Search

Zavirite u kutak prošlosti skriven u dubrovačkim zidinama

Zavirite u kutak prošlosti skriven u dubrovačkim zidinama

Posljednje "butige" Grada


Image: Marija Gaura

U poznatoj ulici u Dubrovniku nalazi se "butiga" koja već pedeset godina skriva tajne muškaraca iz cijelog svijeta...

Iza zavjese uspješnog turističkog grada krije se boljka Dubrovnika, a to je sve manji broj obrta koji su godinama boravili u zidinama. Šetnjom kroz grad primijetit ćete razne restorane, suvenirnice, ali i jedan prostor koji ima svoju priču. U Ulici od Puča 41 nalazi se brijačnica koja već pedeset godina čuva tajne muškaraca iz Grada, ali i onih koji su ovdje na odmoru. I stranci i domaći vrlo rado posjete brijačnicu gospodina Hrvoja Čikate koji je brijačnicu naslijedio od svog oca Anđela.

Zavirite u kutak prošlosti skriven u dubrovačkim zidinama (фото 1)
Prostor je ispunjen raznim detaljima, a ono što privlači pažnju jesu fotografije koje gospodin Hrvoje skuplja godinama. Upravo te fotografije pišu dnevnik njegova rada i pričaju priču kada je on u poslu. "Ovdje dolaze mnogi. I poznati i manje poznati ljudi, bitno je da se opuste i da izađu uređeni", kaže gospodin Hrvoje. U njegovoj brijačnici možete doći na čašicu razgovora, ošišati se i obrijati, malo urediti obrve ili jednostavno sjesti i odmoriti od posla ili "lagodnog" života u Gradu. U ovom lokalu punom uspomena, starina i pozitivne energije uronit ćete u svijet koji je popraćen zvukovima Carrerasa, Lanza, Dominga, Carusa. Bez njih, kako kaže gospodin Hrvoje, nema smisla započeti radni dan.

Zavirite u kutak prošlosti skriven u dubrovačkim zidinama (фото 2)

Uz zvuke legendarnih pjesma pogled vam pada na starinske predmete koje nećete vidjeti bilo gdje, a mnogi se više i ne proizvode. Zapravo, samo u prisustvu predmeta poput stare bočice kolonjske vode, kalendara iz neke davne godine, starinskih škara, britvica i opreme za šišanje i brijanje, osjetite se nekako zarobljenim u vremenu i prostoru koji očarava. Zanimljivi su i motivi na zidu koji dolaze iz Egipta, a do Dubrovnika ih je donio Čikatov otac.

Zavirite u kutak prošlosti skriven u dubrovačkim zidinama (фото 3)

Mogli biste reći kako gospodin Hrvoje ima grad u šaci jer svatko ispriča svoju priču i zna gotovo sve o svima, ali on ima svoje nepisano pravilo: "ovdje želim slušati i urediti ljude, a sve ostalo ostaje među zidovima i fotografijama brijačnice". Gospodin Hrvoje završio je školu za frizera i odgovorno tvrdi kako muškarci, kao i žene "vole tračati i ispričati pokoju situaciju iz svoga života ili pak nečijeg tuđeg. Ipak, postoji razlika. Muškarci šute o tome kada izađu iz prostorije!"

Zavirite u kutak prošlosti skriven u dubrovačkim zidinama (фото 4)

Česti gosti ove brijačnice su umjetnici, glumci, doktori, stranci, ali i mladi ljudi koji su prepoznali vrijednost uređivanja i odmora u užurbanosti vremena. Čikato je jedini barber u Gradu koji brije britvom, i to je zapravo svojevrsna atrakcija koja podsjeća na zub vremena koji brusi sadašnjost bez ikakvih prepreka. "Zanimljivo je kako stranci reagiraju na britvicu, a i mlađima treba vremena da se opuste", kaže gospodin Hrvoje i nastavlja "Ipak, zanimljivo je kada turisti dođu do mene na početku svog odmora u Dubrovniku pa prije odlaska navrate na korekciju i još koju čašicu razgovora. Bit će da sam dobar", našalio se Čikato. 

Zavirite u kutak prošlosti skriven u dubrovačkim zidinama (фото 5)

Može se gospodin Hrvoje šaliti, ali njegovu brijačnicu posjetio je i Richard Gere, kao i mnoge druge slavne osobe te poznate medijske kuće koje žele svojim kamerama zabilježiti posebnost "butige".  Zato, ako ste u Dubrovniku i poželite odlutati u prošlost, Čikatova "butiga" skriva prolaz za davna vremena skrivena u kutu sadašnjosti u koji ste dobro došli.  A više o Dubrovniku i zanimljivostima iz Grada, možete pronaći ovdje. 

Zavirite u kutak prošlosti skriven u dubrovačkim zidinama (фото 6)

Zavirite u kutak prošlosti skriven u dubrovačkim zidinama (фото 7)

Zavirite u kutak prošlosti skriven u dubrovačkim zidinama (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više