Search

Život u Martićevoj: Booksa tim

Život u Martićevoj: Booksa tim

Ususret novom festivalu dizajna Design District Zagreb


Image: Marija Gašparović

"Booksa je definitivno brzo postala jedan od razloga zbog kojih se u kvart dolazi, no sam razvoj kvarta odvijao se više-manje spontano."

Udruga Kulturtreger, osnivačica Bookse, među prvima se u lokalnom kontekstu nakon 1990-ih nekonvencionalno bavila književnošću, a njezin početni potez bio je upravo osnutak kluba. Booksa je zamišljena kao "prostor otvorenog tipa koji svojim članovima nudi mogućnost aktivnog i edukativnog provođenja slobodnog vremena". Drugim riječima, to je mjesto na koje je svatko slobodan doći opustiti se ili raditi te usput popiti svoje omiljeno piće i pročitati nešto od knjiga i časopisa iz Booksine bogate biblioteke. Ili naprosto družiti se, ili surfati internetom. Jedini je uvjet učlanjenje u klub, s obzirom na to da Booksa nije registrirana kao ugostiteljski objekt, pri čemu broj članova danas prelazi dojmljivih 12 000 ljudi. Među zaista brojnim i multitalentiranim Booksinim timom Bojan Krištofić porazgovarao je s Miljenkom Buljević Mikom, jednom od osnivačica udruge Kulturtreger i pokretačicom Bookse te s Lukom Ostojićem, glavnim urednikom izvrsnog literarnog portala Booksa.hr. Razgovarali su o prošlosti i sadašnjosti Bookse i razlozima njenog dolaska baš u Martićevu.

Život u Martićevoj: Booksa tim (фото 1)

Mika Buljević: "Otvaranje Bookse baš na ovom mjestu je stvar spleta okolnosti. Prostor smo tražili putem prijave projekta, znali smo kakav bismo sadržaj imali i opis smo poslali gradu, na temelju čega su nam prostor i dodijelili. Prethodno je tu poslovao dućan s autodijelovima, a još prije poljoopskrba, kako su nam rekli susjedi. Booksa se otvorila 2004. godine u siječnju."

Život u Martićevoj: Booksa tim (фото 2)

Luka Ostojić: "Mislim da danas ljude u Booksu privlači prvenstveno kvalitetan program, barem je takav moj primjer. Sjećam se, kad se Booksa otvorila bio sam nadobudni srednjoškolac, a kafić u kojem se čitaju knjige zvučao mi je kao super zanimljiva ideja. Po mom iskustvu, u Booksi su najposjećeniji participativni programi s kontinuiranim terminima koji intenzivno privlače ljude."

Život u Martićevoj: Booksa tim (фото 3)

Mika Buljević: "U ovom kvartu meni je najinteresantnije što postoji moment spontanosti, donekle i kaosa. Ne možeš sa sigurnošću znati što će se dogoditi sutra. Evo, nedavno se u blizini otvorio antikvarijat, i to genijalan. A samo je niknuo. Iz moje perspektive korisnika, to je odlično. Ovo mora ostati četvrt u kojoj ljudi zaista žive."

Više o festivalu Design District Zagreb i cijeli intervju pročitajte ovdje

Autor teksta: Bojan Krištofić

Related articles

Buro 24/7 Selection

više