Search

Zašto je dobro što će Amy Schumer glumiti Barbie?

Zašto je dobro što će Amy Schumer glumiti Barbie?

Kontroverzna odluka

Tekst: Ema Glavina


Image: Buro247.ru,
Buro247.me,
Facebook,
Screenshot,
Giphy

Ubrzo nakon što je potvrđeno da će Amy Schumer igrati glavnu ulogu u filmu o kultnoj lutki Barbie, uslijedila je lavina negativnih komentara...

Da nije tužno, bilo bi smiješno promatrati kako svakodnevne vijesti demantiraju sve one koji još uvijek tvrde da je feminizam u današnje vrijeme nepotreban. Prema njihovom, najblaže rečeno, optimističnom pogledu na svijet, žene i muškarci su već sada u potpunosti izjednačeni što se tiče plaća, društvenih uloga i svih ostalih segmenata života. Dok još uvijek čekamo da saznamo u kojem paralelnom svemiru takvi žive, redovno čitamo sve vrste vijesti iz svijeta. Naravno, poznata je činjenica da je Hollywood nemilosrdan prema ženama i nema previše tolerancije na mane. Pravila su jasna; budi lijepa, budi mlada, budi uspješna i tek dovoljno provokativnog životnog stila da se ima o čemu pisati. Nemoj biti realnih proporcija, sklona oscilacijama u ponašanju i nemarna na društvenim mrežama jer se sve to bilježi, prati i prenosi u vijestima. I dok smo samo prije koji dan pisali o slučaju Sarah Jessice Parker koju su masovno izvrijeđali zbog toga što na slici izgleda prestaro za njihov ukus, danas je novi dan i nova prilika da se ženi pošalje poruka o prihvatljivom i neprihvatljivom.

Nedavno je objavljeno da se će se snimati prva filmska verzija priče o lutki Barbie koju svi vrlo dobro poznajemo. Studio Sony je najavio projekt za 2018. godinu, a detalji još uvijek nisu poznati. Ne zna se tko će biti redatelj niti tko su ostali glumci, ali se zna da će Amy Schumer tumačiti glavnu ulogu. I to je bilo sve što je potrebno da rasprava na internetu krene.

Kao što to najčešće i bude slučaj, komentatori na društvenim mrežama se nisu potrudili niti pročitati vijest do kraja, niti provjeriti o čemu se točno u filmu radi. Da jesu, saznali bi da je radnja smještena u Barbielandu, zemlji savršenih djevojaka čijih se 180 karaktera, imena i zanimanja bazira isključivo na tome kako su odjevene. U takvom svijetu postoji i verzija Barbie koju tumači Amy Schumer, a koja se u takav svijet teško uklapa. Kad je istjeraju u pravi svijet, naučit će vrijedne poruke o samopoštovanju i prolaznosti fizičkog izgleda. Čini se kao simpatična priča s poukom za djecu. Što je ovdje sporno?

Prema mišljenju uvaženih tviteraša i ostalih aktivnih korisnika društvenih mreža, sporan je odabir glavne glumice. Komentari koje možete vidjeti uključuju rečenice poput "Ako je Barbie postala pretila i ružna, onda je Amy Schumer super izbor" ili pak "Zar je Lena Dunham već bila zauzeta?" Ako ne znate kako Schumer inače izgleda i krenete čitati komentare, pomislit ćete da se radi pretiloj osobi koja ima ozbiljnih zdravstvenih problema. 

Zašto je dobro što će Amy Schumer glumiti Barbie? (фото 1)

Amy Schumer ima 35 godina, uglavnom se bavi komedijom i relativno je kasno postala popularna. U svijetu koji maksimalno vrednuje fizički izgled, netko bi mogao pomisliti da ženi poput Schumer treba čestitati na uspješnoj karijeri koju gradi unatoč predrasudama vezanim za njen izgled. Taj netko bi se, ukratko, prevario. Budući da ne izgleda kao da dane provodi u teretani i pazi na svaki zalogaj koji pojede, Amy Schumer se od prvog dana profilirala kao laka meta za uvredljive komentare koji bi se mogli svesti pod sintagmu "body shaminga".

Štoviše, toliko je navikla na uvrede vezane uz svoju kilažu, da se počela šaliti na račun toga i objavljivati slike u kupaćem kostimu uz poruku poput: "Nadam se da će vam današnji dan biti sretan zbog interakcije s pravim ljudima, a ne samo zbog toga što pišete ružne stvari osobi koju nikada niste upoznali i koja u vama budi nešto zbog čega se osjećate nemoćno i samo. Ovako izgledam. Sretna sam." Također, dio jedne epizode u svojoj seriji "Inside Amy Schumer" posvećuje upravo ovom pitanju, pa tako 12 porotnika, po uzoru na film "12 Angry Men", vijećaju oko toga je li Amy Schumer dovoljno seksi da se pojavljuje na televiziji.

Amy Schumer je jedna od prominentnijih ličnosti tzv. novog holivudskog glumačkog vala koji radi na tome da likovi na televiziju budu realni i raznoliki. Zajedno sa spomenutom Lenom Dunham, Amy Poehler, Tinom Fey, Rebel Wilson i mnogim drugima, snima drugačiji sadržaj koji kod nikoga neće (namjerno) izazvati osjećaj manje vrijednosti. U takvu se priču savršeno uklapa i scenarij za spomenuti film o Barbie. Koliko god Barbie lutke napredovale, u smislu da ih možete nabaviti u verzijama znanstvenica, liječnica ili nekog drugog zanimanja, ostaje činjenica da su one i dalje savršenih proporcija i izgleda koji je nemoguće dostići. Upravo zato je bitno da se ovakav film prvi put snima baš u ovo vrijeme, kada ipak postoji određena količina svijesti o tome koliko igračke mogu utjecati na svijest i razvoj djece, pogotovo kad znate podatak da je u svijetu prodano više od milijarde Barbie lutaka.

Simptomatično je i primijetiti kako će većina složno komentirati kako Barbie predstavlja nerealnu sliku žene na koju se ne treba ugledati, a u isto vrijeme će se zgroziti nad odabirom glumice koja odudara od takve savršene slike. Amy Schumer ima specifičan tip humora, ponekad van granica dobrog ukusa, a ponekad savršeno pogođen. Ne postoji umjetnik ili umjetnica koja se svima sviđa i to je sasvim u redu. Svi su slobodni izraziti svoje nezadovoljstvo pojavom Amy Schumer i kritizirati njenu glumu ili smisao za humor, ali nitko ne čini ništa konstruktivno ako ženu svodi na nedovoljno definirano tijelo.

S druge strane, treba razmisliti o poruci koju ovaj film nosi i pokušati preživjeti što vam Amy Schumer možda nije najljepša moguća glumica. Bi li uopće imalo smisla snimati još jedan film o izboru ljepote ili film o savršenoj Barbie koja živi u ružičastom svijetu? Nije li bolje napraviti projekt koji naglašava neke druge karakteristike osim vanjskog izgleda, kojim smo i tako bombardirani sa svih strana? Odgovor je zapravo moguće pronaći upravo u mnoštvu uvredljivih komentara koji dokazuju da društvo još uvijek osuđuje nesavršenosti i još uvijek nije spremno prešutjeti svaki uvredljivi komentar kojeg se sjete. Ako je producentima filma trebala dodatna potvrda da su ovim potezom učinili najbolju moguću stvar, sada su je i dobili.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više