Search

Vikend izleti u prirodu pozitivno utječu na um i tijelo, a imamo i nekoliko odličnih ideja

Vikend izleti u prirodu pozitivno utječu na um i tijelo, a imamo i nekoliko odličnih ideja

Nikad nije kasno za brzinsku organizaciju

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Prema vremenskoj prognozi, čini nam se, proljeće je već stiglo. Drveće se zeleni, priroda se budi i savršeno je vrijeme za ona kratka, ali toliko potrebna putovanja vikendom. Nedavno smo s vama podijelili nekoliko sjajnih ideja za vikend izlete udaljene svega nekoliko sati vožnje, a sada je vrijeme da vam otkrijemo i kakve vam sve koristi isti mogu donijeti. Naime, osim što će vas napuniti energijom i dati veći smisao vikendu koji niste proveli ispred ekrana već istražujući svijet oko sebe, izleti u prirodu donose i brojne zdravstvene benefite, u fizičkom, ali i psihičkom smislu.

Vikend izleti u prirodu pozitivno utječu na um i tijelo, a imamo i nekoliko odličnih ideja (фото 1)

Boravak u prirodi tako nam može pomoći da brže razmišljamo, lakše zaključujemo te da pamtimo brže i bolje. Brojna istraživanja pokazala su kako je tek nekoliko sati provedenih u zelenilu, među životinjskim svijetom ili krošnjama zaslužno za dodatno osnaživanje imuniteta, a u manjoj mjeri pomoći nam može i kod problema sa spavanjem.

Osim toga, ono što je najvidljivije, u prirodi se osjećamo sretnije, izbacujemo stres, istražujemo, uživamo u novim spoznajama i, na kraju krajeva, zaboravljamo na probleme s kojima se svakodnevno bavimo tijekom tjedna. Važno je spomenuti i kako nam učestaliji boravak u prirodi, prema velikom broju znanstvenika koji su se ovom tematikom bavili, u sve većoj mjeri pomaže i u svakodnevnom životu. Pa tako, odlučite li se ujutro prije odlaska na posao otrčati nekoliko kilometara u obližnjem parku, veća je vjerojatnost da ćete se kroz dan manje živcirati te će on proći u daleko manjem stresu.

Upravo zato, nije ni čudno što postoje organizacije i vodiči specijalizirani za vođenje kroz određene parkove prirode, a nimalo nas ne iznenađuje niti činjenica što se brojni znalci na područjima kao što su joga ili mindfulness odlučuju upravo za organizirane radionice u prirodi. Jednu takvu nedavno smo vam predstavili putem intervjua s osnivačicama Soulcraft seminara na koji se još uvijek možete prijaviti, a koji će se održati od 1. do 5. travnja u Fužinama.

Vikend izleti u prirodu pozitivno utječu na um i tijelo, a imamo i nekoliko odličnih ideja (фото 2)

Još jedna sjajna ideja bit će upis u planinarsku školu. U Hrvatskoj ih ima nekoliko, a postoje i programi prilagođeni  početnicima pomoću kojih možete saznati odgovore na baš sva planinarska pitanja. Jedna takva nedavno je s predavanjima počela i u zagrebačkom Ksetu, a drugom druženju pridružiti se možete već ove subote, 7. ožujka.

Želite li pak vrijeme u prirodi provesti samo po svom guštu, dobar odabir bit će odlazak u neki od domaćih nacionalnih parkova kao što su Plitvička jezera, Krka ili Papuk. Popis svih hrvatskih nacionalnih parkova možete potražiti na službenoj stranici Parkovi Hrvatske. Na vama je samo da odaberete omiljeni pa se već ovog vikenda zaputite na relaksirajući izlet.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više