Search

Büro 24/7 doručak s Anitom Dujić

Büro 24/7 doručak s Anitom Dujić

U Johannu Francku

Tekst: A.P.


Image: John Pavlish

Na doručak u Johann Franck pozvali smo Anitu Dujić koja nam je otkrila svoje prehrambene navike i sitna zadovoljstva

Za Anitom Dujić na ulici se okreću i žene. Vitka, visoka, lijepog lica koje se ozari kada se od srca široko nasmije Anita doista izgleda kao prototip savršene djevojke iz susjedstva. Kako uvijek izgleda fit, odlučili smo saznati kako izgleda njena prehrana, kako se snalazi u kuhinji i što preferira kada je hrana u pitanju. Anita nam se tako pridružila na raskošnom doručku u Johannu Francku, gdje smo uz fine omlete i kavu vodili ugodan razgovor.

Koliko ti doručak znači u dnevnoj ishrani? Tretiraš li ga kao najvažniji obrok u danu? Što jedeš ujutro?

Naravno da ga smatram najvažnijim obrokom u danu i nikad ga ne preskačem. Iako sam veliki gurman, ne mogu odmah jesti čim se probudim. Treba mi malo vremena da dođem sebi i da se razbudim. Ujutro obično pojedem neke žitarice ili omlet. Trudim se da doručak bude jači da me drži sitom do sljedećeg obroka u danu.

Omlet sa šampinjonima i svježim mini rajčicama

Budući da si se dugo godina bavila modelingom, zanima me smeta li te kada javnost tvrdi da se modeli izgladnjuju? Kako je izgledala tvoja prehrana dok si aktivno bila model?

Pa smeta mi jer smatram da to nije istina. Moraš jesti kako bi bio zdrav, kako bi živio i funkcionirao. Moram reći da imam dosta dobru genetiku te se nisam imala potrebe izgladnjivati, ali sam dosta vježbala. I sad vježbam. Zapravo moje su navike od vremena kad sam se bavila modelingom ostale poprilično iste. Zdrava prehrana, kuhana hrana kad god je to moguće, većina jela koje jedem su na žlicu i tu je puno vježbanja. To je moja formula za fit izgled. Uvijek sam se trudila biti zdrava i izgledati tako, a ne bolesno mršavo.

Anita Dujić

Što prevladava u tvojoj prehrani? Pretpostavljam da voliš mediteransku kuhinju?
Tako je. Na tu vrstu prehrane sam navikla kod kuće. Riba, lešo, povrće, sve je s maslinovim uljem i češnjakom.

Koje jelo smatraš svojim specijalitetom? Što najbolje kuhaš?
Znam sve. Moram se pohvaliti da sve dobro kuham, iako moji prijatelji i bližnji najviše vole hobotnicu u škrovadi.

Znaš kako mame hodaju za nama po kuhinji i govore: nemoj dušo ovo, stavi ono, ne ide to tako... Koji je najbolji savjet o kuhanju koji si dobila od mame?

Moja mama dobro kuha, ali kako sam rano otišla od kuće morala sam većinu toga naučiti sama, točnije učila sam na vlastitim greškama. Od mame sam pokupila naviku da je svako jelo lagano, bez previše soli, papra i ostalih začina. Taj način kuhanja mi se jako sviđa.

Anita dujić

Jedeš li ikad junk food?

Naravno. Jednom mjesečno pojedem hamburger ili ćevape s lukom. Uhvati me želja za takvom hranom i mislim da tijelu treba dati ono što traži. Ne treba se nikad ograničavati ni u čemu.

Jesi li više tip za slatko ili slano?

S godinama sam više sklona slanom. Prije sam obožavala čokoladu, ali sada bih uvijek odabrala neki slani snack.

Koji ti je najdraži desert kad se želiš fino počastiti?
Soufflé od čokolade sa sladoledom od vanilije.

Koliko kuhaš doma, a koliko jedeš vani?
Pola-pola. Kad radim ne stignem jesti doma osim vikendom, a kad sam slobodna onda je neki omjer pola-pola. Trudim se kuhati što više. Možda u tjednu četiri dana kuham, a tri dana jedem vani.

Koje jelo kuhaš kad nekog želiš impresionirati?

Nemam neko posebno jelo. Obično kuham nešto što mi tad padne na pamet. Svom dragom sam napravila grah kao neko prvo jelo s kojim sam ga htjela impresionirati (smijeh). Vodila sam se mišlju "ako zna skuhati fažol onda zna sve" (smijeh). Bio je malo zbunjen i pootvarao je sve prozore u stanu.

Je li ti se ikad dogodilo da si pozvala ljude na večeru i totalno upropastila jelo?
Naravno. Jednom sam upropastila dagnje. To je ona situacija kad znaš skuhati, ali kreneš filozofirati. Uglavnom, kuhala sam dagnje, ali iz nekog razloga ih nisam skuhala da se otvore, već sam ih samo prelila vrućom vodom. Sve sam bacila.

Svježi sir i vrhnje s Dolca s crvenim lukom i rajčicama

Koje je tvoje jelo od 30 minuta, kad nemaš vremena kuhati, a ne želiš jesti sendviče?
Wok... Jako volim azijsku kuhinju.

Možeš izrezati sve povrće na tanke trakice i pripremiti wok za pola sata?
Mogu. Već sam se toliko izvježbala da ga režem kao na traci. To mi je jedno od najdražih jela. Inače sam veliki pobornik egzotičnih kuhinja – tajlandske, azijske, fuzije... Stvarno volim sve... Obožavam sushi.

Anita Dujić
Jesi li ikad pojela grozan obrok u nekom skupom restoranu? Kako se ponašaš kad dobiješ loš obrok? Vraćaš li ga ili si tip koji prešuti?

Jesam, pojela sam loše obroke u skupim restoranima. To je za mene najgora prevara, kad platiš nešto, a toliko je loše da ne bi ostavio ni jednu kunu. Kao gost sam poprilično zahvalna. Mislim da sam jednom u životu vratila obrok jer su mi stavili vrhnje za kuhanje koje ne volim. Inače sam jako pristojna do te mjere da ako mi ostane pola obroka na tanjuru ispričavam se konobarima i petsto puta ponavljam da je super, ali ne mogu više jesti.

Puno si putovala u životu zbog posla. U kojim si gradovima najbolje jela?

Barcelona i Lisabon. Njihova je kuhinja odlična, temeljena na ribi i povrću, što obožavam.

Sendvič od puretine i svježe salate s domaćim pomfrijem i umakom

U svijetu vlada veliki trend organske prehrane. Paziš li odakle dolaze tvoje namirnice? Kupuješ li voće i povrće u dućanima?

Jako rijetko. Samo ako baš nisam stigla na plac. Inače uvijek kupujem voće i povrće na placu i doista jako pazim odakle mi dolazi hrana. Moji su me razmazili doma jer imaju puno voća i povrća u vrtu i sve je puno sočnih okusa tako da sam navikla jesti kvalitetno.

Pet namirnica koje uvijek imaš u frižideru?

Jaja, masline, maslac, mrkva i luk... To uvijek imam doma... Bez toga ne mogu zamisliti kuhanje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više