Search

Zašto Pločnik postaje novo \"it\" mjesto u gradu?

Zašto Pločnik postaje novo "it" mjesto u gradu?

Dnevni boravak u Međimurskoj 21 u Zagrebu

Image: John Pavlish/DOmagoj Blažević/Saffron Saffronn

Prije koji mjesec Zagreb je postao bogatiji za jedno zanimljivo mjesto koje se smjestilo u Međimurskoj ulici

Dovoljno blizu, a dovoljno daleko od strogog centra otvorio se Pločnik, mjesto koje spaja druženje i male noćne zabave uz neizostavnu dobru glazbu. Tom prilikom posjetila sam vlasnike Vedrana Menigu, osnivača Pozitivnog Ritma i Tamaru Kranjec koja zajedno sa suprugom Joerijem Callensom vodi tvrtku Alii Consilliuma te saznala sve o konceptu i programu ovog novog mjesta, koje se već mnogim građanima uvuklo pod kožu i postalo nezaobilazna stanica ljubitelja vinila, dobre kave (ali i pive) i večernjih izlazaka. 

Vedran Meniga, Tamara Kranjec

Početna ideja i vizija ovog prostora bila je okupiti sve na jednom mjestu i ispuniti dječački san, istaknuo je Vedran te dodao kako je htio objediniti dućan s pločama, bar i jedan maleni klub posvećen specijaliziranim kulturnim i glazbenim stilovima. S obzirom na to da je puno projekata, koje i sam vodi, udružio se s tvrtkom Alii Consillium kako bi realizirali isti cilj - a to je stvoriti novi epicentar u gradu za ljude koji, jednostavno, imaju iste interese. 

Pločnik je zamišljen kao dnevni boravak otvoren za javnost, za sve one koji vole ugodnu atmosferu i dobru glazbu (koja se pušta isključivo s vinila). Prostor je po mnogočemu specifičan počevši od interijera za koji se pobrinuo Poop Studio (Ana Šafar i Ana Coce) pa sve do sadržaja koji se lagano zakuhava. "Koncept je proizašao iz funkcionalno složenog projektnog zadatka, a to je kreiranje ugodnog klubskog prostora za svakodnevno druženje, a koji bi kroz temu vinila objedinio caffe/dnevni boravak u prizemlju, noćni klub/multifunkcionalni prostor u podrumu te prethodno opremljeni record shop/ured na katu. Provlačenjem bogate zavjese duž izloga prizemlja te ugradnjom akcentirane rasvjete omogućuje se brza preobrazba ugodnog kvartovskog sunčanog dnevnog u prigušenu atmosferu noćnog kluba."  izjavila je arhitektica Ana Šafar. 

Tema keramičkih pločica koja se snažno provlači kroz cijeli projekt, prvobitno je nadahnuta estetikom susjednog starog keramičkog pročelja, a potom i zaokružena konačnim odabirom imena Pločnik, proizašlog iz početne ideje vinila, odnosno gramofonskih ploča. Naime, na prvom katu nalazi se dućan s pločama na kojem možete preslušavati vinile do mile volje. 

Zašto Pločnik postaje novo "it" mjesto u gradu? (фото 1)Eksterijer su obilježile vertikalno složene izdužene pravokutne pločice i tako su 'obukle' izvorno neupečatljivo pročelje u finu tamnu čokoladu sa 16% čistog neona. Na isti način 'presvučen' je osnovni akcent u interijeru te se keramički šank u prizemlju doima kao impozantna crna disko kugla. Visoki stropovi, velikoformatni stakleni izlozi te upečatljivi okrugli prozor interpretirani su u romantiziranu barsku atmosferu 1930-tih starog New Yorka, Rija te Lynchovski pomaknute detalje i plohe.

Namještaj u baru je gotovo u cijelosti vintage, nabavljen kod domaćih kolekcionara (najviše Mod20). Dobar dio bilo je nužno nanovo tapecirati. Ostatak namještaja dizajnirali su i izradili po mjeri ovog specifičnog prostora: setovi metalnih stolova GEOM u prizemlju i STONOGA u podrumu. Zadržat ćemo se malo kod šanka i istaknuti bogatu ponudu pića koja nudi, od fine kave i čajeva, preko velikog izbora pivi koji uključuje i neke rijetke belgijske primjerke, a koje i nije moguće uvijek pronaći iz čega je vidljivo da je ekipa vodila računa o svakom detalju. 

Zašto Pločnik postaje novo "it" mjesto u gradu? (фото 2)
Što se tiče sadržaja ovog prostora vrlo je kreativan i prepun glazbenih radionica i događaja te će objediniti različite vrste glazbe kao što je akustična, analogna i digitalna glazba, a naglasak se stavlja na muziku s vinila. Zamišljeno je da se tijekom popodneva održavaju dj radionice, radionice video montaže, audio inženjering, VJ-ing, klupske rasvjete i sve što je vezano uz prirodu aktivnosti kojima se vlasnici i inače bave. Nastavlja se suradnja s zagrebačkim crewowima, i na taj način se scena i dalje razvija, što je i neophodno za koncept Pločnika. 

Bila sam znatiželjna pa sam upitala Vedrana u kojoj je fazi sada naša scena, na što mi je odgovorio da je odlična s obzirom na određene (ne)uvjete u kojima se nalazimo i kao glavni problem možda istaknuo to što scenu uglavnom drži generacija koja je stvorena početkom 90-ih godina, stoga je za razvoj i održivost potrebna i nova generacija koja bi nastavila tu priču. Sigurna sam da je bogat i kreativan sadržaj siguran korak naprijed u tome. "Mislim da ekipa koja sada drži scenu radi stvari na svjetskoj razini, na lokaciji koja nije na svjetskoj razini". 

Tako smo došli i do klupskog prostora koji je predviđen za ugodnu količinu ljudi, ima odličan sound, a može biti i dnevni (tribine prezentacije, press konferencije) ili noćni prostor (zabave, tulumi, partiji). 

Zašto Pločnik postaje novo "it" mjesto u gradu? (фото 3)
Vrlo su specifične boje uređenja ovog prostora, posebnu pažnju sigurno plijeni ružičasti toalet, a Ana Šafar objasnila je kako su sve boje u prostoru iz custom-made palete u kojoj svaki ton reflektira funkcionalne specifičnosti: zagašena i ugodna denim blue boja koja prevladava u prizemlju caffea, dok snažni Yves Klein ton dominira klubskom tj. podrumskom etažom. Stubište kao glavna komunikacijska spona "okupana" je u jarku crvenu boju, dok intimni prostor sanitarija "proviruje" u prostor caffea kao ružičasta pukotina. 

Zašto Pločnik postaje novo "it" mjesto u gradu? (фото 4)
Možda ovo mjesto i nije nadohvat ruke, ali sigurno je jedno od onih za koje se isplati protegnuti korak ili dva ako njegujete istu ili sličnu viziju vlasnika, i iz svoje perspektive mogu reći da je Zagrebu ovakvo mjesto itekako bilo potrebno.

Zašto Pločnik postaje novo "it" mjesto u gradu? (фото 5)

Zašto Pločnik postaje novo "it" mjesto u gradu? (фото 6)

Zašto Pločnik postaje novo "it" mjesto u gradu? (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više