Traži

3 proljetne juhe prema receptu Ane Grgić

3 proljetne juhe prema receptu Ane Grgić

Hranjivo i osvježavajuće


Fotografija: John Pavlish

Teško da postoji nešto tako zdravo kao tanjur hranjive juhe...

Priprema juhe može se svrstati među čovjekova najstarija kulinarska umijeća, a sumirajući različite izvore mogli bismo reći kako datira još iz razdoblja otkako su otkriveni vatra i lonac. Juha je oduvijek bila izrazito cijenjeno jelo zbog svojih okrepljujućih moći. To posebno vrijedi za proljetnu juhu, koja na naše tanjure donosi bogatstvo vitamina, minerala i bogatih nutrijenata, koje tijekom zime nismo imali mogućnosti unijeti u svoj organizam.

Mnogo je vrsta juha koje se mogu pripremiti kod kuće, a posebno u proljeće i ljeto kada tržnice obiluju tek ubranim povrćem iz vrta i začinskim biljem. Mogućnosti su razne – guste ili bistre, povrtne ili mesne, s tjesteninom ili bez. A iako su nam juhe prvenstveno znane kao vruće, danas vrlo često u ponudi pronalazimo i one hladne.

U želji da vam olakšamo izbor i pripremu tog ukusnog i hranjivog jela, u nastavku vam donosimo tri prijedloga za pripremu proljetnih juha. Recepti su kulinarska kreacija Ane Grgić, mlade i simpatične chef de cuisine prestižnog hotela Esplanade. Nadamo se da ćete se okušati u spravljanju barem jedne i tako obogatiti svoj proljetni meni.

Hladna gazpacho juha, crostini s bosiljkom i mini rajčicama

3 proljetne juhe prema receptu Ane Grgić (фото 1)

Za juhu:
3 oguljene rajčice
1 oguljeni krastavac
1 očišćena paprika
1 manji oguljeni luk
2 češnja češnjaka
2 žlice vinskog octa
4 žlice maslinovog ulja
sol
papar
tabasco
kajenski papar

Za crostine:
1 mala ciabatta
1 žlica maslinovog ulja
bosiljak
20 dag mini rajčica

Gazpacho juha je najpopularnija hladna juha. Radi se na stotine načina, a nastala je spojem različitih utjecaja. Prilikom pripreme ove gazpacho juhe povrće očistite, i narežite na kockice. Sve sastojke dobro usitnite u multipraktiku sve dok ne dobijete finu gustu juhu. Juhu zatim procijedite i dobro ohladite. Za pripremu crostina ciabattu narežite na ploške i pospite maslinovim uljem i sjeckanim bosiljkom. Na crostine zatim položite polovice mini rajčica i stavite par minuta u dobro zagrijanu pećnicu.

Krem juha od brokule, žličnjaka od kozjeg sira i badema

3 proljetne juhe prema receptu Ane Grgić (фото 2)

Za juhu:
1 mali poriluk
1 velika brokula
1 češnjak češnjaka
1 krumpir
komad celera
povrtni temeljac
2 žlice maslinovog ulja
2 dl vrhnja za kuhanje
sol
papar

Za žličnjake:
200 g svježeg kozjeg sira
100 g kravljeg sira
3 žlice prženih i sjeckanih badema
sol
papar

Za krem juhu od brokule sve sastojke dobro očistite, ogulite i narežite na kockice. Tako pripremljen poriluk, celer, krumpir, brokulu i češnjak pirjajte na maslinovom ulju. Povrću dodajte temeljac i kuhajte dok povrće ne omekša. Za kraj sve usitnite štapnim mikserom te jelu dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar. Kuhajte nekoliko minuta.

Juha od brokule preporučuje se servirati uz žličnjake od sira. Za žličnjake sve navedene sastojke pomiješajte i oblikujte ih uz pomoć dviju žlica. Do posluživanja žličnjake držite na hladnom.

Krem juha od šparoga i tost s mascarpone sirom i limunom

3 proljetne juhe prema receptu Ane Grgić (фото 3)

Za juhu:
1 kg šparoga
50 g luka
200 g krumpira
50 g maslaca
2 dl vrhnje za kuhanje
sol
papar

Za krem juhu od šparoga, šparoge ogulite i kore od šparoga stavite iskuhavati u vodu. Oguljene šparoge narežite, luk usitnite, a krumpir narežite na kockice. Sve sastojke pirjajte na maslacu. Kore od šparoga zatim ocijedite, a vodom u kojoj su se kuhale prelijte povrće koje ste prethodno pirjali. Kada povrće omekša juhu usitnite štapnim mikserom i dodajte vrhnje za kuhanje. Prokuhajte još par minuta.

Tost s mascarpone sirom i limunom:
200 g lisnatog tijesta
100 g mascarpone sira
sol
papar
korica pola manjeg limuna

Lisnato tijesto tanko razvaljajte, narežite na štapiće i stavite peći u pećnicu na 200 ºC. Mascarpone sir pomiješajte s ostatkom namirnica i stavite u vrećicu za ukrašavanje. Ispečene štapiće ohladite i nadjenite pripremljenim sirom.

Svi recepti su za 4 osobe.

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor