Search

Delicije inspirirane djelima kralja pop arta, Andyja Warhola naći će se na meniju londonskog muzeja

Delicije inspirirane djelima kralja pop arta, Andyja Warhola naći će se na meniju londonskog muzeja

"Pâté za mačku", "Kavijar sa shar-peijom" i "Katastrofa od tune"

Tekst: D.M.


Image: Tate Modern

Ususret dugo očekivanoj retrospektivi, restoran muzeja Tate Modern, Level 9 stvorio je jelovnik naziva "Ukusi iz Tvornice" koji je inspirirao nitko drugi, već kralj pop arta, legendarni umjetnik Andy Warhol.

"Pâté za mačku", "Kavijar sa shar-peijom" i "Katastrofa od tune" samo su neki od dosjetljivih imena jela na Tateovom meniju za ožujak 2020. koje je osmislio chef Jon Atashroo. Stvorena su povodom jedne od najvećih i najiščekivanijih retrospektiva o slavnom umjetniku, a sadržavat će i radove koji nikad do sad nisu gostovali u niti jednom britanskom muzeju.

Delicije inspirirane djelima kralja pop arta, Andyja Warhola naći će se na meniju londonskog muzeja (фото 1)

Umjetnik je imao prilično bizaran odnos prema hrani. Jeo je isključivo slatko - voće i deserte te rijetko što drugo. Osim iz raznih intervjua i biografija o njemu, njegovo je ukus u hrani vidljiv i po slikama. Možda je Warholovo najpoznatije umjetničko djelo mrtve prirode limenka Campbell's juhe, ali gotovo svaka druga studija hrane iz ekscentrikovog opusa je motiv kolača, sladoleda ili voća - najčešće trešnje. Atashroo je osmislio poseban recept za pana cottu uklopio jednu od Warholovih najdražih namirnica - Kellogg's žitarice koje je umjetnik doručkovao svaki dan i ovjekovječio ih u djelu iz 1964.

Delicije inspirirane djelima kralja pop arta, Andyja Warhola naći će se na meniju londonskog muzeja (фото 2)

Delicije inspirirane djelima kralja pop arta, Andyja Warhola naći će se na meniju londonskog muzeja (фото 3)

Svilotisak iz godine ranije koji prikazuje dvije dame dok jedu tunu iz limenke inspiriralo je jelo "Katastrofa od tune", a "Pâté za mačku" referenca je na jednu od Warholovih suludih izjava u kojoj stoji kako "mačka njegove frizerke jede ostake njegove paštete bar dva puta tjedno".

Delicije inspirirane djelima kralja pop arta, Andyja Warhola naći će se na meniju londonskog muzeja (фото 4)

Ako vam pak "Kavijar sa shar-peijom" ne zvuči primamljivo, okrijepite se "Želeom od Coca Cole" i "Povratničkom slaninom" u restoranu Level 9 nakon što pogledate izložbu kakvu Tate nije pripremio posljednjih 20 godina. Izložba je otvorena od 13. ožujka do 6. rujna 2020., a neka od jela postat će dio stalnog menija restorana na devetom katu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više