine, pokrenu lavinu dobrih djela i misli. Uza sve spašene ljudske živote ovih dana u Sisačko-moslavačkoj županiji, odigrale su se i brojne važne akcije spašavanja životinja iz tog kraja. Jedna od akcija o kojoj se pričalo i koja je zahtijevala jako dobru organizaciju i pomoć divnih ljudi, bila je ona u kojoj su trudna Šarava te Luna, Lajka i Bela otišle u svoj novi sretni dom. Iza te akcije stoje udruge Farmica i Pobjede te hrpetina volontera kojima je ovo bio zapravo jedan “običan dan na poslu”, obzirom da su život posvetili zbrinjavanju i udomljavanju napuštenih, zlostavljanih i ranjenih životinja. U međuvremenu, tim sretnim životinjama (kada dođu u ruke ovih ljudi), Farmica postaje novi privremeni ili trajni dom. Veliko zemljište pored Našica utočište je brojnim spašenim životima, bilo da imaju šape, kopita, krila ili pak nemaju nešto od toga. Oni na Farmici imaju priliku “doživjeti stotu”, gledati u sunce, lijeno se izležavati nakon ručka i ne brinuti hoće li dočekati novi dan. A Farmicu su pokrenule i o njoj brinu divne mlade žene.

Važan ženski kolektiv koji pruža utočište životinjama nosi ime Farmica, vrijedi ga zapamtiti (фото 1)

“Prije četiri godine počeli smo djelovati kao građanska inicijativa, punili si domove lutalicama i tražili (plaćali) privremene smještaje. Onda nam je sugrađanka dala na korištenje svoje zemljište van grada, maleno, ali nama tada zlata vrijedno. Imali smo ručnu pumpu za vodu i nismo imali struje. Improvizirali smo boksove i tu počeli dovoziti pse koje bi našli na ulici. Bilo nas je tada četiri. Sve djevojke. Financirali smo se iz svojih plaća ili džeparaca” govori mi Ivana, predsjednica udruge Farmica o nastanku njihovog kolektiva te nastavlja “Nakon što smo sa zemljišta doslovno protjerani od susjednih stanara i prve susjede, koja zapravo ne živi tamo, nego samo ima voćnjak u koji dolazi jednom u tri mjeseca - ljudska zloba nema kraja, odlučili smo - ili odlazimo od svega ili idemo dalje, ali jako i hrabro, protiv svih. Nažalost i na sreću tako je i bilo”.

Tako je ekipa ovih hrabrih žena u selu Breznik Našički pronašla zemljište veličine 35.000 kvadrata i odlučila pomoć potražiti putem Facebook objave na njihovoj stranici. Željele su skupiti novac za kupnju zemljišta i u tome su uspjele jer je njihov rad već tada bio prepoznat među ljudima i pratiteljima koji su znali koliko njihova inicijativa vrijedi. Za tri mjeseca novac je prikupljen i prebačen na ime prodavatelja, a zemljište je postalo sretna Farmica.

“Iako je bilo "golo" i bez struje, što je zapravo i danas, bili smo najsretniji na svijetu, i još uvijek smo. Naša misao vodilja je pomoći onima koji sami to ne mogu. Koji su uvijek marginalni problem u ljudskoj sreći, a uzvišeni u ljudskoj nesreći, kao naprimjer psi tragači koji su se pokazali herojima tijekom potresa u Petrinji. Bezbroj je primjera ljudske zlobe nad životinjama, a nikada nisam saznala zašto. Je li životinja krala hranu iz obijesti ili iz potrebe? Je li došla pred tvoja vrata iz gluposti ili se smrzla, pretučena je, ozlijeđena, ostavljena... I danas se držimo toga - pomoći!” govori mi uzbuđeno Ivana o važnoj misiji Farmice i svih ljudi koji su na različite načine uključeni i pomažu, a vjerujte mi, mnogo ih je.

Na Farmici je svaki život bitan, a svaki novi cimer ovdje je dobrodošao. Prasica Ruža stigla je iz Koprivnice nakon što je gazda preminuo, a s njom je došla i nova pačja ekipa. Koza Roza je došla iz Čakovca. Nakon što je za nju bilo predviđeno najgore ipak je završila na Farmici gdje će doživjeti duboku starost i otići sretna. Osam koza cure su preuzele od gospođe koja ih zbog godina i bolesti više nije mogla imati. Jarac Hopy došao je iz Varaždina, patke i galeb iz Pazina, magarac Miško iz Velike Gorice, a pony Roky je otkupljen od Roma.

Važan ženski kolektiv koji pruža utočište životinjama nosi ime Farmica, vrijedi ga zapamtiti (фото 2)

Pitam Ivanu kako je tekla akcija spašavanje nove sustanarke - trudne kravice Šarave iz sela pored Petrinje: “Prošli vikend zajedno s udrugom Pobjede otišli smo u Petrinju, selo Zubić, po kravu Šaravu koja će uskoro u potpunom miru na svijet donijeti maleno tele i s njim ostati zauvijek. U istoj štali iz ćoška su virila tri para okica (Luna, Lajka i Bela), malene gice koje nam vlasnik najprije nije htio prodati, iako ćemo ih čuvati kao oči u glavi. Naposljetku se predomislio i sve zajedno nam prodao za 12.500 kuna. Mi ih ne bismo mogli dovesti na Farmicu i opet, jednom, kada se ovo sve zaboravi, vratiti ih nazad. Zato smo ih odlučili otkupiti od obitelji. Djedu koji se opraštao od Šarave nije bilo lako, a steglo se i nama u grlu. Ljubio ju je na odlasku i zaplakao, kaže kako su osam godina proveli zajedno. Šarava je divna i sigurno mu nedostaje. Vidimo da članovi obitelji prate našu stranicu i vide kako sada živi Šarava i kako su gice prvi put na travi i zemlji”.

I bila je ovo samo jedna u nizu akcija Farmice i prijateljskih udruga koje si međusobno pomažu i podržavaju se u jednoj jedinoj misiji - spasiti one ranjive i bespomoćne koji ovise o čovjeku. U svemu tome, na nama koji to čitamo i suosjećamo se preostaje pomoći Farmici kako bi Farmica dalje pomagala njima.

“Mi se financiramo isključivo iz donacija građana. Stoga, ako ste u mogućnosti pomoći radu Udruge, to možete napraviti volontiranjem, kupovinom hrane za pse, mace, gice, dostavom voća i povrća, sijena slame, zobi, kukuruza. Sve primamo, sve trebamo. Sada nam je osnovno Šaravi i gicama izgraditi štalu dostojnu takvih krasota i ograditi njihovo područje, a to je nekih 12.000 m2 (smijeh). Nalazimo se u Breziku Našičkom, Šalapanka 33 je zadnji naseljeni broj. Samo produžite ravno, a ako nas ne vidite, viknite nam. A ako vas ne budemo mi čuli, Miško će početi rikati pa ćemo znati da se netko približava”

Udruzi Farmica možete pomoći uplatom na račun udruge:

HR5923400091110916596 ili na paypal: [email protected]

Leave a comment

više