Search

Zašto su feminizmu potrebni muškarci?

Zašto su feminizmu potrebni muškarci?

Rasprava koju trebamo voditi

Urednik: E.G.


Image: Screenshot,
arhiva,
Giphy

Svaka rasprava o feminizmu kao pokretu od velikog društvenog značaja za sobom povlači cijeli niz pitanja i neslaganja različitih strana. No, ono što se prije tek šutke spominjalo, sada možemo sa sigurnošću reći - feminizmu su muškarci prijeko potrebni

Ako govorimo o etapama, odnosno valovima feminizma koji se međusobno razlikuju po pristupu i artikulaciji zahtjeva, bitno je spomenuti da se od početka devedesetih godina prošlog stoljeća do danas nalazimo unutar trećeg vala, koji karakteriziraju intersekcionalnost, borba protiv binarnosti i rodnih stereotipa. I dok je feminizam nekada predstavljao opasne tendencije rijetkih hrabrih pojedinaca i pojedinki, danas je prerastao u pokret o kojem društvo konstantno raspravlja. Ipak, koliko god on bio prisutan u medijima i na društvenim mrežama, štetni stereotipi i dalje postoje te formiraju neutemeljene stavove ljudima diljem svijeta. Jedan od takvih stereotipa jest i onaj da je feministička borba isključivo ženska. Stvorile su je žene, one od nje profitiraju i muškarci nemaju puno veze s cijelom tom pričom. No, je li to doista tako? Za razliku od nekih prošlih vremena, žene se danas više (uglavnom) ne bore za pristup obrazovanju, pravu da imaju posao ili pak pravu glasovanja. Iako bi se i o svakom od tih pitanja moglo raspravljati, u fokusu je trenutno pojam rodne ravnopravnosti.

Pojam je to koji je sveprisutan, no mnogi ga često i dalje ne shvaćaju. Najkraće rečeno, riječ je o situaciji u kojoj žene i muškarci imaju jednaka prava, jednake plaće, jednako vremena provode brinući se za svoju djecu i jednako su zaštićeni od predrasuda vezanih uz pripadnost spolu. Drugim riječima, žene se trebaju prestati prikazivati kao seksualni objekti koji za jedini cilj imaju zadovoljiti muškarce, bilo da se radi o spavaćoj sobi ili o kuhinji. Možemo li se ikada približiti tom idealu bez participacije muškaraca? 

Zašto su feminizmu potrebni muškarci? (фото 1)

Emma Watson, jedna od najeksponiranijih figura mainstream feminizma, u više je službenih izlaganja isticala kako će borba za ravnopravnost bez sudjelovanja muškaraca uvijek ostati samo - borba. Naravno, pojam rodne ravnopravnosti implicira voljni moment i muškaraca i žena da, figurativno, krenu jedni prema drugima i boljem međusobnom shvaćanju. Prema dosadašnjem iskustvu, izrazito je važno da i muškarci poduzmu taj korak. Takvi se muškarci nazivaju feministima, čak i ako toga nisu uvijek svjesni ili misle da ta riječ ima negativno značenje. Ponovimo još jednom: ako vjerujete da su žene i muškarci jednako vrijedni te zaslužuju jednake šanse, vi ste feministkinja ili feminist. Ništa više i ništa manje od toga. Kad govorimo o tzv. muškom feminizmu, u posljednjih se nekoliko godina o njemu počelo sve više pričati. Za tu su pojavu ponajprije zaslužni muškarci iz javnog života koji svoj utjecaj koriste za osvještavanje javnosti

Jedan od njih je i  glumac Ryan Gosling, poznat po tome što je u jednom intervjuu izjavio kako su žene uglavnom bolje i snažnije od muškaraca te da se i sam često osjeća kao žena. Princ Harry se na svom službenom putu u Nepal zahvalio ženama poput nepalske predsjednice i Michelle Obame, koje svojim kampanjama za važnost obrazovanja djevojčica inspiriraju milijune. Daniel Radcliffe, Will Smith i Joseph Gordon-Levitt su također muškarci koji su javno govorili o važnosti feminizma, baš kao i Jason Mamoa koji je rekao kako svoju samohranu majku smatra najsnažnijom osobom na svijetu ili pak Pierce Brosnan i Daniel Craig, poznati po macho ulozi tajnog agenta Bonda, koji su sudjelovali u kampanji za rodnu ravnopravnost.

Tom Hardy je također s ponosom izjavio kako je uživao glumeći u filmu s tako snažnim ženskim likovima, referirajući se na ulogu u filmu "Mad Max". I dok će mnogi skeptici reći kako takve izjave iznose u svrhu poboljšanja imidža, ostaje činjenica kako one mogu značajno utjecati na mišljenje javnosti koja ih prati i poštuje. Štoviše, u zapadnim zemljama se počelo sve češće govoriti o važnosti sudjelovanja muškaraca u feminističkom pokretu, odnosno načinu života koji uvažava feminizam. Američka tvrtka SoulPancake je tako organizirala okrugli stol na kojem su muškarci iz različitih skupina raspravljali o problemu seksizma i seksualnog zlostavljanja žena. Pamti se izjava jednog od sudionika koji je rekao da radimo grešku kad o seksizmu govorimo kao o ženskom problemu. To je problem s kojim se žene suočavaju, ali su za njega mahom odgovorni muškarci

Poznat je govor Jacksona Katza na TED platformi, edukatora koji se bavi upravo naglašavanjem uloge muškaraca u seksualnim zločinima i drugom nepriličnom tretmanu žena na koje svakodnevno nailaze, a koji svakako sugeriramo da pogledate. Jedan od najsnažnijih primjera muškog feminizma je dao i Terry Crews, bivši sportaš i glumac koji je napisao knjigu naziva "Manhood". Između ostalog, Crews ističe: "Muškarci ne trebaju ostaviti sve što rade i krenuti u spas žena. Dapače, one su dovoljno snažne da se pobrinu same za sebe. Ono što mi trebamo napraviti jest promijeniti naš sustav vrijednosti." Zahvaljujući ovakvim istupima, ali i dugogodišnjim naporima feminističkih udruga, sve više škola u svoje kurikulume uvodi feminističke elemente. Jedan od urednika VICE-a je tako radio priču o feminističkoj udruzi koja surađuje s britanskim privatnim školama. Učenici tako polaze radionice seksizma u marketingu, analiza rodnih stereotipa ili simulacija u kojima se njih postavlja u ulogu žena izloženih nekoj vrsti zlostavljanja.

Zašto su feminizmu potrebni muškarci? (фото 2)

No, treba naglasiti kako su ovakvi projekti još uvijek više iznimka nego pravilo, a neovisno o tome što poznati muškarci propagiraju, velik broj ljudi i dalje ne odustaje od svojih tradicionalnih stavova. Jedno je američko istraživanje iz prošle godine tako pokazalo kako više od polovice tamošnjih srednjoškolaca vjeruje kako je uloga muškarca da hrani obitelj, dok je za ženu bolje da je kućanica. Isto tako, odluke vezane uz obitelj bi većinski trebali donositi muškarci kao "glave obitelji". U tom smislu, stručnjaci kažu kako pobjeda osobe kakva je Donald Trump i nije toliko neobična. Ovakvi podatci jasno ukazuju da rodna ravnopravnost još nije postignuta, bilo da se radi o našim privatnim uvjerenjima ili pak onim zakonskim.

Ono što trebamo nastaviti zagovarati jest edukacija, odnosno odgajanje mladih naraštaja u duhu jednakih pravila za sve. Koliko god ponekad obeshrabrujuće bilo, trebamo iznova ukazivati na svaki seksistički primjer na koji naiđemo. No, važno je istaknuti kako to podjednako trebaju činiti i žene i muškarci. Suprotno vjerovanju mnogih, cilj feminizma nikad nije bio polarizacija spolova ili kakav rat. Poanta nikad nije bila dokazivanje da je jedan spol bolji, pametniji ili jači. Isto tako, feminizam nikad nije tražio posebne povlastice za žene. Dapače, feministkinje su oduvijek tražile samo jednake prilike da dokažu koliko vrijede. Srećom, počeli su im se priključivati i muškarci, povećavajući nam tako šanse za izgradnju boljeg društva za sve.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više