Search

Zašto se korištenje kontracepcijskih pilula još uvijek smatra tabuom?

Zašto se korištenje kontracepcijskih pilula još uvijek smatra tabuom?

Kontracepcijske pilule: mitovi i činjenice

Tekst: Ema Glavina


Image: Pexels,
Facebook,
Giphy,
screenshot

Korištenje oralne kontracepcije se smatra potpuno normalnim u razvijenim zemljama zapadnog dijela svijeta. Ove pilule se, baš kao i svaki drugi lijek, detaljno testiraju kako bi se osiguralo da su potpuno sigurne za korištenje. No, prema posljednjim istraživanjima i prevladavajućem javnom diskursu, lako je zaključiti kako se u hrvatskom društvu one još uvijek smatraju nesigurnima i nepotrebnima...

Vjerojatno ne postoji lijek oko kojeg se vodi toliko aktualnih rasprava od dana kad je pušten u uporabu pa sve do danas. Iako rijetko tko barata konkretnim činjenicama, svatko ima jasno mišljenje o korištenju pilula kao kontraceptivnog sredstva. Sigurno ste i sami nebrojeno puta slušali kako ove pilule uzrokuju neplodnost ili kako ih se ne smije učestalo konzumirati. Štoviše, fama koja se stvara oko kontracepcijskih pilula često doseže razmjere teorije zavjere. Budući da još uvijek živimo u relativno konzervativnom društvo, ponekad je teško doći do provjerenih informacija o ovoj temi, čak i ako nas ona doista zanima. U školama još uvijek nemamo niti odgovarajuću edukaciju o spolnosti općenito, a o kontracepciji da i ne govorimo. Mladi su većinom prepušteni sebi i naklapanjima na koja nailaze po internetu, često ne shvaćajući da informacija koja do njih dođe ne mora imati nikakvo uporište u stvarnosti.

Priznajem da sam i sama kontracepcijske pilule uglavnom smatrala lošima po zdravlje i nikad se nisam dodatno educirala o toj temi. Intenzivnije sam počela razmišljati o tome kad mi je prijatelj koji je studirao medicinu prepričao predavanje koje su slušali prije polaganja ispita iz ginekologije. Profesorica im je iznijela podatke jednog istraživanja prema kojem se Hrvatska nalazi na samom dnu EU prema korištenju pilula, a u vrhu prema ispitanicima koji su se izjasnili da kao najčešću metodu "kontracepcije" koriste prekinuti snošaj. Posljedično, broj pobačaja se povećava, a kontracepcijske pilule se još uvijek smatraju nekom vrsta zla koje treba pribjeći samo u ekstremnim situacijama. Usporedbe radi, većina žena u skandinavskim zemljama redovito koristi kontracepcijske pilule i upoznate su sa svim činjenicama koje se tiču konzumacije.

Zašto se korištenje kontracepcijskih pilula još uvijek smatra tabuom? (фото 1)

Kako bih doznala sve što me zanima na ovu temu te jednom zauvijek riješila pitanje sigurnosti korištenja pilula, obratila sam se Teni Kovačević, ginekologinji s višegodišnjim iskustvom iz Poliklinike Fleur. Za početak me zanimalo koliko su, prema njenom iskustvu, žene u Hrvatskoj spremne koristiti pilule kao primarnu metodu kontracepcije. "Prema posljednjim istraživanjima većina žena koje imaju redovite spolne odnose nažalost ne koristi nikakvu zaštitu. Ako pogledamo skupinu mlađih žena od 18 do 35 godina kod nas, najčešće korištena metoda kontracepcije je kondom (30%). Previše parova i dalje smatra da je prekinuti snošaj dovoljno pouzdana metoda kontracepcije te je kao metodu kontracepcije koristi oko 12% žena iz navedene skupine. Kontracepcijske pilule kod nas koristi nešto više od 15% žena u navedenoj skupini." 

Iako se odgovor na moja sljedeća pitanja dijelom može iščitati već iz navedenih rezultata istraživanja, morala sam pitati doktoricu slaže li se s mojim dojmom da u Hrvatskoj još uvijek vlada nepovjerenje prema korištenju kontracepcijskih pilula (OHK) te koji su najčešći stereotipi s kojima se ona susrela u praksi. "Unatoč tome što su žene danas sve bolje informirane o kontracepciji, korištenju i prednostima kontracepcijskih pilula, i dalje je broj informiranih odnosno educiranih premalen. Postoji previše neplaniranih trudnoća i posljedično namjernih pobačaja zbog neznanja, sumnjičavosti, mitova o korištenju pilula, ali i srama i straha. Mladim djevojkama, ali i zrelijim ženama često je neugodan već sam dolazak na ginekološki pregled, a postaviti pitanje o kontracepciji je još dodatna nelagoda koju pod svaku cijenu vole izbjeći. No, i s tim se sve manje susrećem i sve više djevojaka se raspituje direktno u ordinaciji, a manje ih počne uzimati pilule koje njihova najbolja prijateljica uzima, a bez prethodnog savjeta od strane ginekologa."

Odgovor o predrasudama je ponudio očekivane zaključke: "Predrasude koje žene imaju o pilulama su razne, no najčešće se boje fizičkih promjena poput debljanja, pojačane dlakavosti, akni ili pak da nakon korištenja OHK neće moći zatrudnjeti. Ono što je točno jest da se žene na početku uzimanja OHK mogu osjećati naduto, imati edeme (otečenost), dojke se mogu povećati i biti osjetljive, no većina neće znatno povećati težinu, dlakavost i akne će se kod većine smanjiti, a rizik od neplodnosti se ne povećava. Također, ne samo da pauzu u korištenju pilula ne bi trebalo raditi, nego je i sve popularnije tzv. kontinuirano korištenje OHK i izbjegavanje razdoblja krvarenja." Naravno, sljedeće pitanje je ono koje će zanimati najveći broj žena koje ova tema zanima. Koliko je moguće, sa znanstvenog stajališta, tvrditi da su ove pilule sigurne za korištenje? Htjela sam provjeriti postoji li i među svim tim silnim mitovima o rizicima i poneki točni podatak.

"Općenito, svaki lijek da bi se počeo primjenjivati tj. stavio na tržište, a kontracepcijske pilule jesu lijek, mora biti siguran za primjenu i imati značajne koristi odnosno prednosti za pacijenta/korisnika. Svaki lijek je potencijalno "opasan" ako se pažljivo ne koristi odnosno ako se pripiše osobama koje ga ne bi smjele koristiti itd. Kontracepcijske pilule su za većinu žena sigurne za uzimanje, no postoje posebne skupine žena kojima se pilule ne preporučuju odnosno kojima su zabranjene. Žene koje ne bi smjele uzimati OHK su one s karcinomom dojke, povišenim tlakom, bolestima srca i krvožilnog sustava, poremećajima koagulacije, migrenama s aurama, bolestima jetre te one starije od 35 godine koje puše. Starije žene koje ne puše smiju uzimati pilule." Ovdje neizbježno dolazimo do upitnika u glavama svih skeptika i onih koji se još ne mogu odlučiti vjeruju li da su kontracepcijske pilule dovoljno provjerene ili ne. Zašto ima ovoliko disclaimera i eksplicitnih zabrana? 

 

Zašto se korištenje kontracepcijskih pilula još uvijek smatra tabuom? (фото 2)

"Kod navedenih skupina postoji značajnije povišeni rizik od tzv. tromboembolijskog incidenta odnosno srčanog i moždanog udara i potencijalno smrtnog ishoda. U općoj populaciji mladih žena pojavnost infarkta, inzulta ili pak tromboembolije je izrazito rijetka tako da čak i dvostruko ili četverostruko povećanje rizika korištenjem OHK i dalje bi zahvatio vrlo malen broj žena. Primjerice, prema jednom istraživanju procijenilo se da bi na 10 000 žena u jednoj godini korištenja kod njih 2 došlo do srčanog ili moždanog udara." Logično je i da sam morala postaviti pitanje oko dodatne edukacije odnosno izostanka iste.

Što moramo znati prije nego se odlučimo za korištenje ovih pilula, koji je ispravan pristup?"Bitno je razgovarati s liječnikom/ginekologom kako bi se ne samo utvrdio rizik i odlučilo uzimati pilulu ili ne, nego i zajednički odabrala pilula baš za vas. Danas postoji veliki broj OHK s različitim dozama hormona i važan je individualan pristup pacijentici ovisan o njenoj dobi, težini, fizičkim karakteristikama (akne, dlakavost), menstruacijskom ciklusu, subjektivnim tegobama... Osim detaljne anamneze (razgovora sa ženom), nužno je ženi izmjeriti krvni tlak, a poželjno je i dobiti podatke o tjelesnoj težini, pregledati dojke ako postoje neki simptomi, napraviti rutinski ginekološki pregled. Poželjno je učiniti i određene laboratorijske pretrage poput šećera u krvi, lipida, jetrenih enzima, koagulacije, hemoglobin te učiniti PAPA test i cervikalne briseve."   

Zašto se korištenje kontracepcijskih pilula još uvijek smatra tabuom? (фото 3)

Sudeći prema navedenim odgovorima koji su prezentirani sa stručne strane, čini se da se neznanje još jednom pokazuje potencijalno opasnim. Kontracepcijske pilule su izum koji ženama (gotovo) po prvi puta nudi konkretnu kontrolu nad svojim tijelom, ali im se mora pristupiti odgovorno i konzultirati se sa stručnjacima. Ovaj tekst nije imao za cilj nikakvo agitiranje, niti tvrdi da su kontracepcijske pilule za svakoga. Upravo suprotno, htjeli smo saznati konkretne činjenice koje će pomoći onima koji žele koristiti ovaj način kontracepcije, ali se iz nekog razloga boje. 

Doktorica Kovačević za daljnje istraživanje sugerira stranicu Your Life na kojoj ćete moći pronaći većinu informacija koje su bitne za ovu temu.  Za sam kraj, još jednom je željela ponuditi zaključak koji ne ostavlja puno dvojbi. "Mnogo je više prednosti od nedostataka OHK. OHK ne služe samo kao sredstvo kontracepcije već se koriste u liječenju akni, pretjerane dlakavosti (hirzutizma), poremećaja krvarenja, bolova u zdjelici, PMS-a. Korištenje OHK smanjilo bi pojavnost izvanmaterničnih trudnoća, zdjeličnih upala, bolnih i obilnih menstruacija. Istraživanja su pokazala da uzimanje OHK smanjuje rizik od karcinoma jajnika i maternice."

Related articles

Buro 24/7 Selection

više