Search

5 niskokaloričnih koktela za bezbrižno uživanje

5 niskokaloričnih koktela za bezbrižno uživanje

Na što obratiti pažnju?

Tekst: E.G.


Image: Pexels,
Unsplash

Toplije temperature često zahtijevaju osvježenje u vidu omiljenih koktela, no znamo li koliko kalorija na taj način doista unosimo?

Prije nego što smo se uopće mogli snaći, našli smo se u vremenu koje ne prašta nikakve dodatne kilograme ili pak masne naslage. Odjednom smo svi počeli redovito trenirati, a paralelno s time i paziti na ono što jedemo. Naučili smo koliko kalorija sadrži koja namirnica te kako ih pravilno rasporediti. No, kad je riječ o alkoholnim pićima, pogotovo onim osvježavajućima, na cijelu ćemo računicu često zaboraviti. Jedan od mogućih scenarija je svima poznat: nakon napornog i sparnog proljetnog ili ljetnog dana se samo želite opustiti uz čašu omiljenog pića s prijateljima.

Većina će se složiti kako su kokteli najpoželjnija varijanta, budući da alkohol "ublažavaju" i voće i različiti šećeri. Možda ste cijeli dan jeli kvalitetno i ispravno, no jednom ste čašom koktela to sve potencijalno poništili. Naime, kad se radi o desertima ili pekarskim proizvodima, svi znamo sve o kalorijama koje sadrže. No, koliko znate o kalorijama koje se nalaze u koktelima koje tako često i rado pijemo? Podatak koji bi vas svakako mogao iznenaditi jest onaj da na gram alkohola dolazi sedam kalorija, dok na gram ugljikohidrata ili proteina dolaze tek četiri kalorije.

5 niskokaloričnih koktela za bezbrižno uživanje (фото 1)

Kako koktele ne biste u potpunosti morali izbaciti iz svog života te kako biste u njima mogli nastaviti bezbrižno uživati, donosimo vam prijedlog onih s vrlo niskim udjelom kalorija. Za početak, tu je omiljeni Mojito, koji možete zatražiti s upola manjom dozom šećera ili ga čak kušati s nekim zdravijim sladilom. Još jednostavnija varijanta je ona koju nudi koktel Hugo, spravljen od pjenušca, bazginog sirupa, mineralne vode, mente te limete, zahvaljujući kojima sadrži tek između 100 i 200 kalorija po čaši. Sljedeći na listi niskokaloričnih koktela je Gin Tonic, koji po čaši sadrži 103 kalorije. Ako spadate u ljubitelje tekile, umjesto Margarite vam predlažemo Palomu, koktel od tekile, grejpa, mineralne vode i limete koji sadrži 166 kalorija.

Ljubitelji ruma također mogu uživati u svom omiljenu piću unutar koktela, no uz jedan kompromis. Poželite li čašu Cube Libre, uz limetu i rum, zatražite dijetnu opciju gaziranog pića. Tako ćete biti sigurni da ste unijeli samo sto kalorija. Ova je pravila moguće primjenjivati i na cijeli niz drugih koktela: izbacite gotove sokove pune šećera ili odaberite dijetne verzije, a ako u vaš koktel ide žličica šećera, pokušajte ju zamijeniti agavinim sirupom ili medom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više