Search

6 razloga zašto posjetiti Pitti-Taste gastro festival u Firenci

6 razloga zašto posjetiti Pitti-Taste gastro festival u Firenci

Izložba okusa


Image: buro247.ru

Kolumnist ruskog Büro 24/7 posjetio je nedavno najveći europski gastro sajam u Firenci te istaknuo sve njegove prednosti i zašto ga iduće godine u novom izdanju trebaju posjetiti baš svi

Najvažnija gastro izložba u Italiji
Kao jedan od najkvalitetnijih festivala gastronomije i dobrih, kvalitetnih okusa svakako je onaj talijanski Pitti - Taste u Firenci koji se održava sredinom ožujka svake godine. Trodnevna je to manifestacija, točnije festival hrane, vina i svih ostalih popratnih događanja poput zanimljivih prigodnih predavanja, degustacija, edukacija, aukcija, ali i uličnih festivala koji se ne bi trebali nikako propustiti, posebice ako ste i sami veliki ljubitelj gastronomije kao umjetnosti.

Doznat ćete sve što nikada niste znali o talijanskoj kuhinji
Iako su manje više svi upoznati s talijanskom kuhinjom, ne želim umanjivati to znanje i reći da je svima doseg tzv. karbonara. No, talijanska kuhinja nije pojam samo zato što je zdrava, promjenjiva i briljanta, talijanska kuhinja je svojevrsna kulinarska institucija koja konstantno evoluira i podiže ljestvicu u domeni gastronomije. Dovoljno je da samo spomenem svoje ovogodišnje favorite koje sam imao prilike kušati, primjerice natopljene talijanske sireve u raznim kombinacijama s daškom britanskog štiha, poznati talijanski snack tarallini, ali i famozne talijanske kroasane. Tu je naravno bila i genijalna rakija od šafrana, sušena slana govedina pretvorena u nježan mousse. Naravno, bilo je štandova koji su nudili i autentične okuse iz Parme, sir pecorino, ali i svjež toskanski kruh te poznato vino Chianti posluženo iz boce ispletene od slame.

6 razloga zašto posjetiti Pitti-Taste gastro festival u Firenci (фото 1)6 razloga zašto posjetiti Pitti-Taste gastro festival u Firenci (фото 2)

Sve što na sajmu vidite, možete kupiti i ponijeti sa sobom
Nakon što sam doslovno izgubio glavu kušajući desetke vrsta kobasica, sireva, ali i marcipana, potrebno je bilo odmah otići u dućan koji je vrlo značajan dio ovog izložbenog gastro prostora. Naime, bitno je da se pripremite i na velike gužve obzirom da je ovo događanje koje uključuje i mogućnost kupnje određenih proizvoda po nižim cijenama ili akcijama "uzmi tri, plati dva". Veliku ulogu u tome svemu igra i stavka kako su neki proizvodi i okusi premijerno predstavljeni upravo tu na Pitti - Taste festivalu, koje je odmah moguće kupiti i ponijeti kući.

Gastro izložba u prostoru koji vrijedi doživjeti
Osim same gastronomije, smatram da je bitno da vam kažem koju riječ i o samom prostoru u kojem se ova gastro manifestacija održava. Radi se o interijeru nekadašnje željezničke postaje čiji je izgled vrlo specifičan i rijedak kada je u pitanju talijanska industrijska arhitektura 19. stoljeća, a sada je svakog ožujka tri dana rezerviran samo za spomenuti festival.

6 razloga zašto posjetiti Pitti-Taste gastro festival u Firenci (фото 3)6 razloga zašto posjetiti Pitti-Taste gastro festival u Firenci (фото 4)

Niz predavanja, seminara i aukcija
Popratni sadržaj, kao i onaj primarni, jednako je bogat i vrijedan pažnje. Naime, u susjednoj dvorani održavaju se interesantna prigodna predavanja i diskusije o primjerice varijacijama tjestenina, budućnosti proizvodnje vina, ali i craft piva. Kada su u pitanju aukcije, na ovogodišnjoj se moglo ugrabiti niz antiknih, itekako vrijednih kuharica.

Pitti - Taste cijeli grad pretvori u svojevrsni izložbeni prostor
U vrijeme održavanja Pitti - Taste festivala, Firencu svaki put zapljusne gastronomski val posjetitelja. Potaknuti time, okolni hotelski barovi, pivnice, vinarije, slastičarnice tako prilagode svoju ponudu proširenu dodatnim gastro užitcima. Činjenica je kako je ovaj gastro festival važan faktor, koji već samu po sebi lijepu Firencu dodatno pozitivno transformira u već ionako prekrasnom periodu poznatog toskanskog proljeća. Iduće, 12. po redu izdanje Pitti - Taste gastro festivala održava se od 11. do 13. ožujka 2017. godine.

6 razloga zašto posjetiti Pitti-Taste gastro festival u Firenci (фото 5)6 razloga zašto posjetiti Pitti-Taste gastro festival u Firenci (фото 6)

Tekst: Ivan Glushkov

Related articles

Buro 24/7 Selection

više