Search

Znate li što je LAT i zašto je potencijalno budućnost ljubavnih veza?

Znate li što je LAT i zašto je potencijalno budućnost ljubavnih veza?

Tekst: BURO.


Ne tako davno u jednom intervjuu za The Times magazin, glumica Gillian Anderson je otkrila da ne živi sa svojim partnerom, Peterom Morganom, autorom serije “The Crown”, objašnjavajući da je ta odluka jedan od glavnih faktora zašto njihova veza opstaje. Anderson tvrdi da bi zajednički život vjerojatno “bio kraj” njihove veze i njen komentar je u potpunosti u skladu sa širim trendom koji podrazumijeva posvećenost i vjernost, ali ne i zajednički život. Iako smo zbog pandemije korona virusa, iznenada upoznati i s još jednim fenomenom suvremenih partnerstava, a to je prilično iznenadno useljavanje, gdje su se mnogi parovi koji su kratko zajedno odlučili na ovaj korak brže nego što bi to napravili inače, dugotrajno stabilno partnerstvo bez suživota je antipod ovome.

Znate li što je LAT i zašto je potencijalno budućnost ljubavnih veza? (фото 1)

LAT (“living apart together”) se odnosi se na dugotrajna partnerstva koja se između ostalog zasnivaju i na odluci partnera da ne žive zajedno

LAT (skraćenica od “living apart together” iliti živjeti odvojeno zajedno) se odnosi na novu vrste partnerstva koja su sve prisutnija i popularnija među zapadnim parovima (pogotovo u UK, SAD, Švedskoj, koje su sve osjetile značajan porast ovakvih partnerstava) i zasniva se na odluci partnera da ne žive zajedno. Tradicionalno, useljavanje s partnerom je dugo važilo za jedan od ključnih stadija u svakom odnosu, stepenica koja označava da je neki odnos dugotrajan, stabilan i siguran, i čin kojim se dokazuje posvećenost i povezanost, povećava se intimnost i uspostavljaju temelji za osnivanje obitelji. U tom smislu, LAT partnerstva ostavljaju prostor za mnogo pitanja, potpitanja i konstatacija od kojih su glavna i najčešća “ali zašto ne želite živjeti zajedno?” i “nekoga upoznaješ tek kad dijeliš prostor s njim”. Možda baš i zato, jer još uvijek želimo ostati pojedinci sa svojim prostorom, i samo svojom zonom komfora koja nije nužno sagrađena na kompromisima, i ostavlja puno prostora za sitna radovanja i uzbuđenja koja zajednički život lako pojede. Baš zato, mnogi stručnjaci se slažu da LAT partnerstva zapravo imaju značajne benefite.

Tradicionalno, useljavanje s partnerom je dugo vrijedilo za jedan od ključnih stadija u svakom odnosu, stepenica koja označava da je neki odnos dugotrajan, stabilan i siguran, i čin kojim se dokazuje posvećenost.

Takve veze pomažu u onome što psiholozi nazivaju “aktivnosti za samo-razvoj”- sve aktivnosti koje radimo sami za sebe zbog sebe, ali i one vrste ponašanja koje su obično vezane za početne stadije veze kao što je više izlaženja umjesto izležavanja na kauču i mrzovolje jer svakako smo tu, isprobavanja novih stvari zajedno, odlaženja na različite događaje, planiranje mnogo spontanijih situacija, a i malo uzbuđenja pred sastanak. Jedna od studija, pokazuje da upravo manjak ovih aktivnosti dovodi do razvodnjavanja odnosa, jer kada smo stalno zajedno, prisutni i dostupni, stvari se često počnu podrazumijevati i uzimati zdravo za gotovo, što ni u jednom slučaju ne može biti dobro, a ovakve sitne aktivnosti su te koje održavaju odnos i potpomažu ga, i izglednije su ako partneri ne provode baš sve vrijeme zajedno.

LAT je u srži udoban i ugodan sistem funkcioniranja, gdje se još uvijek veselimo neplaniranom pozivu na piće, ili nekoliko dana provedenih zajedno, nakon čega svatko ima svoju zonu u koju se može vratiti

Znate li što je LAT i zašto je potencijalno budućnost ljubavnih veza? (фото 2)

I da, ako se s partnerom odlučite na ovakvu vrstu odnosa izvjesno je da ćete poslije dvije, tri godine, ako ne i prije, početi dobivati, ne zlonamjerno ali svakako iritantno pitanje “i? kada planirate zajednički život?” i da, još je napornije objašnjavati svima zašto nećete. Ali zapravo ima dosta razloga zašto ne želite zajednički život. LAT je jednostavno udoban i ugodan sistem funkcioniranja, gdje se još uvijek radujemo neplaniranom pozivu na piće, ili nekoliko dana provedenih zajedno kod nekoga, ili zajedničkom izlasku, nakon čega svatko ima svoju zonu u koju se može vratiti u kojoj ima punu kontrolu nad svojim danom. Bez razmišljanja o tome hoće li napraviti veću buku ujutro, ili se predugo zadržati u kupaonici. I da, naravno da se može argumentirati da je ovakav sistem zapravo samo suštinski sebično ugađanje samom sebi i pokazivanje nespremnosti da se zaista funkcionira u paru, ali je dobro pitanje i označava li zajednički život da partnerstvo funkcionira kako treba?

I naravno da nema ničeg lošeg u standardnoj vezi, naprotiv, ali porast LAT partnerstava samo pokazuje da postoji i sve više kreativnosti i individualnosti s kojima ljudi pristupaju odnosima danas, tražeći onu specifičnu formu, koja možda nije po nepisanim pravilima ali je savršena za njih. Parametri se mijenjaju, i dok LAT partnerstva (kao uostalom ni otvorene veze ili veze na daljinu) nisu za svakoga, svakako ih treba držati na radaru kao opciju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više