Search

Život u Martićevoj: Luka Petrinjak

Život u Martićevoj: Luka Petrinjak

Ususret novom festivalu dizajna Design District Zagreb

Image: Marija Gašparović

"Martićeva je totalni socijalni miš-maš"

Jednog neobično toplog siječanjskog jutra, ekipa festivala Design  District Zagreb zaputila se u dom Luke Petrinjaka, zagrebačkog kipara i dizajnera nakita, točno preko puta restorana Zlatna školjka u Martićevoj ulici. Luka je djetinjstvo i ranu mladost proveo drugdje, prvo u istočnijem kvartu Ravnice, otkud je svakodnevno putovao u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, gdje je 1994. maturirao na Odsjeku za dizajn metala. Potom je dugi niz godina živio u Belgiji, školujući se na Kraljevskim akademijama lijepih umjetnosti u Antwerpenu i Bruxellesu, te usavršavajući se u području oblikovanja plemenitih kovina. Dobio je čak i belgijsko državljanstvo, ali se naposljetku ipak vratio u Hrvatsku. Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti je 2006. završio postdiplomski specijalistički studij, usmjerivši se unutar kiparstva na malu plastiku i medaljarstvo. Jedan je od najcjenjenijih i najobrazovanijih hrvatskih kipara u sferi male plastike, a često je izlagao u europskim zemljama od Sredozemlja do Skandinavije. Inspirira ga sve što može vidjeti oko sebe, pa tako i u kvartu u kojem živi. Bojan Krištofić razgovarao je o tome s Lukom uz sir, pršut i crno vino, bacajući povremeno poglede kroz veliki prozor u Lukinom stanu i gledajući unutrašnja dvorišta blokova zgrada, koja u Martićevoj oduvijek skrivaju neke svoje tajne.

Život u Martićevoj: Luka Petrinjak (фото 1)

Luka: Najveća fora s ovim kvartom je ta kaj je totalni socijalni miš-maš. Tu žive i bogati i siromašni, i mladi i stari... Odeš u Kašićev park kod Kvatrića i vidiš ljude ovako podijeljene: na jednoj klupici, kužiš, sede pijanci, kraj druge su oni koji s decom trče u "džuboksu", tam su pak oni s psima, ondje su malo stariji klinci koji haklaju nogomet, zatim starčeki i ljubavnici... S druge strane, ima tu i finih restorana, dobrih lokala...

Život u Martićevoj: Luka Petrinjak (фото 2)

Zaštitni znak kvarta je svakako arhitektura - Iblerovi i Vitićevi neboderi, Mali Vatikan... Zgrada bivše burze također. K tome, jako puno umjetnika živi ovdje. I dizajnera. Svojedobno je petnaestero kipara živjelo u Martićevoj i okolici. Imali su ateljee u svojim zgradama, u ovim prostorijama na vrhu, vidiš, tamo gore (pokazuje kroz prozor na zgradu preko puta, op. a.). Valjda ih je sve pomalo privuklo u kvart.

 

Više o festivalu Design District Zagreb i cijeli intervju pročitajte ovdje.

Autor teksta: Bojan Krištofić

Related articles

Buro 24/7 Selection

više