Search

Dijeta i brza hrana: Kako naručiti \"za van\" i ne pokvariti si režim prehrane

Dijeta i brza hrana: Kako naručiti "za van" i ne pokvariti si režim prehrane

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Događa se i najboljima od najboljih - gladni ste, nemate puno vremena ili vas je jednostavno svladala želja da jedete nešto u restoranu brze hrane (ne osuđujemo!). Da, takva hrana ima previše soli, aditiva, skrivenih kalorija... Sasvim je logično smatrati je smrtnim neprijateljem vitke linije i zdravog načina prehrane, dijeta za mršavljenje da ni ne govorimo. Ipak, nije baš sve tako crno jer i na takvim mjestima postoje opcije.

Dijeta i brza hrana: Kako naručiti "za van" i ne pokvariti si režim prehrane (фото 1)

Da se ne lažemo, cijeli život je u osnovi samo serija izbora pa se većinom trudimo raditi one dobre. Kao što ćemo u običnom restoranu naručiti salatu s biftekom ili meso s roštilja, umjesto tjestenine i preskočiti desert, ako pazimo na liniju, tako i na različitim menijima "za ponijeti" postoje opcije koje su zdravije od drugih. Postoje, isto tako, osnovna pravila koja se mogu primjenjivati na svaku vrstu brze hrane, a ta su:

Dijeta i brza hrana: Kako naručiti "za van" i ne pokvariti si režim prehrane (фото 2)

1. PAZITE NA UMAKE I DODATKE

Salata bez i s majonezom (ili preljevom na bazi majoneza) nije ista stvar. Isto vrijedi za svaki umak koji se služi s brzom hranom.

2. OBRATITE PAŽNJU NA PRILOGE

Sve što je prženo, treba preskočiti - da, čak ni povrće nije zdravo ako je prošlo kroz fritezu. Dakle, onion rings nisu dobra opcija.

3. ČUVAJTE SE PIĆA

Sve tzv. tekuće kalorije su uglavnom prazne kalorije. U svježe cijeđenim sokovima bez dodataka ćete ipak pronaći i vitamine i minerale, ali u umjetnim limunadama i gaziranim pićima, ne. Naručujte vodu, i to je to.

Kada su posebne vrste restorana nacionalnih kuhinja u pitanju, nastavite scrollati i saznajte najzdravije opcije za svaki:

KINESKA HRANA

Ako ne želite u jednom jedinom obroku unijeti ukupan broj kalorija koji vam je potreban za cijeli dan, izbjegavajte sve što u svom nazivu ima riječi "slatko-kiselo", pogotovo ako jelo sadrži i svinjetinu. Ovakve kombinacije su u pravilu pržene i jako začinjene (sastojcima neznanim i znanim) i lako mogu sadržavati i do tisuću kalorija. Bolja opcija su gamberi i povrće, i to ako može kuhano na pari. Ne zaboravite da prženje hrane, koliko god je činilo ukusnom, dodaje oko 50 grama masti jelu. Dodatni soja sos također nije dobra opcija.

MEKSIČKA HRANA

Ako volite fajite i burrito, najsigurnije je da od mesa birate piletinu, a od dodataka povrće, bez dodatnih umaka. Izbjegavajte rižu i različite vrste graha (znamo da su preukusni, ali su kalorični, a nekad im se dodaje i brašno) i ne pretjerujte s guacamole umakom. Ako postoji opcija, uvijek birajte tijesto od kukuruza, koje će vam uštedjeti pedesetak kalorija u odnosu na ono od običnog brašna. Kad su umaci i dipovi u pitanju sigurniji su oni na bazi rajčice, nego bilo što što sadrži topljeni sir.

Dijeta i brza hrana: Kako naručiti "za van" i ne pokvariti si režim prehrane (фото 3)

AMERIČKA HRANA

Istina je da Amerikanci vole pržiti hranu, ali ljubitelji su i grilla. Dakle, ako postoji opcija grilla, izaberite tu. A kada jedete hamburgere, pojedite samo donju polovicu peciva. Salate su posebna priča, kada su američki restorani u pitanju - ako već dolaze pomiješane s preljevom, ne uzimajte ih. Dobra su opcija samo ako imate mogućnost da ih sami začinite, s malo maslinovog ulja, na primjer (pogledajte osnovno pravilo o umacima). Izbjegavajte i pommes frites koji vas napada sa svih strana.

JAPANSKA HRANA

Još jednom, izbjegavajte sve što je prženo, ali i jako začinjeno, poput spicy tune. U njihovim začinjenim preljevima gotovo uvijek se nalazi majoneza. Sve vrste sushija su dobar izbor pa izaberite nigiri, maki rolice ili sashimi, ali preskočite teriyaki sos koji ima puno dodanog šećera. Obrok možete započeti miso supom s algama i nadopuniti salatom s algama ili edamameom.

INDIJSKA HRANA

Svako jelo koje u svom imenu nosi riječ "tandoori" je odličan izbor zato što to znači da je marinirano i pečeno u peći (tandoori je vrsta peći iznad otvorene vatre) bez teških začina i umaka. Dobar izbor su i jela označena sa "bhuna" među kojima se trebate samo kloniti onih koji sadrže puno maslaca i mliječnih sastojaka. Najbolje je da izbjegavate naan, tradicionalni indijski kruh, pogotovo ako sadrži sir (češnjak je bolja ideja). Ne pretjerujte s rižom, umjesto toga naručite dodatke od povrća.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više