Search

Zašto imamo potrebu iskazivati mišljenje o tuđim vezama i odnosima kad nas nitko ne pita?

Zašto imamo potrebu iskazivati mišljenje o tuđim vezama i odnosima kad nas nitko ne pita?

Tekst: BURO.


Image: BURO.

U svjetlu mudrosti iz izolacije, uz mnoge, sasvim logične i osnovane savjeta poput "kako da se ne poubijate i ne zaboravite zašto volite svog partnera" pojavilo se i nekoliko na temu toga je li možda vrijeme da preispitate svoj odnos ako se ne nalazite u karanteni s partnerom. Kratko i jasno, nije. Možda nemaju svi partnera, ali prijatelje imamo sigurno (što je dovoljno dobra analogija budući da većinu znamo i duže i više od bilo kojeg partnera) i s obzirom na to da se nismo odmah uselili jedni drugima u stanove, zašto bi u partnerskom odnosu trebalo biti drugačije i zašto bi takav čin bio dokaz ičega? Činjenica je da izolacija dovela da većeg broja ubrzanih useljavanja te brzopoteznih "ajmo živjeti zajedno? ajde" odluka, što svakako nije loša ideja. Ako su obje strane složne iskušati svoju 24-satnu dinamiku, sada je prilika za to. Ono što je itekako loša ideja je prosuđivati o tuđim odnosima na osnovi, pa na osnovi bilo čega zapravo, ali ponajmanje na temlju drugih ili, još gore, vlastitih primjera.

Zašto imamo potrebu iskazivati mišljenje o tuđim vezama i odnosima kad nas nitko ne pita? (фото 1)

Da se vratimo na osnovno gradivo. Odnos s nekom osobom, bilo prijateljski, roditeljski ili partnerski je nešto najintimnije što postoji, nešto u čemu sudjelujemo i što gradimo pa u tome, najiskrenije, nema mjesta za tuđa mišljenja, osim onih koji u odnosu sudjeluju, a još manje ima mjesta za nametanje stavova i osuđivanje. Sasvim je jedno izraziti zabrinutost da partner našeg najbolje prijateljice ili prijatelja možda nije najadekvatniji za nju/njega iz bilo kojeg razloga koji objektivno možemo sagledati ili, pak, u nekim drastičnijim situacijama, izraziti brigu da se fizički, mentalno i emotivno ne ophodi prema našem prijatelju adekvatno (u toj varijanti ne samo da imate pravo reci svoje mišljenje, već je i vaša dužnost kao prijatelja i reagirati). Sasvim drugo je konstantno uspoređivati usporedbe i vaganja radi i - bez prestanka komentirati.

Zašto imamo potrebu iskazivati mišljenje o tuđim vezama i odnosima kad nas nitko ne pita? (фото 2)

Jer, istina je da o odnosu dvije osobe obično ne znamo ništa.

Čak i kada mislimo da znamo puno toga ili gotovo sve, vrlo je vjerojatno da postoje potisnute epizode i prešutni dogovori koji postoje samo između njih dvoje te će bilo koji komentar "sa strane" biti potpuno suvišan. "Slatki su, ali kao da im nedostaje kemije", "to neće funkcionirati", "ona je njemu samo rebound", "mora da je dosadno imati samo jednog partnera cijeli život", "što uopće znači otvorena veza, to ne ide", "kakav je to brak ako su odlučili nemati djecu?", "nešto nije okej, ako se ne žene ovoliko dugo", "nisu oni jedno za drugo" - sve od reda beskorisno, ali i adekvatan povod za razmisliti zašto uopće volimo imati mišljenje o tuđim odnosima.

Mahom zato što imamo pitanja za sebe. Pitajući se i komentirajući druge, želimo zapravo doznati jesu li i drugi u istim problemima kao i mi. Svatko ima svoje nesigurnosti i znatiželje dovoljno da zaviri preko ograde, samo da vidi kako su to oni tamo sredili i koje su lekcije savladali, jer nam tuđi životi izgledaju kao izuzetno vrijedno skladište podataka na temu toga kako se drugi suočavaju i snalaze u ovom kaosu od života i odnosa. Ukazati na tuđu "grešku" znači samo još jednom potvrditi svoj sustav vrijednosti, a to kritiziranjem i pametovanjem drugima, obično pokušavamo i učiniti. Da sumiramo što mi znamo (ili mnogo češće što mislimo da znamo o životu), da ispitamo jesu li njihove odluke bolje ili lošije od naših ili smo mi to pametnije odigrali.

Zašto imamo potrebu iskazivati mišljenje o tuđim vezama i odnosima kad nas nitko ne pita? (фото 3)

I to je normalno. I naravno da svatko ima mišljenje o nečijoj odluci da nema djecu uopće, ili da ih ima baš sada kada nije prilika za to, ili na temu prevelike razlike u godinama, ili po pitanju otvorenog braka, ili čega god, ali treba imati na umu da je naše mišljenje zasnovano isključivo na našem koordinatnom sustavu vrijednosti i shodno tome nekom drugom, osim bespotrebnog šuma koji mu stvaramo, malo znači. Netko ljubav zaista procjenjuje između ostalog i prema financijskom statusu i stabilnosti jer mu je to važan faktor kao izvor sigurnosti. Nekome su za sigurnost dovoljni samo osjećaji koje ima zbog kojih je spreman prigledati kroz prste na sve prevare koje se na te iste prste mogu nabrojati. Netko prevare uopće i ne broji jer istinski ne vjeruje u monogamiju. Sve na mjestu i sve okej, ali kritiku kritike radi baš zato treba zadržati za sebe.

A i licemjerno je. Zato što na prvom mjestu i vlastite odnose vidimo samo iz unutarnje perspektive, a ove što kritiziraju "izvana" svakako ne bismo ni poslušali jer nemaju pojma što se događa tamo gdje smo mi, i tako u krug. Doduše, postoji fora da se začarani krug razbije. Kako u suštini leži jednostavna ljudska potreba da razumije i sebe i druge u svijetu u kojem su konfuzija i nesigurnosti mnogo češći nego jasnoća, na svako "mišljenje" o tome kako trebamo voditi odnose i partnerstva (ili bilo što drugo) umjesto upuštanja u objašnjavanje mnogo je bolje pitati jednostavno "a kako si ti?" ili "je li sve okej kod tebe?". Jer vrlo vjerojatno da nije.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više