Traži

5 pitanja za Matu Jankovića: saznali smo gdje je najbolji streetfood na svijetu i zašto ne propustiti RNB Weekend!

5 pitanja za Matu Jankovića: saznali smo gdje je najbolji streetfood na svijetu i zašto ne propustiti RNB Weekend!

Događanje kojem se jako veselimo

Tekst: E.G.


Fotografija: PR,
Edgar Castrejon

Vjerujemo kako vas s Matom Jankovićem ne treba posebno upoznavati. Ovaj hrvatski chef, urednik je popularne kuharice koja je svojevrstan hommage hrvatskoj gastronomiji Croatia: The Cookbook, a kuhao je u brojnim svjetskim i domaćim kuhinjama. Osim kulinarskih angažmana, Mate je poznat i kao jedan od najstrožih članova žirija kulinarskih showova poput Masterchefa i 3, 2, 1 Kuhaj. 

Jedan od najnovijih projekata je i R´N´B Weekend Festival u kojem je član organizacijskog tima koji najavljuje pravi gastronomski spektakl u Gliptoteci od 23. do 26. svibnja. Karte su već u prodaji i možete ih nabaviti preko ENTRIO sustava. Cijena dnevne ulaznice je 75 kuna, a paket koji omogućuje ulaz sva tri dana iznosi 150 kuna. "Festival je svojevrsno slavlje sinergije ljudi koji ga pokreću. Vrhunski program omogućit će profesionalcima, ali i svima ostalima da prošire svoje gastronomske vidike. Na festivalu će biti za svakoga po nešto, tema koju bih izdvojio je tuna i kako ju tretirati, a ostale programske detalje otkrit ćemo uskoro", izjavio je Janković na pitanje što nas očekuje na Festivalu. Osim toga, bavit će se i pitanjem hrvatskog streetfooda, a samo za BURO. otkrio nam je gdje je probao najbolju hranu tog tipa i kako je zamišlja u hrvatskoj inačici. 

5 pitanja za Matu Jankovića: saznali smo gdje je najbolji streetfood na svijetu i zašto ne propustiti RNB Weekend! (фото 1)

1.  Pet gradova koji su te oduševili po pitanju streetfooda?

Ne volim liste, nikad ih nisam volio, ali ako hoćete streetfood cijelog svijeta, onda je New York mjesto za vas. U takvoj mješavini kultura uvijek se može naći najbolje od najboljeg - od hot doga, pizze, burgera, pastrami sendviča i pohane piletine pa do ramena, pad thai, shawarme, kebaba te bureka. Raznolikost je ono sto me najviše privlači, a gradovi koji slave i potiču raznolikost rasa, kultura pa i vjere u pravilu prednjače s ponudom hrane.

2. Tvoj omiljen streetfood i gdje si kušao najbolji?

Ja sam ljubitelj slatkog, a jako volim churrose te sam u Barceloni, Alicanteu i Madridu jeo izvrsno spremljene. Ipak, u Barceloni sam jeo punjene kremom od vanilije i dok ovo pišem imam poriv otići nazad na to mjesto.

3. Kako bi trebalo koncipirati hrvatski streetfood i navedi par primjera koji bi mogli biti zastupljeni?

Dobar streetfood treba imati potpis mjesta ili mikroregije u kojoj se jede. Primjerice soparnik, viška ili komiška pogača mogu biti fantastični primjeri streetfooda. Imamo i primjere slatkog streetfooda u obliku fritula koje su jako popularne. Prostor postoji i kod kruha pod pekom s raznim dodacima, frigana riba i razne marinade. Nebo i kreativnost su granica.

5 pitanja za Matu Jankovića: saznali smo gdje je najbolji streetfood na svijetu i zašto ne propustiti RNB Weekend! (фото 2)

4. Možeš li navesti neki dobar primjer streetfooda u Hrvatskoj?

Postoje pokušaji, a sačuvao bih svoje mišljenje o njima dok ne postanu uspješni pokušaji. Iako u današnjoj poslovnoj klimi stvarno jako cijenim i hvalim pokušaje, ne ih želim favorizirati.

5. O čemu će biti predavanje na RNB Weekend Festivalu? Navedi nam nekoliko teza kojih ćeš se dotaknuti na panel diskusiji...

Za to ćete morati doći na R´N´B. Mislim da je sve nabrojano dovoljno dobar teaser za zanimljivu diskusiju koja nam slijedi. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar