Search

Birate pjenušac za novogodišnju noć? Imamo nekoliko ozbiljnih savjeta

Birate pjenušac za novogodišnju noć? Imamo nekoliko ozbiljnih savjeta

Pričali smo s vinskim znalcem

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Pripremate li ove godine novogodišnju proslavu ili je na vas jednostavno pala obaveza pronalaska najboljeg pjenušca kako bi novu godinu dočekali sa stilom, imamo za vas nekoliko ozbiljno dobrih savjeta. Još smo jednom posegnuli za svojim vinskim jokerom zovi, znalcem Nenadom Trifunovićem Vinopijom pa najprije razriješili najveći dilemu oko samog naziva omiljenog novogodišnjeg mjehuričastog pića, otkrili njegove osobne favorite i načine na koje se priprema za novogodišnje slavlje.

"Za početak, šampanjci su pjenušava vina isključivo iz francuske regije Champagne. Pjenušci se mogu raditi šampanjskom metodom po cijelom svijetu, ali šampanjac je pjenušac koji između ostalog baš mora biti napravljen u 'Šampanji'", rekao je nam je odmah na početku Trifunović.

Birate pjenušac za novogodišnju noć? Imamo nekoliko ozbiljnih savjeta (фото 1)

Nakon što smo utvrdili kako je sve ono što zapravo možemo pronaći u trgovinama pjenušac, pitali smo Vinopiju kakav bi to primjerak bio dovoljno dobar da se uz njega uplovi u novu godinu te koje su karakteristike dobrog pjenušca.

"Ne bih pretjerivao s aukcijskim bocama tijekom blagdanskih pretjerivanja u jelu u piću, pa ću reći samo kako se ponekad nakon odbrojavanja posljednjih sekundi treba osvježiti, odabrati supersuhi pjenušac koji će 'očistiti nepce', a ponekad želimo 'desert', pjenušavo vino s ostatkom sladora. Uglavnom, puno je tipova pjenušavih vina, ali u svim mogućim interpretacijama - pjenušavo vino ne bi smjelo zamarati. Ako veseli, svrha novogodišnjeg dočeka je ostvarena."

Svemu tome dodao je zatim Trifunović i svoje osobne favorite dostupne u bolje opremljenim trgovinama, a otkrio nam je i koja je, s obzirom na opširno znanje o vinima, njegova dužnost na novogodišnjim proslavama.

"Osobno bih potražio Legovina Brut Malvazija kao odlično balansiran pjenušac Prosecco metode. Za još manje novaca Feravino pravi Francescu, rose pjenušac. Tomčev Millenium je odavno best buy pjenušac šampanjske metode i svakim degoržmanom je sve bolji.

Osobno, svoju dužnost prepoznajem u konzumaciji. Doduše, želudac postaje izbirljiv s iskustvom tako da nisam nesklon 'suptilnim sugestijama'", rekao je Vinopija uz zagonetan osmijeh.

Birate pjenušac za novogodišnju noć? Imamo nekoliko ozbiljnih savjeta (фото 2)

Na kraju, nismo zaboravili niti na one koji pjenušac ne vole pa smo Vinopiju zamolili da nam otkrije što bi bila dobra alternativa pjenušavim vinima kada je u pitanju ulazak u novu godinu.

"Gin tonic je popularan koliko pratim, a dobar izbor možda može biti i neki cider... Ma tko što voli, nek izvoli", kratko je zaključio, a mi bismo dodali kako nas posebno veseli činjenica da ćemo ove godine, vođeni savjetima vinskog znalca, društvo zasigurno iznenaditi nečim zbilja posebnim.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više