Search

Zašto često mislimo da je drugima \"bolje\" u životu?

Zašto često mislimo da je drugima "bolje" u životu?

Zamka u koju upadamo


Image: screenshot

Ona stalno putuje u daleke zemlje, njezin muž zarađuje previše novaca, ona ima zavidnu kolekciju dizajnerske odjeće i obuće, da skratim, ja želim njezin život

Ona sigurno nema problema s plaćanjem stanarine i tekućih računa, ona spava u skupocjenim hotelima, a ja često ne stignem ni pratiti u kojoj je metropoli sad. Jutro započinje privatnim satovima joge, nakon toga doručkuje prekrasna jaja s avokadom na tostu bez glutena, nakon toga šopingira, a popodne ruča sa svojim najdražim. Instagram profil joj je promišljen do zadnjeg detalja i čini se kako živi u bajci. 

Svi mi imamo neke ideale koje želimo slijediti. Nekome se divimo jer je uspješan, nekome jer je tako britak na jeziku i pametan, nekome jer je lijep i poželjan. I to je posve prirodno, doživljavati ljude oko sebe na pozitivan način. No, ponekad si ne možemo pomoći i odemo korak dalje te se počnemo uspoređivati s drugima. U tom trenutku postajemo frustrirani jer smo uvjereni kako je onom drugom u životu puno "bolje" nego nama. Gdje nas to vodi? Dok usporedba s drugima može biti vrijedan izvor motivacije i rasta, može nas također otjerati u bjesnilo sumnjičavosti. Eksplozija društvenih mreža koje nam daju pristup materijalu s kojim se možda i nesvjesno uspoređujemo, naš pokušaj da držimo korak s izloženim savršenstvom često nas baca u očaj.

Zašto često mislimo da je drugima "bolje" u životu? (фото 1)

"Oni su tako sretni zajedno, planiraju zajednički put u Indiju, zavidna sam" - procijedila je Maša kad su se njezini prijatelji upustili u ljubavnu vezu. Time je prvo dala do znanja da je nezadovoljna svojim životom, a kako je i sama rekla probudila se zavist. Sebično i djetinjasto, ali s druge strane iskreno. Ona nije zadovoljna i lakše bi joj bilo da oko sebe ima ljude s kojima može kukati naglas. Zašto je to krivo, i zašto bismo se trebali prestati uspoređivati s drugima i živjeti u iluziji da je njima "bolje". I što to znači "bolje"? 

Mark Twain jednom je prilikom izjavio kako usporedba ubija radost, a znanost se s time složila. Istraživanja su pokazala kako usporedba s drugima rađa zavist, nisko samopouzdanje i depresiju, te ugrožava našu sposobnost povjerenja prema drugima. S druge strane, usporedba s onima za koje mislimo da su manje sretni od nas daje nam poticaj da se osjećamo dobro i da smo "iznad" njih. Ljudi su skloni više pokazivati svoje pozitivne emocije nego negativne i češće će na pitanje kako su? odgovoriti sa sjajno!, nego s muž mi nenormalno ide na živce. U ljudskoj prirodi je da želimo da nas okolina doživljava pozitivno i da uvijek ostavljamo cool dojam, radije nego da prolijevamo svoju ranjivost i stvarno stanje situacije u kojoj se nalazimo. A svi znamo da je to nemoguće i da se to teško krije na duge staze. 

Zašto često mislimo da je drugima "bolje" u životu? (фото 2)

Ukratko, uspoređivanje s drugima ne vodi nas nigdje. Upadamo u zamku iz koje se teško čupamo, ona nam ne pomaže da ostvarimo svoje ciljeve i gubimo bitku sa samim sobom. Vrijeme koje provodimo pateći za nečim što nam se čini nedostižnim trebali bismo iskoristiti za zalijevanje svog vlastitog vrta i postizanje zadovoljstva. Tada druge nećemo promatrati kao "bogove" i bit će nam svejedno što ona nosi bolje cipele od nas i na licu ima svježi botoks. 

Zašto sve ovo pišem? Zato što sam ovo ljeto upoznala ženu s početka priče. Bila je vidno "nacvrcana" u jednom beach baru na našoj obali i dok sam se gurala do šanka, spotaknula se o moju nogu i opsovala nešto sebi u brk. Nakon toga mi se ispričala, krenule smo čavrljati i u jednom trenutku mi je priznala (neke je stvari uvijek lakše reći strancu) kako zna da joj muž ima ljubavnicu. Iako njezin vrt izgleda kao da ga svakodnevno uređuje vrtlar, čini se kako su u njemu posađene tek plastične orhideje. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više