Search

12 zabavnih činjenica o čokoladi

12 zabavnih činjenica o čokoladi

Sretan vam Međunarodni dan čokolade

Urednik: Tina Kovačiček

Image: www.zagreb-coffee-chocofest.com

To slatko malo, uglavnom neizbježno, zadovoljstvo zove se čokolada...

Iako u proizvodnji prednjače Belgija, Švicarska i Sjedinjene Američke Države, u uživanju čokolade svi su podjednaki - vole ju i jedu u velikim količinama. Postoji nekoliko datuma, a jedan od njih je i 13. rujna koji se slavi kao Međunarodni dan čokolade, a obilježava se na rođendan Miltona Hersheyja, osnivača jedne od najvećih tvornica čokolade u svijetu. 

Čokolada se dobiva miješanjem kakaa i veće ili manje količine šećera, a ime joj znači gorka voda. Prva mliječna čokolada proizvedena je 1875. godine, a danas čokolada ima više od 600 inačica. Iako većina ne treba poseban dan ni razlog za pojesti komadić ove omiljene slastice, Međunarodni dan čokolade savršena je prilika čak i za one koji inače izbjegavaju slatkiše da zaborave na dijetu i nagrade se čokoladnim slatkišem, a svi mogu nešto naučiti uz 12 zabavnih činjenica o čokoladi:

1. Jedenje tamne čokolade svaki dan smanjuje rizik od srčanih bolesti za trećinu.
2. Više od dvije trećine svjetskog kakaa se proizvodi u Africi, dok Obala Bjelokosti sama proizvede 33 posto svjetskih zaliha.
3. Bijela čokolada zapravo nije čokolada jer ne sadrži kakao niti kakaov sirup.
4. Znanstvenici preporučaju ispijanje čokoladnog mlijeka nakon vježbanja.
5. Krv u sceni tuširanja u kultnom filmu Psiho zapravo je čokoladni sirup.

12 zabavnih činjenica o čokoladi (фото 1)

6. Jedenje čokolade stimulira mozak i srce više nego ljubljenje.
7. Tijekom rata za nezavisnost američki su vojnici bili plaćani - u čokoladi!
8. Briselski aerodrom najveći je prodavač čokolade u svijetu - tamošnje trgovine godišnje prodaju više od 800 tona čokolade.
9. Izumiteljica keksa s komadićima čokolade, zvanih i „chocolate chip cookies", prodala je svoj recept jednoj američkoj tvornici u zamjenu za doživotnu zalihu čokolade.
10. Industrija čokolade godišnje zaradi oko 110 milijardi američkih dolara.
11. Čokolada je tijekom čak 90 posto svoje povijesti služila za piće, a tek je zadnjih 10 posto vremena slastica.
12. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da će miris čokolade u knjižari povećati prodaju ljubavnih romana za 40 posto.

12 zabavnih činjenica o čokoladi (фото 2)

Ovaj dan obilježava se diljem svijeta i to na potpuno očekivan način - uživanjem u najdražim čokoladnim desertima, a proslavi se pridružuje i hotel Le Méridien Lav Split koji je gostima pripremio posebno iznenađenje - praline s potpisom poznatog chéfa Zdravka Perića, u čijim se specijalitetima može uživati u hotelskom restoranu. Ukoliko niste u blizini, priuštite si na nekoj drugoj čokoladnoj adresi ovo zadovoljstvo i sretan vam Međunarodni dan čokolade!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više