Traži

Büro 24/7 intervju zbog kojeg ćete zavoljeti 'raw food' kuhinju

Büro 24/7 intervju zbog kojeg ćete zavoljeti 'raw food' kuhinju

Razgovarali smo s raw food chefom Darkom Jurićem

Interview: BURO.


Fotografija: PR

"Sirove namirnice pomažu nam da budemo življi, svjesniji, tolerantniji, kreativniji. Da se odnosimo s ljubavlju prema sebi i drugima."

Darko Jurić je raw food chef, pisac i holistički orijentiran savjetnik za zdrav život i sirovu hranu. Dvadeset je godina živio i radio u Americi, gdje je u Los Angelesu ujedno i magistrirao kinesku medicinu. Više od trideset godina Darko živi kao vegetarijanac, a posljednjih nekoliko godina u potpunosti je prešao na prehranu sirovom hranom. Njegove kulinarske kreacije Zagrepčanima su već dobro znane, s obzirom da su se nekoliko godina pripremale i služile u zagrebačkom Elixiru. No, za Darkove delicije nije ostao zakinut ni zadarski dio publike koji ih odnedavno može pronaći u zadarskom Garden baru. S Darkom smo razgovarali o prednostima sirove hrane, njenoj filozofiji, začinima koje koristi i koja jela najviše voli pripremati.

Pa što još ne znamo o Darku Juriću? Hoćete li nam se za početak predstaviti sami?
Aktivno se zalažem za prava životinja i očuvanje prirode. Jedan od najvažnijih razloga zašto sam se vratio u Hrvatsku je upravo njeno bogatstvo prirodnim ljepotama. Cilj mi je da što veći broj ljudi postane svjestan onoga što činimo planetu svojim načinom življenja. Jednom sam prilikom poželio volontirati za Hrvatske šume, ali su me pogledali kao da sam s druge planete. To mi je bio poticaj da se još aktivnije uključim u očuvanje prirode i njenih ljepota. Radim na tome da budem primjer drugima u svemu što radim. No, to ne znači da ne griješim.

Büro 24/7 intervju zbog kojeg ćete zavoljeti 'raw food' kuhinju (фото 1)

Više od trideset godina ste vegetarijanac, a posljednjih nekoliko godina u potpunosti ste se prebacili na prehranu isključivo sirovom hranom. Zašto sirova hrana? Što Vas je potaklo na takav način prehrane? Postoji li neki poseban povod?
Cijela priča sa zdravijim načinom življenja potekla je iz osobnog problema sa zdravljem. To je bilo prije nekoliko desetljeća. Prelazak na prehranu sirovom hranom bio je motiviran čistom znatiželjom i mojim porivom da guram granice i zakoračim u nepoznato.

Što je to točno raw food koncept? Koja filozofija prati prehranu sirovom hranom?
Raw food je prije svega pristup namirnicama s ljubavlju i poštovanjem. Tehnički dio priče se odnosi na minimalnu termičku obradu namirnica. Termički neobrađena namirnica je živa i puna vitalnosti i tako i djeluje na nas.

Büro 24/7 intervju zbog kojeg ćete zavoljeti 'raw food' kuhinju (фото 2)

U čemu je prednost sirove hrane? Zašto bi u prehranu trebalo unositi više sirovih namirnica? Kako ona za razliku od termički obrađenih namirnica djeluje na ljudski organizam?
Sirove namirnice nam pomažu da budemo življi, svjesniji, tolerantniji, kreativniji. Da se odnosimo s ljubavlju prema sebi i drugima.

Nakon dugogodišnjeg iskustva i rada u renomiranim restoranima New Yorka i Los Angelesa, prije nekoliko ste godina po povratku u Hrvatsku otvorili restoran Elixir. Kako ste se odlučili da svoju prehrambenu filozofiju pretvorite u posao?
Uvijek se volim upuštati u nemoguće misije. Tako se i rodila ova ideja o restoranu i cijeloj priči u našoj gastro uspavanoj Hrvatskoj. Zahvaljujući tome, Hrvatska sad ima najveću ponudu ovog tipa u Europi.

Büro 24/7 intervju zbog kojeg ćete zavoljeti 'raw food' kuhinju (фото 3)

Mislite li da su Hrvati zreli za ovakvu vrstu prehrane? Kakva je bila prihvaćenost Vašeg restorana od samih početaka? Tko su bili Vaši česti posjetioci?
Hrvati cijene cijelu priču i jako su nas dobro podržali. Međutim, naši najučestaliji gosti su oni koji jedu sve namirnice i nisu isključivo vegani ili rawfoodisti. Tako da je to bilo motivirajuće da se priča i proširi.

Sirovu hranu i jela poslužuje i trenutno jedan od najpoznatijih svjetskih chefova Rene Redžepi u svom restoranu Noma. Mislite li da je sirova hrana trenutno samo trend na svjetskoj gastronomskoj sceni ili da ljudi sve više postaju svjesni blagodati koje ona pruža?

Pratim Reneovu priču otkad je radio u French Laundry restoranu u Napi i znam da je ovo budućnost i jedan od rješenja kroz što planet prolazi sada. Sadašnji pristup prehrani nije održiv.

Büro 24/7 intervju zbog kojeg ćete zavoljeti 'raw food' kuhinju (фото 4)

Od ovog se proljeća Vaši kulinarski specijaliteti mogu pronaći u zadarskom The Garden Zadar baru. Kako su Zadrani prihvatili taj koncept?

Zasad pljušte samo pohvale i nadam se da će se tako i nastaviti.

Koje biste jelo gostu zadarskog Garden bara preporučili da svakako proba?

Teško je odvojiti jednu stvar, ali ja sam slab na slastice i kada probate naše slastice nadam se da ćete se upitati sljedeće: "Gdje su ove slastice bile dosad?".

Büro 24/7 intervju zbog kojeg ćete zavoljeti 'raw food' kuhinju (фото 5)

Kako okolina gleda na Vaš način prehrane? Stvara li im to probleme kada Vas zovu na ručak ili večeru?
Naravno, sve je to svima čudno, ali sam na to već navikao. Što se tiče večera s prijateljima, to nije nikakav problem. Uvijek se nešto napravi, a i ako ne, ne jedem. Ionako planiram poslije raw fooda prelazak na NO food.

Koje je Vaše omiljeno jelo?
Zelena salata sa što tamnijim listovima i pogotovo samoniklim, ukrašen jestivim cvijećem.

A desert?
Ljubavni pogled. Ili slastica s neprženim kakaovcem. Drugim riječima, moja verzija čokoladnog kolača.

Büro 24/7 intervju zbog kojeg ćete zavoljeti 'raw food' kuhinju (фото 6)

Koje jelo najviše volite pripremati?
Neko koje još nikada nisam pripremio.

Koji je Vaš omiljeni restoran?
Plant food and wine u Los Angelesu. Vlasnik je moj prijatelj Matthew Kenney.

Koje tri namirnice najviše volite vidjeti u svojoj kuhinji?
Lokalne, sezonske i ekološke. Ali kelj je na vrhu liste.

Büro 24/7 intervju zbog kojeg ćete zavoljeti 'raw food' kuhinju (фото 7)

Koje bi tri namirnice po Vašem mišljenju svakako trebalo izbaciti iz prehrane?
Bijele: šećer, brašno, sol.

Kako se tretiraju začini u sirovom načinu prehrane i koliku nutritivnu vrijednost imaju?
Začini su neizbježni dio naših jela. Koristimo ih tako da nam pomažu da jelo ima sve potrebne okuse: slano, slatko, kiselo, gorko i trpko.

Koji je Vaš omiljen začin?
Dobra namjera.

Büro 24/7 intervju zbog kojeg ćete zavoljeti 'raw food' kuhinju (фото 8)

Pročitala sam da posebnu pažnju posvećujete dekoraciji svakog jela. Koliko Vam je dekoracija na tanjuru važna?
Vrlo važna, jer hranu prvo jedemo očima. A po kineskoj medicini oči su ekstenzija jetre. Pa ako je jetra sretna, onda smo i mi zadovoljni.

Poznato nam je da i održavate radionice povezane sa sirovim načinom prehrane? Kako izgleda jedna Vaša radionica i što sve možemo naučiti tamo?
Prije svega tamo se dobro zabavljamo, smijemo, a onda i nešto naučimo. I na kraju sve pojedemo.

Planovi za budućnost? Planirate li nas u još nekom hrvatskom restoranu uskoro iznenaditi svojom gastronomskom ponudom?
Da, puno njih kuca na vrata, ali sada smo u poziciji da biramo s kime ćemo raditi. Ali, svakako nas pratite na www.artofrawfood.com.

Büro 24/7 intervju zbog kojeg ćete zavoljeti 'raw food' kuhinju (фото 9)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor