Search

Büro 24/7 doručak s Nevenom Rendeli

Büro 24/7 doručak s Nevenom Rendeli

U Johannu Francku

Tekst: Ana Pavić


Image: John Pavlish

Ugodan razgovor s omiljenim licem HRT-a

Nevenu Rendeli volim iz više razloga. Jedan od njih je taj da je smatram rijetkom frajericom u moru "ušećerenih lica" koja viđam na televiziji. Kao drugi mogu izdvojiti odličan smisao za humor, onaj britanski koji ne štedi. U posljednje vrijeme, medijski prostor, osim poslovnim angažmanima, puni i sa svojom novom strašću - trčanjem. Priznaje da nije bila sportski tip već ju je želja nenadano uhvatila prije kojih godinu dana kada je odlučila testirati vlastito tijelo i um. Pozvala sam je na jedan slastan doručak u Johann Franck i propitala o tom otkrivenju unutarnjeg Murakamija, ali i o njenim prehrambenim i životnim navikama. Evo što je otkrila za Büro 24/7:

 

U posljednje vrijeme si jako angažirana oko promocije trčanja. Jesi li uvijek bila sportski tip ili te trend uhvatio u 30-ima?
Uhvatilo me u 30-ima. Nisam uopće bila sportski tip. Uvijek sam se bavila nekim sportom, ali nikada ovako ozbiljno kao trčanjem. Inače, za trčanje kažu da tek nakon 30-e postaješ pravi trkač jer je u ovom obliku rekreacije dosta važan taj psihološki moment. Uvijek se povodim primjerom Murakamija koji je u 33-oj počeo trčati maraton. Tu prestaje usporedba s njim (smijeh). Murakami inače trči 10 kilometara svaki dan, odradio je ultra maraton i već je 30 godina zaljubljenik u ovaj sport.

nevena

Jesi li morala promijeniti prehranu radi trčanja? Veliki je napor odraditi kilometražu koju ti prijeđeš. Imaš li poseban režim prehrane? Kako se pripremaš?
Jako je važno nekoliko dana prije utrke jesti ugljikohidrate. Nakon utrke nastupaju proteini, najviše meso. Nisam toliko promijenila način prehrane koliko raspored. Primjerice, ne može mi se dogoditi da odem na trening gladna. U tom slučaju ne bih imala energije i ne mogu napraviti ništa. Ono što je trčanje napravilo u mom životu jest da mi je posložilo obroke. Doručak je obavezan i ako se dižem u 5 ujutro, ne propuštam ga. Onda ručak mora biti 3 sata prije treninga. Ako mi je trening u 18h, obavezno ručam u 15h. Nakon treninga mnogi ljudi ne jedu, ali ja pojedem nešto lagano. Posni sir ili nešto slično.

Treniraš li svaki dan?
Ne treniram. Tri puta tjedno sam u teretani. Trčanje ti stvori stalan osjećaj gladi. Puno se trošiš na treningu, otprilike 500 do 600 kalorija po treningu, a na dužinskim utrkama znaš potrošiti i više od tisuću kalorija. Tijelo to treba nadoknaditi.

nevena

Što jedeš za doručak?
Ništa pretjerano zdravo. U posljednje vrijeme sir i vrhnje ili neki sendvič sa sirom. Ubacim i bananu i cijeđenu naranču. I to je to. Nemam neku strogu dijetu koja se sastoji od zobenih pahuljica ili sličnih namirnica. Važno mi je samo da je doručak obilan jer mi ručak često nije zdrav,  i podosta ovisi od količine posla koji imam.

Jesi li gurman?
Jesam s tim da ne znam kuhati, tako da je taj dio malo problematičan.

Ne znaš uopće kuhati ili imaš neka bazna jela koja znaš pripremiti?
Ma mogla bih ja kuhati, ali uopće nemam želju ni volju. Jednostavno mi kuhanje nikada nije predstavljalo nekakav izazov, a također se nekako namjestilo da su moji partneri uvijek bili bolji kuhari od mene, pa sam uživala u njihovim delicijama. Blagoslovljena sam i ovaj put s idealnim partnerom koji me dočekuje s ručkom, večerom i obožava kuhati te stalno nešto izmišlja.

nevena

Dakle pitanje koji ti je specijalitet možemo preskočiti?
Da, molim te (smijeh).

Možda je za tebe bolje pitanje koje si jelo upropastila?
Svako koje sam skuhala. Sjećam se jednom kad sam bila mlađa s negdje 23 godine, odlučila sam pripremiti večeru za desetoro ljudi. To je bila prva večera koju sam spremila u životu. Priča ide tako da su gosti došli i naručili pizzu. Jednostavno nisam talentirana. Ne shvaćam koncept. Znaš kad ljudi kažu staviš malo začina po okusu. Kako to misliš stavi malo začina? Koliko je to točno? Ne razumijem taj recept. Reci mi točno koliko čega treba? Onda zovem mamu i tako ide u krug. Ali evo škampe na buzaru sam uvijek znala napraviti, to nije komplicirano i to znam.

Znaš što je rekao Anthony Bourdain za buzaru? "Toliko je jednostavna da možeš istrenirati majmuna da to napravi."
Eto to je moj domet (smijeh).

nevena

Pretpostavljam da ti mama dobro kuha?
Pa ne baš. Mislim da je to nasljedno u mojoj obitelji. Mama jest kuhala cijeli život, ali ona je bila ona klasična radna mama koja je kuhala jer je morala nahraniti djecu i muža. Sve je bilo brzinski spremljeno i nije uživala u tome, te se to osjetilo na hrani, osim nedjeljom kada je na meniju pile u pećnici. Svaku nedjelju moramo imati pile i krumpire. Moj brat ludi zbog toga, ali to je naša obiteljska tradicija i to je jelo koje mama izvrsno radi. Dobro radi i kolače. Sjećam se kada sam bila mala, jednom godišnje smo jeli zagrebačke kremšnite. Jeli smo ih jednom godišnje jer je mama uvijek govorila da je to skup kolač radi jaja. Brat i ja smo se uvijek pitali pa koliko koštaju ta jaja? Na kraju smo shvatili da jaje košta jednu kunu i da se njoj ustvari nije dalo raditi kompliciran kolač (smijeh) te smo ga jeli samo jednom godišnje za rođendan. Što se tiče kolača mama je super. Kao jedna štedljiva Dalmatinka, u stanju je iz ničega napraviti nešto. Ona je preteča zdrave kuhinje. 80-ih kada ljudi nisu pazili na masti i šećere, ona je već radila zdravije stvari.

Jesi li više tip za slatko ili slano?
Definitivno za slano.

Da moraš jesti jedno jelo svaki dan, koje bi to bilo?
Tatarski biftek. To mi je prvo palo na pamet. Piletinu iz pećnice možda. Zanimljivo je, što sam starija da me manje privlači junk-food. U mlađim danima bila sam prava izjelica junk-fooda, od pomfrita do hamburgera... Sve sam jela...

Misliš da to ima veze sa sportom?
Vjerojatno. Od takve hrane nemaš puno energije .

nevena

Češće jedeš vani ili kod kuće?
Češće vani. Radim takav posao da jednostavno ne stignem, iako se trudimo da kod kuće imamo barem jedan kuhan obrok.

5 namirnica koje uvijek imaš u hladnjaku?
Sir, sir, sir, sir i sir. Strastvena sam obožavateljica sireva. Moja putovanja su nekoć završavala bjesomučnim shoppingom odjeće, a danas kad god negdje putujem, vraćam se s koferom punim sira.

nevena

Kakav si gost u restoranu? Jesi li zahtjevna?
Nisam. Ako mi se nešto ne sviđa onda to ostavim, ne vraćam hranu. Inače, sve mi je fino po restoranima, volim jesti vani i to od malih nogu. Moja mama je znala reći da bi i drek pojela samo da je u restoranu (smijeh). Kao dijete bi me nahranila doma, a čim bih izašla iz kuće rekla bih joj da sam gladna.

Puno si putovala po inozemstvu. Koji su ti gradovi ostali u dobrom sjećanju po gastro ponudi? Koje destinacije bi preporučila našim čitateljima?
U Toscani sam jela odlično meso, Provansa ima odlične restorane... U principu kad putujem uvijek nastojim probati lokalne delicije. Vrhunac lokalnih specijaliteta bio je u Palma De Mallorci gdje sam probala neku finu školjku koja izgleda kao svinjska nogica. To je bilo prefino. To je bio prvi put da sam se usudila jesti školjke na nekom "neprovjerenom" mjestu.

Voliš li egzotične kuhinje?
Naravno. Obožavam sushi i stalno ga jedem. Kinesku, tajlandsku... sve azijske kuhinje. Volim ljutu hranu općenito... Meksičku kuhinju pogotovo.

Postoji li jedno jelo koje nikako ne bi probala?
Hladetina.

Voliš li slatko?
Nisam baš od slatkog. Volim mamine kolače koji nemaju puno šećera, a ovi po slastičarnicama mi nisu posebno dragi. Ako trebam izdvojiti dva, to su zagrebačke kremšnite koje bih jela uvijek i torta od ananasa.

nevena

Često si u Dalmaciji. Što jedeš kad si dolje?
Jesam... Dolje živi glavna kuharica u mojoj obitelji, osoba u čijim delicijama najviše uživam. Moja ujna iz Pirovca uvijek priprema morske delicije koje obožavam. Inače se bavi ronjenjem te je sve uvijek svježe. Kuha sezonski i doista uživa u tome.

Jesi li ikada bila na dijeti? Možda si jela one čudesne kupus juhe ili što je već bilo aktualno?
Jesam, bila sam na dijeti i nije bilo dobro. Nisam jela kupus nego sam pila čajeve, ali sam brzo shvatila da dijeta kod mene ne funkcionira. Nisam tip za dijetu. Imala sam nekih zdravstvenih problema pa sam dobila neku pred-dijabetičku dijetu i bilo mi je užasno teško. Jasno mi je da je to zdravo i da bismo se svi trebali hraniti na takav način, ali s modernim načinom života jako je teško to održati. Držim se voća koje mi je jako važno u prehrani, dok povrće nikada nisam voljela.

Paziš li na kvalitetu namirnica?
U posljednje vrijeme da. Opet sam se vratila u stari kvart kraj Britanca gdje je plac blizu, pa onda mogu kupiti dobre namirnice. Imam svoju kumicu gdje kupujem sir i vrhnje, kumicu za jaja, imam svog čovjeka za voće. Trudim se kupovati od malih proizvođača.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više