Search

Život u Vitićevom neboderu: Lana Cavar

Život u Vitićevom neboderu: Lana Cavar

Ususret novom festivalu dizajna Design District Zagreb


Image: Marija Gašparović

"Dva osnovna pitanja su bila: gdje ću trčati i gdje ću ići na plac? To da je Maksimir na deset minuta biciklom, a da je Kvatrić tako blizu, bilo mi je u tom trenutku gotovo važnije od same zgrade u kojoj se nalazi stan. Kao, ako to štima, onda će i sve ostalo sigurno biti okej."

Na posljednjem katu Vitićevog nebodera, jedne od arhitektonskih ikona Zagreba u samom središtu Design Districta Zagreb, redakcijski tim istoimenog portala posjetio je Lanu Cavar u njezinom stanu. Razlog tome bio je doznati više o svakodnevici u spomeniku moderne arhitekture iz perspektive osobe koja je potpuno 'doma' u tom području. Cavar je, naime, nakon respektabilne karijere grafičke dizajnerice u Hrvatskoj, svoje znanje proširila na postdiplomskom obrazovanju na američkom sveučilištu Yale te radom u New Yorku. Prije samog njezinog povratka u Hrvatsku, zajedno s Danielle Aubert i Natashom Chandani uredila i napisala knjigu "Thanks for the View, Mr Mies" koja je tada na jedinstven i nekonvencionalan način prezentirala priču o tome kako ljudi doista žive u arhitekturi, i to u najvećem, ali najmanje poznatom arhitektonskom kompleksu, jednog od velikana arhitekture prošlog stoljeća, Ludwiga Miesa van der Rohea.

S terase stana dizajnerice Lane Cavar na samom vrhu Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici pruža se dojmljiv pogled na čitav Zagreb južno od te točke. S otvorene stubišne galerije pogled pak obuhvaća suprotnu stranu svijeta, pa stanari viših katova ovog kompleksa mogu očima ocrtati puni krug oko svoga grada. Život na takvom mjestu čini se itekako prikladnim za dizajnericu, kojoj modernistička kulturna baština, bilo lokalna ili globalna, predstavlja izvor kontinuirane inspiracije.

"Primjerice, tu su pogled i ljepota samog prostora, za kojeg doista vjerujem da oplemenjuje. Zanimljivo je da sam cijeli svoj radni vijek imala radni prostor. Kad sam se uselila u Vitića, pomislila sam, nema šanse da odlazim svakog jutra iz ovog raja i provodim dan negdje drugdje... I tako je moj radni prostor već godinama kod kuće. No, vjerujem da nije nužno biti "dizajn snob" kako bi se uživalo u ovoj zgradi..."

Život u Vitićevom neboderu: Lana Cavar (фото 1)

Dospjevši u Martićevu, Lana Cavar postavila si je dva osnovna pitanja: gdje će trčati i gdje će ići na plac. Činjenica da je Maksimir na deset minuta biciklom, a da je Kvatrić tako blizu, bilo joj je u tom trenutku gotovo važnije od same zgrade u kojoj se nalazi stan, jer joj blizina prirode i placa gdje nabavlja domaće namirnice - predstavlja nezaobilazni faktor kvalitete života.

Nastavak razgovora s Lanom Cavar, možete pročitati na portalu Design District Zagreb. Riječ je o novom festivalu dizajna čije prvo izdanje očekujemo sredinom lipnja.

Autor intervjua: Bojan Krištofić

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više