Search

Zašto se sve više modnih \"insidera\" okreće meditaciji i zdravom životu daleko od mode?

Zašto se sve više modnih "insidera" okreće meditaciji i zdravom životu daleko od mode?

Život nakon mode


Image: Giphy,
Buro247sg,
Buro247com.au

Modni dizajneri svjetskog kalibra godišnje trebaju proizvesti otprilike osam kolekcija. To je nevjerojatan kreativni napor koji mnogi od njih ne mogu podnijeti. Hedi Slimane je tako nakon YSL-a pobjegao u Los Angeles, Raf Simons je nakon Diora odmarao gotovo pune dvije godine, a Vetements su potpuno odustali od sustava modne industrije. A kako onda izgleda život nakon mode?

Raf Simons i Demna Gvasalia su tek trebali malo odmora, ali još nemaju namjeru odustati od mode, no Hedi Slimane je to itekako učinio. Nakon financijskog uspona koji je donio Saint Laurentu, burnih svađa i nekoliko tužbi, dizajner je otišao u Los Angeles (u koji je već ranije preselio svoj YSL tim) i okrenuo se fotografiji. I iako je rekao da njegov povratak u modni dizajn u budućnosti nije isključen, fotografija je ono što ga trenutno preokupira dok živi u LA-u, daleko od svih kaotičnih zbivanja u svijetu mode.

Postoji cijeli niz dizajnera na koje je kaos svijeta mode utjecao još jače nego na gore spomenuta imena. Dizajnerica nakita, Jennifer Fisher, koja je 10 godina izrađivala nakit za brojne zvijezde i modne urednike, danas je mjesto predsjednika svoje tvrtke prepustila suprugu dok se ona okrenula karijeri u prehrambenoj industriji. Pokrenula je "Fisher Food", liniju začina za jela koje predvodi začinska sol koju je slala za Božić svojim partnerima i klijentima u modnoj industriji. Oni su njome bili toliko oduševljeni da je Fisher odlučila slijediti svoju strast i miješanje začina koje joj je do tada bilo hobi i način opuštanja, odlučila pretvoriti u posao.

Zašto se sve više modnih "insidera" okreće meditaciji i zdravom životu daleko od mode? (фото 1)

Osnivač luksuzne online trgovine Intermix, Khajak Keledjian, također je napustio svoju tvrtku. Prodao ju je Gapu 2012. i odlučio se posvetiti zdravom životu. Počeo se baviti meditacijom kad se, kako piše magazin W, kladio s prijateljem u 15 tisuća dolara jer je ovaj vjerovao da Keledjian ne može provesti 15 minuta mirno sjedeći. Prijatelj je bio u pravu, ali umjesto da ga traži novac, natjerao je Keledjiana da se počne baviti jogom kako bi se riješio stresa. U početku je to radio u slobodnom vremenu između sastanaka, a onda je prodao tvrtku te su on i njegov poslovni partner, Lew Frankfor (inače bivši CEO Coacha koji je također pobjegao od mode) osnovali moderni centar za opuštanje, Inscape, uz koji dolazi i aplikacija za opuštanje. Tako su obojica spojili posao i zadovoljstvo.

Robyn Berkley koja je bila izdavačica za brojne velike modne kuće također je dala otkaz i 2011. otišla na Bali kako bi postala instruktorica joge, a onda je dvije godine kasnije pokrenula i portal za zdrav život, "Live The Process". Stilistica Laura Ferrara se iz New Yorka preselila na selo gdje su ona i suprug kupili kuću i voćnjak u kojem danas proizvode organsko voće te pekmeze, čokolade i prirodnu kozmetiku. Miranda Kerr je nakon karijere Victoria's Secret modela pokrenula liniju organske kozmetike Kora koju danas vodi dok se modelingom bavi tek povremeno. I Karlie Kloss, još jedna Victoria's Secret anđelica, okrenula se podučavanju mladih djevojaka programiranju te je s cheficom Christinom Tosi pokrenula Karlie's Kookies, liniju zdravih veganskih keksi. Najplaćenija manekenka na svijetu, Gisele Bündchen, danas pak živi toliko zdravo da svaki dan na nekom novom lifestyle portalu možete pročitati svjedočanstvo nekog novinara koji je pokušao slijediti njezin režim.

U svakom slučaju, sve više pripadnika svijeta mode bježi od sustava koji je postao toliko zakrčen i kaotičan da je i sam počeo pucati po šavovima (a o tome smo već pisali na Büro 24/7). Dizajneri ga napuštaju, kupci odustaju, a iz prikrajka sve to mirno gleda Gwyneth Paltrow spremna da nam svima kaže "I Told You So!"

Related articles

Buro 24/7 Selection

više