Search

Zašto i kako voditi dnevnik – imamo nekoliko dobrih savjeta

Zašto i kako voditi dnevnik – imamo nekoliko dobrih savjeta

I tri načina pisanja dnevnika

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Vođenje dnevnika ne oduzima previše vremena, jednostavan je način bilježenja dobrih te izbacivanja loših situacija i stvari na papir, a čitanje zabilješki nekoliko godina kasnije moglo bi vas i dobro nasmijati. Sve što vam treba jest bilježnica ili rokovnik, nešto čime ćete pisati i spremni ste upustiti se u avanturu koja se na prvu možda čini pomalo dosadnom, no kada jednom krenete, pisanju dnevnika, gotovo smo sigurni, vraćat ćete se svakom slobodnom prilikom. Odličan je način za ispuštanje svega što vas muči na mjestu koje neće povrijediti nikog, za izbacivanje stresa, bilježenje lijepih životnih događaja, ali i snova. U nastavku donosimo tri načina vođenja dnevnika, a na vama je samo da izaberete najdraži i bacite se na pisanje.

Zašto i kako voditi dnevnik – imamo nekoliko dobrih savjeta (фото 1)

Dnevnik zahvalnosti

Dnevnik zahvalnosti postat će ona bilježnica ili rokovnik koji odlučite prenamijeniti u skup pozitivnih misli i zahvalnosti životu. Jednostavan je za vođenje, a sa sobom donosi pregršt korisnih situacija. Primjerice, na stvarno loš dan, uvijek možete izvući jednu stvar koja vas je razveselila i barem mrvicu popravila to toliko loše raspoloženje.

Osim stvari i događaja koji su vas toga dana razveselile, u ovaj tip dnevnika možete upisati i vlastite želje i nadanja. Na kraju, vjerujte, neopisivo je dobar osjećaj kada jednom prelistate svoj dnevnik zahvalnosti i shvatite koliko ste, unatoč velikim količinama stresa i svakodnevnog nezadovoljstva, zapravo sretni.

Dnevnik bijesa

Za razliku od onog u kojem ćete bilježiti samo lijepe trenutke kako biste čitajući ih opet iznova shvatili koliko vam je zapravo malo potrebno za sreću, dnevnik bijesa pomoći će vam da svu negativu i bijes izbacite na jednom mjestu. Bez obzira osjećate li se kao da će vam pomoći samo jadanje najboljoj prijateljici koja trenutno nije kraj vas ili se iz nekog razloga osjećate posramljeno, želite s nekim podijeliti zločesti komentar, dnevnik u koji ćete upisivati sve ono što vas čini tjeskobnima bit će odlična ideja.

Nemojte previše razmišljati, zapisujte stvari koje vas muče i koje naprosto želite izbaciti, a kasnije, ako se zbog istih nećete osjećati dobro, stranice dnevnika naprosto možete istrgnuti i baciti. Naravno, važno je znati kako pisanje dnevnika bijesa ne zamjenjuje razgovor sa stručnom osobom.

Dnevnik snova

Zapisivanje snova može vam pomoći da bolje shvatite svoje želje i potrebe. Zapisujte ih odmah nakon što se probudite, dok su još svježi, a zatim ih pokušajte analizirati i shvatiti što vam vaša podsvijest zapravo želi poručiti. Povezati ih možete i s tumačenjima koja su danas dostupna na brojnim internetskim adresama.

Ne možete li se sjetiti snova, uvijek se možete okrenuti pisanju jutarnjih stranica, koncepta koji je osmislila književnica Julia Cameron, a koji nalaže ispunjavanje tri manje stranice tekstom o baš svemu što želite izbaciti iz sebe. To mogu biti dijelovi snova, planovi za taj dan, nešto što ste doživjeli prethodnog dana. Cameron vjeruje kako je takav način vođenja dnevnika idealan za poticanje kreativnosti i sjajan je početak dana, a mi se slažemo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više