Search

Vlatka Pavišić: kako je jedna programerka i food blogerica završila u Parizu

Vlatka Pavišić: kako je jedna programerka i food blogerica završila u Parizu

Pariška avantura Vlatke Pavišić


Image: Privatni album

Posljednjih godina Hrvati intenzivno napuštaju zemlju. Odlaze u Njemačku, Irsku i ostale europske zemlje u potrazi za boljim životom, većim plaćama, boljim uvjetima. No, ovo nije priča o njima. Ovo je priča o tome kako je to napustiti svoju zemlju kada na to nisi primoran, kada si "gladan" drugačijeg okruženja, novih stvari, mentaliteta...

Programerka i food blogerica Vlatka Pavišić ispričala nam je svoju priču o preseljenju u Pariz. Grad u koji je zaljubljena od tinejdžerskih dana i u koji je otišla kako bi otkrila što se točno krije iza te njegove mistične aure, pariškog chica i hrane koja u životima Parižana ima posebno mjesto.

---

Prije sedam mjeseci sam se preselila u Pariz. Sama, pomalo na blef. Jedna od najboljih odluka u mome životu. Voilà l'histoire.

Život u Zagrebu mi je bio ispunjen. Diplomirala sam na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, radila u super firmi (Five), imala ekipu, Dolac, vremena za kuhanje i pisanje svog food bloga Cuisine Hacker... No, od svojih tinejdžerskih dana sam maštala o životu u inozemstvu. Tijekom studija sam shvatila da programeri jako lako mogu naći posao vani. No, motivacija za "izljev mozgova" su uglavnom novac i karijera. U mom slučaju, radi se o osobnim interesima i afinitetima. Poimence: kulinarstvo, francuski jezik, moda i umjetnost. Francuski sam učila sama, uz udžbenike i (modne) časopise posuđene u Institut Français, Nouvelle Vague filmove i šarmantnu francusku glazbu iz 60-ih. Ubrzo sam postala frankofil i Pariz se iskristalizirao kao moja destinacija.

Krajem zime ove godine odlučila sam da sam spremna. On y va, c'est parti! Počela sam slati prijave za posao i već nakon tjedan dana dobila prvu ponudu. U travnju sam sletjela na francusko tlo u majici s natpisom "Au revoir mon amour". Teatralno, no meni je bilo fora. 

Vlatka Pavišić: kako je jedna programerka i food blogerica završila u Parizu (фото 1)

Osjećala sam se kao Audrey Hepburn u "Funny Face" i Carrie Bradshaw u "SATC" finalu.

Bez zgrade sa crnim čipkastim balkončićima, macaroni u pastelnim bojama, kafići s mini okruglim stolovima... Moj pariški Instagram feed u 3D-u. Lijepi prizori i okusi su mi olakšali stresan prijelazni period preseljenja... Jer čak i ako se preseliš u grad svojih snova, početak je težak. Imala sam hrpu administracijskih stvari za srediti. Neke su bile izuzetno iscrpljujuće i spore... Izuzev jednog kolege s faksa, nisam imala ni jednog prijatelja. Trebalo je stvarno početi ispočetka.

No, malo po malo, petit à petit, počela sam se udomaćivati. Išla sam na tech meetupe i upoznala zanimljive ljude iz svoje branše. Na jednom takvom meetupu sam prošli tjedan prezentirala svoj blog pred stotinjak Francuza. Stekla sam dvije dobre prijateljice. Dokazala sam se na poslu, dobila povišicu i ugovor za stalno. Više mi skoro ne treba Google Maps, a konobari više ne detektiraju moj "ruski" naglasak. 

Jedna stvar se nije promijenila - moja fasciniranost Parizom. Stvari koje me najviše zadivljuju su:

Umjetnost je posvuda

Nietzsche je izjavio "An artist has no home in Europe except in Paris". Generacije umjetnika i arhitekata su za sobom ostavili impresivno nasljeđe. Karakteristična Haussmanian arhitektura je zastupljena u svih 20 arrondissementa. Sivi krovovi i crveni dimnjaci čine uobičajen prizor gdje god se u Parizu nalazili. Slavoluci, kipovi i fontane iskaču iz nasumičnih dijelova grada. Također, ima puno street arta, a meni najzanimljiviji je geeky Space Invader. Osim na ulicama, dnevnu dozu umjetnosti možete dobiti i u jednom od 130 muzeja. Time sam se predozirala jer u početku nisam imala prijatelje pa sam se družila s Picassom, Monetom i Delacroixom.

Vlatka Pavišić: kako je jedna programerka i food blogerica završila u Parizu (фото 2)

Moda također

Chanel, Dior, Lanvin, Louis Vuitton, Vetements... Pariz je dom velikog broja renomiranih modnih kuća. Uz njih, u centru grada je pregršt pristupačnijih butika poput Maje, Zadig & Voltaire, Cheap Monday, American Apparel... Robne kuće Galeries Lafayette i Printemps su san svake fashionistice. Moda i stil su se Parižanima utkali u DNK, tako da je i street style uz navedene dućane veliki izvor inspiracije. Online i tiskana izdanja Voguea i Ellea vrve sadržajem. Uz to, postoji i nekoliko muzeja specijaliziranih za modu, u kojima se mogu pogledati Givenchyjeve kreacije za Audrey Hepburn, Chanel haljina iz 1920-ih ili pak raskošna krinolina Marie Antoinette.

Vlatka Pavišić: kako je jedna programerka i food blogerica završila u Parizu (фото 3)

Hrani se pridaje posebna pažnja

Prvi odlazak u bio supermarket mi je bio "Alice in Wonderland" iskustvo. Maslac od grilanih lješnjaka, gusti kremasti jogurt od kokosa, ljubičasta mrkva, quinoa u rinfuzi... Izbor je impresivan. Raznoliki restorani se izmjenjuju s primamljivim pekarnicama i slastičarnicama. U zadnje vrijeme se proširio trend zdrave, veganske i gluten free prehrane. To me posebno razveselilo i iznenadilo. Konačno sam se mogla malo "odmoriti od kuhače". Također, dobila sam ideju da na svoj food blog dodam novi feature - recenzije pariških zdravih restorana. Već sam ih napisala nekoliko i veselim se daljnjem istraživanju. Pauza za ručak traje sat do dva i ponekad se pije vino, unatoč tome sto se kasnije vraćaš na posao (smijeh). A propos vina, teško se ne navući. Kvalitetno vino se može kupiti već za 5 eura, svi kafići serviraju dobre stvari... Kad se sjetim "otrova" koji sam pila u studentskim danima, ne mogu vjerovati da nisam povraćala i prije mučnine. Omiljeni ritual mi je dok kuham večeru pijuckati un peu du rouge i grickati Gruyere ili Comte. A nekad ga stavim i u jelo, tipa bolognese, po uzoru na onu "I love to cook with wine. Sometimes I even put it in the food."

Vlatka Pavišić: kako je jedna programerka i food blogerica završila u Parizu (фото 4)

Joie de vivre

Francuzi drže do ravnoteže između posla i slobodnog vremena. Mnoge firme imaju radno vrijeme od 7 sati. Poslije posla se ide na happy hour, raspravlja i druži, a preko vikenda il faut profiter na terasama kafića ili šetnjama u parku. Jedno je sigurno - ne više ispred TV-a ili na Facebooku.

Mogućnost samoaktualizacije

Pariška tech scena obiluje startupima. Tu su također velike firme poput Googlea, Facebooka i Instagrama. Svaki dan se održava neki meetup na kojem mogu nešto naučiti i networkati. Svaki tjedan mi se javi neki recruiter ili CTO s ponudom za intervju. Ukratko, došla sam na plodno tlo za svoju karijeru. Osim toga, Pariz daje dojam da je sve moguće i potiče kreativnost. Balzac je to opisao riječima "Les idées, à Paris, sont dans l'air, elles vous sourient au coin d'une rue". Tako sam dobila ideje za još neke osobne projekte: modni blog, liniju geeky majica, borbu za povećavanje broja žena u IT-u, restoran...

Iz navedenog se vidi da se odvažni potez preseljenja u nepoznato u mom slušaju isplatio. Nadam se da će priča nekog ohrabriti da slijedi svoje snove, a ako ništa, da bar posjeti Ville Lumière. 

Vlatka Pavišić

Pariške avanture autorice teksta, Vlatke Pavišić, možete pratiti na njenom privatnog Instagramu i profilu njenog bloga Cuisine Hacker.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više