Traži

3 recepta za najslađe blagdanske kekse

3 recepta za najslađe blagdanske kekse

S omiljenog gastro bloga Domaćica


Fotografija: Sanja Mijac

Bez blagdanskih keksića to nije to, stoga vam u nastavku donosimo tri super jednostavna i efektna recepta za najslasnije i simpatične božićne slastice

Kako bismo vam olakšali ili možda ponudili ideje za blagdanske kolačiće, donosimo vam tri super prijedloga za božićne kekse koji će se baš svima svidjeti, kako okusom tako i prezentacijom. Gingerbread keksi neizostavni su adventski kolačić, kao i božićne zvjezdice te vanilin kiflice. Naravno, u svemu tome pomogla nam je Sanja Mijac, autorica ovih jednostavnih prigodnih slastica čije smo recepte pronašli na gastro blogu Domaćica.

 

Gingerbread keksi

Sastojci
250 g glatkog brašna
1 žličica sode
3 žličice začina (može 3 speculas, može 2 žličice đumbira i 1 žličica cimeta, može začin za medenjake)
130 g maslaca sobne temperature
180 g muscovado šećera (može i običan smeđi)
1 cijelo jaje
4 žlice meda

3 recepta za najslađe blagdanske kekse (фото 1)
Postupak:
Sve sastojke izmiješati u posudi, prvo prstima razmrviti sve, pa zatim spojiti u glatko tijesto. Tijesto zamotajte u foliju pa stavite u hladnjak da odmori 15 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C i protvan obložite papirom za pečenje. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 1-2 cm. Oblikujte kekse modlicama po želji. Modlicu prije rezanja tijesta pobrašnite kako vam se ne bi ljepilo. Pecite kekse 10 minuta (zavisi od pećnice) - ne smiju izgorjeti, bit će još malo mekani dok su u protvanu, ali će se stajanjem malo stvrdnuti i biti prhki. Obavezno ih nakon pečenja ostavite da odstoje u protvanu nekoliko minuta dok se malo ne stvrdnu.


Božićne zvjezdice - Krancle

Sastojci
200 g maslaca ili margarina sobne temperature
2 žumanjka
100 g šećera
300 g glatkog brašna

Za ukrašavanje
pekmez po želji
vanilin šećer u prahu ili običan šećer u prahu

3 recepta za najslađe blagdanske kekse (фото 2)
Postupak:
Izmiksati maslac, žumanjke i šećer, zatim umiješati brašno, pa ručno zamijesiti glatko tijesto (trebat ćete ga mijesiti nekoliko minuta dok ne dobijete lijepo glatko tijesto). Ne treba dodavati mlijeko ni vodu. Tijesto razvaljajte na tanko na dobro pobrašnjenoj podlozi. Pećnicu upalite na 200°C i ostavite da se grije. Pleh od pećnice prekrijte masnim papirom za pečenje. Modlicama ili čašom izrežite oblike po želji. Modlicu prethodno svaki put prije rezanja umočite u brašno. Polovici keksa izdubite rupu s drugom modlicom u nekom obliku ili izdubite rupu s nekakvom bocom, čepom ili nastavkom za ukrašavanje. Kekse na gusto poslažite na pleh. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 10-15 minuta. Oni ne smiju izgorjeti, dno će im se samo blago pozlatiti. Dok se jedne peku, napravite druge, a ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i ponovite postupak rezanja. Pečene kekse premažite žličicom marmelade. One kekse s rupom posipajte sa šećerom u prahu, pa ih takve posipane zalijepite na pekmez.


Vanil kiflice

Sastojci za kekse
300 g glatkog brašna
200 g maslaca ili margarina sobne temperature
160 g mljevenih oraha
70 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1 cijelo jaje
+ vanilin šećer u prahu

3 recepta za najslađe blagdanske kekse (фото 3)
Postupak:
Zamijesiti tijesto od svih sastojaka. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak na sat vremena da odmori. Pećnicu upalite da se grije na 180°C, a protvan obložite masnim papirom za pečenje. Od tijesta uzimajte manje komadiće (do maksimalno 15 g), dlanom ih oblikujte u kuglicu, pa od kuglice napravite valjak, valjak zarolajte u kiflicu. Pecite ih oko 10-12 minuta, zavisi o pećnici i debljini kiflica (ovo vrijedi za ove manje). Nemojte ih izvaditi prerano jer će vam se početi mrviti i pucati ako nisu dovoljno pečeni. Kiflice će nakon vađenja iz pećnice ostati samo malo mekane, ali će se stajanjem dodatno stvrdnuti. Ostavite ih da očvrsnu pa ih tek onda uvaljajte u šećer u prahu.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor