Search

Zašto su gledanje TV-a i grickanje tako dobra kombinacija? Ovaj fenomen ima svoje objašnjenje

Tekst: BURO.


Odgovorno tvrdimo da nema te hrane na svijetu koja je slađa od grickalica koje jedemo dok gledamo seriju ili film i nema sumnje da je ova kombinacija prava dopaminska injekcija. Poznati scenarij izgleda ovako: ušuškali smo se, vani pada kiša, pronašli smo savršeni naslov za bingeanje, ali ako nema zdjele u koju možemo uranjati ruke i zamastiti prste dok nešto gledamo, to jednostavno nije to.

Zašto su gledanje TV-a i grickanje tako dobra kombinacija? Ovaj fenomen ima svoje objašnjenje (фото 1)

Netflix nam baš i nije najbolji prijatelj, budući da se ne moramo potruditi ni toliko da sagorimo neku kaloriju tako što ćemo ustati po daljinski. Epizoda za epizodom se pušta sama, ne ostavljajući nam više od nekoliko sekundi vremena - pauza je toliko kratka da, realno, ne možemo ni donijeti odluku da eventualno narednu stopiramo (iako to u većini slučajeva zapravo to i ne želimo). Satima bismo mogli ne mrdati i konzumirati sadržaj s ekrana, što vrlo često može dovesti do prejedanja. Ove dvije radnje su zapravo mnogostruko povezane, a evo i na koje sve načine.

Prema istraživanju klinike iz Clevelanda, televizija nije toliko stimulans apetita koliko je odvraćanje apetita. Kada gledamo TV, uključeni smo u određeni program, što znači da manje obraćamo pažnju na neurološke signale koji nam govore da smo siti. Umjesto da vodimo računa o tome kako jedemo, pasivno unosimo hranu u sebe. Također, možda ćete posegnuti za pizzom ili čipsom ne zato što ste gladni, već zato što ste poistovjetili televiziju s jelom. Ono što se također računa jest sadržaj samog programa. 2013. godine, studija u časopisu Appetite promatrala je grupu od 80 ispitanika, od kojih je polovina gledala program kuhanja, a druga polovina emisiju o prirodi. I jednoj i drugoj grupi je data jednaka količina bombona prelivenih čokoladom i zdrava užina sačinjena od povrća. Otkriveno je da su gledaoci emisije o kuhanju imaju tendenciju pojesti više bombona nego oni koji su gledali emisije o prirodi.

Zašto su gledanje TV-a i grickanje tako dobra kombinacija? Ovaj fenomen ima svoje objašnjenje (фото 2)

Naravno da je okej ako odlučite pustiti epizodu serije i pojesti obrok ispred TV-a, ali je problematično kada se ta navika potkrade i svaki naredni put. Osim toga, kultura današnjice u fokus stavlja produktivnost i ljudi su gotovo zaboravili kako da u datom trenutku rade samo jednu stvar. Vode se mišlju da ako odgledaju epizodu i usput pojedu nešto, automatski ostaje više vremena za ostale stvari s te omražene predugačke liste obaveza. To ne mora samo da bude jedenje tijekom gledanja TV-a, već i ispred kompjutera u toku radnog vremena.

Obroci za stolom potiču svjesno jelo, jer usmjeravaju pažnju na hranu ispred vas. Moći ćete osjetiti znakove sitosti i uživati u svim okusima. Naravno da se nećemo odreći kokica koje su doslovno sinonim za gledanje serije ili filma, ali trebalo bi imati na umu ove stvari sljedeći put kada ispred ekrana krenemo put prejedanja. Ne smijemo zaboraviti da smo mi ti koji jedemo hranu, zaista ne bi trebalo da ona jede nas.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više