Search

\"Vežite se, polijećemo!\" ili zašto modne kuće vole futurističku scenografiju

"Vežite se, polijećemo!" ili zašto modne kuće vole futurističku scenografiju

Znanstvena fantastika susreće modu


Image: buro247.com.au

U posljednje vrijeme primijetili smo zanimljiv trend među modnim kućama. Naime, sve je veći broj dizajnera koji za predstavljenje svojih novih kolekcija odabire lokacije koje nalikuju kakvoj futurističkoj scenografiji

Sve važnije francuske modne kuće za predstavljanje svojih posljednjih cruise kolekcija odabrale su impresivne futurističke lokacije – najprije je Chanel početkom tjedna pokazao svoju reviju u ultra modernom Dongdaemun Design Plaza u Seulu, zatim je Louis Vuitton prekjučer priredio show u kalifornijskoj vili Boba Hopea koja izgleda poput svemirskog satelita, a očekuje nas još i revija resort kolekcije kuće Dior na jednako bizarnoj sceni narančastog zdanja Palais Bulles koji se nalazi na francuskoj rivijeri i koji više nalikuje filmskom setu kakvog SF-a iz 80-ih nego modernoj vili.

"Vežite se, polijećemo!" ili zašto modne kuće vole futurističku scenografiju (фото 1)

Odakle ta iznenadna opsesija ekstravagantnom modernom futurističkom arhitekturom i SF estetikom? Čini se kako je rastuća virtualna kultura društvenih mreža ponijela i modne kuće koje su odlučile uskočiti na vlak nove suvremenosti, obilježenu obilnim korištenjem gadgeta i raznih tehnoloških inovacija. A ima li boljeg načina etabliranja vlastitog značaja na modnoj sceni od priređivanja fantastičnih (u doslovnom i prenesenom značenju) revija na najsuvremenijim lokacijama, često vrlo skupima za iznajmljivanje? Čini se kako pokazivanje statusa u današnje vrijeme podrazumijeva ne samo određenu zvučnost imena brenda, već i mogućnost (financijsku) kuće prirediti najskuplji show na najskupljim lokacijama. Zašto je to tako? Ovaj novonastali trend ustvari odražava situaciju na globalnom modnom tržištu koje je toliko eksplodiralo, omogućivši širem puku ulaz na brojne tjedne mode, i učinilo visoku modu pristupačnijom da joj je, prema mišljenju spomenutih kuća, potrebno povratiti elitističku ekskluzivnost koju je nekad posjedovala. Stoga ni ne čudi ova spontana modna segregacija luksuznih kuća i kreiranje nekakve neslužbene "Lige odabranih".

"Vežite se, polijećemo!" ili zašto modne kuće vole futurističku scenografiju (фото 2)

A tko će se sve zaraziti novim trendom bit će zanimljivo pratiti. Na koncu, svaki trend ima svoj rok trajanja...

Related articles

Buro 24/7 Selection

više