Search

Zašto se neki parovi odlučuju na odvojene financije?

Zašto se neki parovi odlučuju na odvojene financije?

Nekonvencionalni pristup obiteljskom budžetu

Tekst: E.G.


Image: Screenshot,
Giphy

Mlađe generacije uvode nova i posve drugačija pravila ponašanja od prijašnjih, a striktno odvajanje financija bi moglo biti samo još jedno u nizu…

Odnos između bračnih ili izvanbračnih partnera je uobičajen predmet mnogih psiholoških i socioloških istraživanja. Neka od pitanja na koja uvijek želimo saznati odgovor uključuju i ona poput toga o čemu ovisi stabilnost veze, zašto neki parovi imaju uspješniju komunikaciju u odnosu na ostale ili pak, koja je tajna dugogodišnjeg stabilnog odnosa. Ako u takva istraživanja kao varijablu dodamo i element financija, odnosno novca, stvari se dodatno kreću komplicirati. Vrijeme u kojem živimo je sve samo ne financijski stabilno i prosperitetno. Naravno, uvijek postoje branše koje su u nekom trenu poželjnije i potrebnije od ostalih, a onima koji se u njima snalaze osiguravaju lagodan život. Ipak, ako pogledamo globalnu financijsku situaciju, lako je pomisliti da prognoze i nisu obećavajuće.

Zašto se neki parovi odlučuju na odvojene financije? (фото 1)

Generacije prije millennialsa su bez previše promišljanja i otegotnih okolnosti kupovale automobil, kuću ili stan, pa čak i poneku vikendicu. Takva pravila nisu vrijedila za apsolutno sve, ali nikoga nije čudilo ako mladi bračni par kupi nekretninu prije rođenja svog prvog djeteta. Danas je situacija gotovo dijametralno suprotna; millennialsi su generacija kojoj se najviše predbacuju komocija, lijenost i opsjednutost sobom, no neke im se stvari moraju priznati. Ponajprije se radi o činjenici da živimo u vremenu u kojem se rijetko koja mlada osoba može nadati kupnji nekretnine od vlastitog novca, stanarine konstantno rastu i sve veći broj ljudi živi s roditeljima što je dulje moguće. Novac postaje toliko teško dostupan (barem u onoj mjeri koja bi zadovoljavala više od osnovnih životnih potreba) da se čini da se samo o njemu i priča, a jadikovke na tu temu možete čuti posvuda; na kavi, u javnom prijevozu, poslu ili obiteljskom ručku.

Kao što je spomenuto na samom početku teksta, odnosi između partnera su kompleksni sami po sebi, a ako u jednadžbu uvrstimo i novac, govorimo o potpuno drugoj razini. Prema jednom istraživanju američkih znanstvenika, čak 70% parova je potvrdilo kako se barem jednom tjedno prepire oko novca. Koliko god početci veze bili idilični i lijepi, zajednički život podrazumijeva rješavanje svakodnevnih situacija koje zahtijevaju pragmatično promišljanje. Upravo iz tog razloga se određeni broj suvremenih parova odlučuje na potpuno odvojene financije, koje im omogućuju veću dozu samostalnosti i manje rasprava koje se tiču te nezahvalne teme. Štoviše, mnogi financijski stručnjaci navode kako odvojene financije mogu biti pozitivna stvar za kućni budžet To ne znači nužno da će svaka obitelj moći primjenjivati identični model, no savjetuju da se pokuša s nekom od varijacija. Za model potpuno odvojenih financija se najčešće odlučuju parovi koji još nemaju djecu i ne posjeduju vlastitu nekretninu, a kao razlog uglavnom navode želju za potpunom kontrolom vlastitih prihoda, u smislu da ne vide razlog zbog kojeg bi netko drugi trošio novac koji su sami zaradili ili zašto bi se, kao odrasli ljudi, nekome trebali opravdavati za kupovinu pretjerano skupih cipela. Parovi s djecom i nekretninom se pak češće odlučuju za opciju djelomično odvojenih financija. Ovdje govorimo o situaciji u kojoj partneri skupa participiraju u troškovima oko održavanja kuće ili stana i potreba djece, dok za svoje privatne potrebe odvajaju financije i na taj način zadržavaju određenu autonomiju.

Zašto se neki parovi odlučuju na odvojene financije? (фото 2)

Ako niste sigurni bi li ovakvi modeli zaista funkcionirali i u vašem slučaju, donosimo neke od relevantnijih argumenata financijskih stručnjaka koji zagovaraju odvajanje financija. Za početak, ponovno ističu kako zajedničke financije znače više neslaganja oko načina trošenja zajedničkog novca. Ako odvojite financije, većinu ćete takvih situacija eliminirati. Koliko god se inače slagali s partnerom, teško je pronaći dvije osobe s potpuno istim načinom razmišljanja o novcu i rasporedu potrošnje. Kao drugi argument stručnjaci navode i odgovornost koja proizlazi iz odvojenog budžeta, budući da će obje strane gospodariti svojim ograničenim resursima, bez mogućnosti da brigu o tome prepuste onom drugom. Ovaj argument za sobom automatski povlači i treći, koji objašnjava da odvojene financije nude bolji uvid u nečiju eventualnu pretjeranu potrošnju ili nepotrebne troškove. Drugim riječima, partner ne može odgovarati za vaš minus na računu ni u kojem slučaju. Za kraj, navode i kako ovaj model može koristiti i u slučaju rastave ili prekida; financije vam neće biti razlog za eventualni ostanak u lošem odnosu, a vi ćete već biti naviknuti na održivo samostalno financiranje.

Zašto se neki parovi odlučuju na odvojene financije? (фото 3)

Treba još jednom napomenuti kako ovaj model nije primjenjiv uvijek, a nekima se neće uopće svidjeti ili koristiti. No, ne mogu se poreći potencijalno pozitivne posljedice koje iz ovakvog načina mogu proizaći. Bitno je naglasiti kako financijski stručnjaci pojačano agitiraju za ovakav pristup i zato što je on još uvijek relativno nepoznat i neobičan. Većina parova već po automatizmu dijeli financije, ulazi u stalne prepirke i smatra da drugog rješenja nema. Ako uviđate da financijska situacija u kojoj se već neko vrijeme nalazite nije zadovoljavajuća, dobro je da se upoznate s alternativnim mogućnostima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više