Search

BURO. izbor: najbolja jela koja trenutno možete probati u zagrebačkim restoranima

BURO. izbor: najbolja jela koja trenutno možete probati u zagrebačkim restoranima

Donosimo brojne opcije s kojima nećete pogriješiti

Tekst: Ema Glavina


Image: Senja Vild,
Patrick Radolovic,
PR,
Facebook,
Instagram,
Vitchakorn Koonyosying

Svaki razgovor u kojem se spominje najbolja ili najukusnija hrana uglavnom završi kao žustra rasprava, i protiv toga se nema smisla boriti. O okusima se, baš kao ni ukusima, ne treba previše raspravljati, budući da još nije napravljeno jelo koje je svima ukusno i koje bi svakog zadovoljilo. Ipak, postoje jela za koja možemo pretpostaviti da bi se mnogima mogla svidjeti, u kojima su korištene kvalitetne namirnice, u koja je uloženo mnogo truda i koja su tehnički dobro izvedena. Mi smo se bacili u potragu upravo za takvim jelima, i to u restoranima koje i inače često i rado posjećujemo. Moramo naglasiti i kako smo vodili računa i da pokrijemo širok spektar opcija, od street fooda, preko bistroa, pa sve do fine dininga. Prvotna ideja je bila predstaviti vam signature jela zagrebačkih restorana, odnosno klasike jelovnika koji su uvijek na jednakoj razini. Tijekom rada na članku smo, međutim, shvatili da mnogi restorani više nemaju tzv. stalni postav jela. Umjesto toga, okreću se mijenjaju jelovnika ovisno o godišnjim dobima i dostupnosti namirnica, što u potpunosti podržavamo. Drugim riječima, sva naznačena jela neće zauvijek biti na jelovniku, ali neka će i biti (ili barem njihove varijacije), što ćemo onda i naznačiti.

Pačja prsa, Pod Zidom Bistro & Wine Bar

Poslužena uz orzoto s povrćem, karameliziranom marelicom i jusom, pačja prsa su pravi predstavnik novog poglavlja ovog restorana. Novi chef i novi jelovnik su nas vrlo ugodno iznenadili, počevši od izgleda samih tanjura do preciznih okusa. 

BURO. izbor: najbolja jela koja trenutno možete probati u zagrebačkim restoranima (фото 1)

Juha od kestena, Dubravkin put

I "Dubravkin put" je nedavno predstavio novi jesensko-zimski jelovnik, a mi smo ga cijelog probali. Iako izbor nije bio nimalo lak, u konačnici smo se odlučili da nam je najbolja bila juha od kestena s "Coletti" Kolarić pjenušcem. Razlog tome je naprosto fenomenalna punina okusa, ali i činjenica da ovakvo što stvarno ne možete kušati svugdje. Ipak, moramo spomenuti i našeg drugog favorita koji svakako, ako ste u mogućnosti, trebate kušati - raviole od patke.

BURO. izbor: najbolja jela koja trenutno možete probati u zagrebačkim restoranima (фото 2)

Biftek, Zinfandel's

Bili smo gotovo sigurni da ćemo se iz restorana smještenog u prekrasnom hotelu Esplanade vratiti s odabirom njihovog slavnog tatarskog bifteka kao najboljeg. Međutim, iako je i on bio apsolutno spektakularan, malo smo prednost dali bifteku, koji nas je potpuno zatekao. Radilo se o junećem fileu s kremom od lisičarki, kremom od luka, ukiseljenim lučicama i krumpirićima koji smo proglasili najboljim odreskom koji smo jeli u Zagrebu za dugo vremena i po koji ćemo se vratiti prvom sljedećom prilikom. Bonus je što ovo jelo spada među njihove klasike i uvijek je dostupno!

BURO. izbor: najbolja jela koja trenutno možete probati u zagrebačkim restoranima (фото 3)

Gyoze, Time

Ovdje možete pojesti cijeli niz sjajno spravljenih azijskih klasika, od zelenog curryja do tikka masale, a kvaliteta će im uvijek biti ista. Jelo koje mi nekako nikad ne preskačemo su pak gyoze sa svinjetinom, koje savršeno otvara apetit i za koje nam se nekad čini da bismo ih mogli pojesti bezbroj. Apsolutni must za koji nemamo razloga vjerovati da će u skorijoj budućnosti sići s jelovnika.

BURO. izbor: najbolja jela koja trenutno možete probati u zagrebačkim restoranima (фото 4)

Salata od hobotnice, Vinodol

Ako ste u centru grada i želite pojesti nešto domaće i kvalitetno, restoran Vinodol vam je vjerojatno prvi izbor. Riječ je o restoranu koji se gotovo više i ne treba nikome dokazivati - što god da rade, rade to sjajno i nema razloga sumnjati da se tako neće i nastaviti. Uz cijeli niz jela koja smo nedavno ondje kušali, uključujući odlične štrukle i janjeću koljenicu, mi smo vam ipak odlučili preporučiti jedno laganije i ukusno jelo - salatu od hobotnice s krumpirom i paškim sirom. 

BURO. izbor: najbolja jela koja trenutno možete probati u zagrebačkim restoranima (фото 5)

Napó lungić, Fidel Gastro

U "Fidel Gastru" su nas oduševile i salate, i umaci, i tacosi i tostade - zapravo ondje nikad nismo loše jeli. Izbor nam je, u slučaju ovog članka, a s obzirom na nadolazeće hladnije temperature, pao na fille lungića u panceti pripremljen sous vide tehnikom, uz prilog tikvica sa salsa limom i kukuruzom s mango curry umakom i creme fraicheom. Ako vam se čini da ima puno okusa i mirisa, to je zato što stvarno i ima, ali sve skupa funkcionira i više nego dobro!

BURO. izbor: najbolja jela koja trenutno možete probati u zagrebačkim restoranima (фото 6)

Spare Ribs, RougeMarin

Ovo ćete jelo uvijek pronaći na karti RougeMarina, restorana koji se isprofilirao kao jedno od najboljih mjesta za brzi ručak ili večeru. Upozoravamo vas da je porcija poprilično obilna, pa će je oni nešto manjeg apetita moći čak i podijeliti. Prilozi se nerijetko mijenjaju (trenutno dolaze uz pečeni batat i coleslaw salatu), ali meso, odnosno osnova, uvijek ostaje jednako meko i sočno.

BURO. izbor: najbolja jela koja trenutno možete probati u zagrebačkim restoranima (фото 7)

Tuna Tiradito, El Toro

Još jedan primjer restorana u kojem svaki put kušamo sve bolja i bolja jela. Nedavno smo bili na predstavljanju novog jelovnika i dobili šest odličnih sljedova, od kojih nas se nekako najviše dojmila marinirana svježa tuna na kremi od indijskih oraščića i kumina, s marinadom od bilja i agruma, uljem mladog luka i garnishem svježeg povrća i bilja, iako dovoljno riječi hvale nismo mogli pronaći ni za raviole s kozicama, koprom i ginom. Bonus savjet: El toro ima novog pastry chefa, Luku Soptu, čije su slastice među najboljima u gradu i nipošto ih ne biste trebali zaobići.

BURO. izbor: najbolja jela koja trenutno možete probati u zagrebačkim restoranima (фото 8)

Pastrami sandwich, Mundoaka Street Food

Ovaj je restoran nedavno predstavio posve novi koncept i jelovnik, koji se sastoji od manjeg izbora jela, a zbog želje da se uvijek koriste svježe namirnice. Pogled nam je instantno pobjegao na slavni njujorški pastrami sendvič, čiji je glavni sastojak juneći brisket mariniran u salamuri kroz 120 sati i zbog kojeg ćete se doista zapitati zašto ste ikad brojali kalorije. Za slučaj da ne jedete meso, odlična alternativa je i grilled cheese sendvič.

BURO. izbor: najbolja jela koja trenutno možete probati u zagrebačkim restoranima (фото 9)

Pepper Jam Burger, Burgeraj

U najezdi razno raznih burger barova, uvijek treba dodatno podsjetiti na majstore svog posla i jedne od rijetkih burgera ispred kojih može stajati pojam craft. Unatoč brojnim logističkim problemima Burgeraja (poput predugog čekanja čak i kad je lokal prazan, čestom nestajanju određenih burgera prije kraja radnog vremena te potpuno nejasnom ukidanju Triple burger opcije) ovdje ćete još uvijek moći pojesti apsolutno najbolji burger u gradu, i svaki će put biti isti. Mi smo odabrali burger s džemom od ljutih papričica, ali zapravo je svejedno što naručite. Nećete pogriješiti ni u kojem slučaju.

BURO. izbor: najbolja jela koja trenutno možete probati u zagrebačkim restoranima (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više