Search

Znate li što je doista vogue?

Znate li što je doista vogue?

Priča o plesu koji ujedinjuje i briše predrasude


Image: John Pavlish,
Kristina Josić

Oni koji nikada nisu čuli za vogue vjerojatno će pomisliti kako se radi o modnom magazinu ili o legendarnoj Madonninoj pjesmi, i neće biti jako daleko od odgovora

Vogue o kojem ovdje pričamo zapravo je ples koji je procvat doživio u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Nastao je kopiranjem poza modela iz časopisa Vogue, a proslavila ga je Madonna u spotu za spomenutu pjesmu "Vogue". A po čemu je tako poseban i zašto bismo o njemu uopće trebali pričati, otkrio nam je Boris Vrdoljak, profesor s FER-a koji u slobodno vrijeme "voguea".

"Vogue je graciozan i izražajan ples, za koji su karakteristične stroge linije ruku, nogu i tijela. Nastao je kopiranjem manekenskih poza po uzoru na časopis Vogue, a te poze su plesači povezivali u slijed. Osim manekenskim pozama, vogue je bio nadahnut i pozama s egipatskih skulptura, vojničkim pozama i elementima borilačkih vještina," kaže Boris Vrdoljak i dodaje kako se taj način plesanja voguea obično naziva old way, a sjajno je portretiran u dokumentarnom filmu "Paris is Burning" koji govori o kulturi balova u New Yorku u kasnim osamdesetima. "Vogue balovi su zapravo natjecanja, i to ne samo u tri osnovna stila plesa - old way, new way i vogue fem - već i u raznim drugim kategorijama, kao što su natjecanje u manekenskom hodu (runway), u drag kategorijama, u imitaciji osoba određenog zanimanja i/ili socijalnog statusa (realness) itd.," dodaje Vrdoljak.

Njegov prvi doticaj s vogueom bili su spot i koreografija za gore spomenutu Madonninu pjesmu "Vogue" iz 1990., za koju su je inspirirali njujorški plesači voguea, no prvi put ga je učio plesati prije dvije i pol godine kada je, kako kaže, "Vesna Grandeš iz plesne škole Funkadelik pozvala legendarnog Aviancea Milana da održi prve radionice voguea u Zagrebu".

"Aviance je bio važan akter njujorške vogue scene iz 90-tih. Jako mi se svidjela njegova radionica, a imao je i fascinantan nastup na Streetformi. Nakon te radionice dobio sam veliku želju nastaviti učiti vogue. Krajem prošle godine bio sam na Voguing Out Festivalu u Berlinu, gdje je bio užitak zajedno s voguerima iz Njemačke, Francuske, Italije, Rusije i drugih zemalja pohađati radionice koje su vodili Archie Burnett, Aviance Milan i Lasseindra Ninja. Ove godine sam također bio na radionicama u Parizu i Beču."

Uz sve to, Vrdoljak je u Zagrebu s Tinom Duran iz House of Jam, prošle godine vodio dvodnevnu plesnu radionicu voguea u sklopu Zagreb Pride Weeka. Nakon radionice, svi koji su željeli, mogli su otplesati koreografiju s elementima tog plesa na Povorci ponosa. "To nam je svima bilo izuzetno zabavno, emotivno i pozitivno iskustvo. Ohrabren prošlogodišnjim iskustvom, ove godine sam vodio trodnevnu radionicu i opet smo plesali na Prideu - izgleda da sad to već polako postaje tradicija."

Znate li što je doista vogue? (фото 1)

Tijekom godine, nažalost, ne stiže sam voditi redovite radionice, no otkrio nam je gdje se u Zagrebu može voguati tijekom cijele godine. "Prošle zime je Zvonimir Arapović vodio redovite treninge u Funkadeliku i nastavit će ove jeseni. Također, ove zime je odličan trening stila vogue fem vodila Vesna Pašćanović iz Novog Sada. Ja planiram održati radionicu krajem listopada u sklopu QueerSport Weekenda kojeg organizira qSPORT. Dobra stvar je što vogue možete plesati i po klubovima, a i na ulici... pogotovo u Povorci ponosa!"

U cijeloj priči o tom osebujnom plesu i njegovoj povijesti ne možemo ne spomenuti njegov značaj za LGBT zajednicu iz koje je ples i proizašao. Njime su se prvenstveno počele baviti gej i transrodne osobe nakon čega su se, kako kaže Vrdoljak, "kulturi priključili svi kojima se taj ples sviđa", a upoznao nas je i s konceptom kuća koje su bile vrlo važne za kulturu voguea.

"Sve je počelo kad je Crystal LaBeija, na balu kojeg je 1977. godine organizirala, naglasila da je bal organizirala House of LaBeija. Pojam kuće su prihvatili i drugi te su tako nastali nazivi House of Xtravaganza, House of Ninja, House of Milan, House of Mizrahi i mnogi drugi. U takvim kućama se LGBT osobe okupljaju oko majke (često se radi o transrodnoj osobi) ili oca kuće. Kuće su bile potrebne jer su afroamerički gejevi i transrodne osobe nižeg ekonomskog statusa često bili izbacivani iz svojih bioloških obitelji i trebala im je zaštita od gangsterskog okruženja na ulicama. Kuće su im pružale dom ili barem mjesto okupljanja, a vogue im je omogućavao svijet u kojem nije bilo rasizma, siromaštva i homo/bi/transfobije i sigurno okruženje u kojem mogu sami kreirati svoj svijet."

Znate li što je doista vogue? (фото 2)

Tu moć povezivanja i stvaranja jedinstva vogue ima i danas. Vrdoljak je oduševljen jedinstvom koje je ples donio među LGBT i heteroseksualne osobe na ovogodišnjoj zagrebačkoj Povorci ponosa. "Moj je dojam da vogue može osnažiti LGBT osobe da kroz ples budu i izraze ono što jesu, što će ih osnažiti i za svakodnevni život u našoj još uvijek prilično homo/bi/transfobnoj sredini."

Na kraju razgovora više nismo mogli skrivati oduševljenje idejom o profesoru s FER-a koji pleše vogue. Ta gotovo filmska obilježja Borisa Vrdoljaka natjerala su nas da se zapitamo što je s predrasudama? Hrvatsko je društvo još uvijek vrlo zatvoreno i životna sredina zna biti izuzetno nemilosrdna, no Vrdoljak zasad nema negativnih iskustava.  "Neki kolege i kolegice znaju da stalno nešto plešem i to im je simpatično, znali su me i vidjeti na ponekom nastupu i pohvaliti me. Međutim, za vogue i za koreografiju na Prideu me nitko nije ništa pitao - ne znam je li to prošlo potpuno nezamijećeno ili o tome možda ne žele razgovarati."  

Znate li što je doista vogue? (фото 3)

No, čini se da ipak njegova okolina ima veće predrasude prema FER-ovcima za koje se vjeruje, kako kaže, da su stalno pred računalom ili mobilnim uređajem, no ovaj inspirativni voguer i za to ima odgovor. "Moje je iskustvo da su mnogi od kolega i kolegica s kojima radim na FER-u i koji su izvrsni u svom poslu, ujedno vrlo uspješni i u različitim hobijima - sudjeluju u motorističkim utrkama, slikaju, vode radionice salse ili tanga, natječu se u triatlonu ili surfaju, i to na morskim valovima, a ne samo na Internetu." A nama se čini da je upravo to srž voguea - on je kako i sam Vrdoljak kaže, "svijet mašte", dopušta vam da budete ono što jeste, "u vogueu možete izraziti sebe ili sami kreirati svoj svijet", i to unatoč društvu i njegovim iracionalnim predrasudama. 

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više