Search

Veliki povratak Orient Expressa, a Split je jedna od stanica na novoj ruti

Veliki povratak Orient Expressa, a Split je jedna od stanica na novoj ruti

Tekst: Tina Kovačiček

Prije 150 godina, Georges Nagelmackers pretvorio je san u stvarnost kada je lansirao prvi luksuzni vlak pod imenom Orient Express. I postalo je to jedno od najpoznatijih putovanja vlakom. Ova se legendarna priča uskoro vraća na tračnice kako bi putnicima ponudila nezaboravno iskustvo putovanja kroz Italiju, ali i izvan nje jer u planu je povezivanje s nekoliko obližnjih zemalja i njihovih važnih gradova. Ovo novo-staro putovanje vlakom simbolično je nazvano „La Dolce Vita“, a prve će putnike čekati od 2023. godine kada će šest vlakova voziti nekoliko kultnih ruta. Gosti će povesti na vizualnu odiseju od sjeverne do južne Italije, kroz 14 regija, ali i šire. Na rasporedu su tri međunarodna odredišta od Rima do Pariza, Istanbula i Splita. Nova stanica u Rimu predstavljat će prvi hotel Orient Express - Minerva koji bi trebao biti otvoren 2024.

Veliki povratak Orient Expressa, a Split je jedna od stanica na novoj ruti (фото 1)

Koncept novih vlakova pod imenom “La Dolce Vita” odaje počast povijesnom razdoblju velikog eklektičnog i umjetničkog žara u Italiji tijekom 1960-ih. Ovo je bilo kultno doba kada je Italija unaprijedila svoju kreativnost u područjima industrije, umjetnosti, zabave i podijelila je sa svijetom. Taj vremenski period simbol je stila i uživanja u životu, a prate ga i legendarni Fellinijev film iz 1960., „La Dolce Vita“ te glamur Sophie Loren, Marcella Mastroiannija, Anite Ekberg i Gine Lollobrigide . To je oda talijanskom zavođenju, okusima talijanske kuhinje i umjetničkom nadmetanju koje je oduvijek izvor goleme mašte zbog čega putovanje prvenstveno nosi pečat Made in Italy. Također, tu je i ekološki predznak koji želi promovirati „spori turizam“ odnosno polagana putovanja i istraživanja te usputna uživanja. Povezivat će talijanske gradove Milano, Firencu, Veneciju i Rim dok će se putnici moći podsjetiti na „zlatno doba“ Orient Expressa putujući iz Rima do Pariza, Istanbula i Splita, prolazeći pritom kroz čak osam zemalja.

Veliki povratak Orient Expressa, a Split je jedna od stanica na novoj ruti (фото 2)

Za preuređenje je zaslužan arhitektonski studio Dimorestudio koji su osnovali Emiliano Salci i Britt Moran. Oni su naglasak stavili na raskošan dekor vlaka koji hrabro slavi dizajn i kreativnost 1960-ih i 1970-ih.Od nadahnuća majstora talijanskog dizajna, uključujući Carla Scarpa, Gia Pontija i Ignazija Gardellu, do velikih umjetnika kao što su Lucio Fontana, Agostino Bonalumi i Enrico Castellani , vlak La Dolce Vita spaja zlatno doba talijanskog dizajna sa suvremenijim duhom putovanja.

U Italiji će postojati više od 16.000 km funkcionalnih željezničkih pruga, od kojih 7.000 nije elektrificirano i ostaci su talijanske povijesti. Zahvaljujući partnerstvu s tvrtkama Trenitalia – Gruppo Ferrovie dello Stato i Fondazione FS Italiane, ovim utabanim rutama bit će moguće stići do davno zaboravljenih mjesta.

„Putovanje vlakom predstavlja zeleniji izbor prijevoza, poboljšavajući putovanja u velike gradove, kao i na male i srednje lokacije s privlačnim kulturnim znamenitostima i krajolikom. Vlak La Dolce Vita ubrzat će luksuzni željeznički turizam i privući će mnoge putnike kao siguran i ekološki održiv način kretanja koji štiti okoliš i omogućuje im ponovno otkrivanje najfascinantnijih mjesta u našim regijama.” izjavio je Luigi Corradi, izvršni i generalni direktor Trenitalia.

Veliki povratak Orient Expressa, a Split je jedna od stanica na novoj ruti (фото 3)

Također, putnici će uživati u vrhunskoj gastro i eno karti, a moći će provesti od jedne do tri noći u potpunoj udobnosti u luksuznom okruženju. Cijena za noć po osobi će se kretati oko 2000 eura. Nama najzanimljivija ruta je ona Rim-Venecija-Split koja će putovati uz obalu, od Venecije do Trsta te uz dalmatinsku obalu do Splita. Putovanje će nakon Trsta djelomično obuhvaćati i povijesnu rutu tako da će doživljaj biti autentičan, a njezina posljednja stanica bit će Split.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više