Search

BURO. izbor: Lista rose vina koja pijemo ovog ljeta

BURO. izbor: Lista rose vina koja pijemo ovog ljeta

Tekst: D.D.

Image: Instagram

S dolaskom vrućih ljetnih dana nemamo želju samo promijeniti odjeću koju nosimo, klimu, skincare rutinu i prehranu, već isto vrijedi i za pića. Veće količine vode apsolutno su poželjne, a s obzirom na to da nismo od koktela, kombiniramo ih s čašom ohlađenog rose vina. Veliki smo obožavatelji ružičaste sorte, a u nastavku donosimo neke od naših favorita (sva su vina dostupna za kupnju u Hrvatskoj).

Tomaresca Calafuria

BURO. izbor: Lista rose vina koja pijemo ovog ljeta (фото 1)

Elegantan i vibrantan blijedoružičasti rose u kojem su zarobljeni okusi predivne talijanske regije Puglia. Voćne arome breskvi i tropske biljke lychee stapaju se a floralnim notama ruže i glicinije. Lagano i osvježavajuće vino na prvi okus savršeno je izbalansirano, ali i intenzivno i aromatično, pa možete zatvoriti oči i s jednim gutljajem otputovati na jug Italije. 

Miraval Rose

BURO. izbor: Lista rose vina koja pijemo ovog ljeta (фото 2)

Provansalska vinarija poznata je po tome što su joj vlasnici bivši supružnici Brad Pitt i Angelina Jolie, a iako su prvenstveno glumci pa onda tek vlasnici vinograda (obitelj Perrin suvlasnik je imanja na kojem se vino proizvodi), njihova kreacija glasi za jednu od ukusnijih. Suhi rose blijedoružičaste boje (brose) favorit je znalaca sa snažnim voćnim okusima.

Kutjevo Premium Rosé 2019.

BURO. izbor: Lista rose vina koja pijemo ovog ljeta (фото 3)

Mirisno vino boje lososa koje osvaja aromama crvenog bobičastog voća, među kojima se ističe brusnica obogaćena svježinom biljnog karaktera, dobilo je svoju novu verziju. Kupaža Pinot Noir i Zweigelt sorti koje mu daju specifičan mineralni karakter, jedinstven za kutjevački terroir, zbog kojeg ovaj rose ima posebnost, svježinu i iznimnu pitkost koja osvaja već pri prvom kušanju.

Tomić Opolo Nobile

BURO. izbor: Lista rose vina koja pijemo ovog ljeta (фото 4)

Hvarska vinarija poznata je i po svojem rose vinu koje se proizvodi od sorte plavac mali. Vino je nježno i pitko, rose u provansalskom stilu, idealno za konzumiranje pri vrućinama. Svijetloružičaste boje i intenzivnog voćnog mirisa, vino je na granici suhog i polusuhog, a dominiraju okusi crvenog voća, jagoda i malina.

M de Minuty

BURO. izbor: Lista rose vina koja pijemo ovog ljeta (фото 5)

Još jedno provansalsko vino pravi je moderan predstavnik rosea, sorte koja bilježi najveći rast u potražnji u posljednjih nekoliko godina. Proizvodi ga vinarija Chateau de Minuty, nedaleko od Saint Tropeza, a moglo bi se reći da su upravo onim ovi roseom definirali čitavu sortu. Suho vino snažnih voćnih aroma, kupaža grenachea, cinsaulta i syraha, nalazi se među najtraženijim svjetskim rose vinima, note breskve i kandirane naranče savršeno su izbalansirane pa će vas već jedan gutljaj odvesti na obale Francuske rivijere.

više