Search

Dizajnerski studio Boir jedinstvenim je proizvodom odao počast hrvatskoj tradiciji

Dizajnerski studio Boir jedinstvenim je proizvodom odao počast hrvatskoj tradiciji

sal⊥ mijenja percepciju fine dinig rituala

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Marija Gašparović

Iako novo ime hrvatske dizajnerske scene, Boir je lansiranjem prvog proizvoda najavio malo drugačiji smjer kretanja svojih ideja. Zagrebački studio pokrenuli su nagrađivana product dizajnerica Vlatka Leskovar Zidar i Ivan Zidar, chef školovan na prestižnom Institutu Paul Bocuse, a usmjerili su se prema dizajnu pribora za blagovanje i osmišljavanje fine dining rituala. S njihovim će priborom večera postati još malo posebnija. Na designjunction festivalu dizajna u Londonu (19. do 22. rujna 2019.) posvećenom interijerima uskoro će predstaviti svoj prvi proizvod - sal⊥.

Dizajnerski studio Boir jedinstvenim je proizvodom odao počast hrvatskoj tradiciji (фото 1)

Ova posebno osmišljena posuda za sol korisnicima omogućuje da svjedoče i iskuse dragocjene trenutke stvaranja prirodnih kristala morske soli i njezine žetve, onako kako se to nekada radilo. Istovremeno imate priliku biti konzument i aktivni sudionik procesa stvaranja čime sal⊥ postaje jedinstveni hrvatski proizvod. Na njegovoj površini izlažu se uzorci kristala koje zatim možete prikupiti na najautentičniji način primjenjujući alat u obliku slova T koji podsjeća na one koji se koriste u tradicionalnom procesu dobivanja soli.

"SAL⊥ je mala prijenosna solana koja otkriva tajnu proizvodnje soli, od nastanka kristala do berbe. Nastalu sol možete brati na autentičan način, koristeći alat u obliku slova T koji podsjeća na tradicionalne drvene alate koje još uvijek diljem Mediterana koriste berači soli. Koristeći SAL⊥ možete uživati u neizmjerno važnom trenutku za kulinarsku kulturu, koji većini gurmana potpuno nepoznat", objašnjavaju osnivači studija Vlatka i Ivan.

sal⊥ je vrlo jednostavan za korištenje - u keramičku posudicu ulije se tanak sloj salamure, koja stiže u kompletu. Posudica se zatim stavi na sunce sat vremena, ili se kratko zagrije u pećnici. Kada se na crnoj pozadini posudice pojave bijeli kristali, sol je spremna za serviranje i branje.U tome će vam pomoći spomenuti mali metalni alat u obliku slova T koji priziva osjećaj tradicije te aktivnog sudjelovanja u stvaranju nečega što upravo možete servirati i konzumirati..

Proizvod je inspiriran održivim procesom proizvodnje soli koji se na Mediteranu nije mijenjao tisućljećima.Tradicionalne solane i slane močvare Mediterana od davnine su izuzetno važna staništa ptica močvarica. Izlov ribe, zagađenje i klimatske promjene već su ozbiljno narušili ravnotežu najvećeg zatvorenog mora na svijetu.

Danas su mnoge tradicionalne solane na Mediteranu zatvorene ili prenamijenjene, najčešće zbog niže cijene industrijske proizvodnje soli. Nestanak tradicionalnih solana narušava bioraznolikost, također ugrožavajući i bogatu gastronomsku kulturu Mediterana. U domaćinstvima se najčešće koristi obrađena sol, koja je izbijeljena kako bi bila ugodnija oku. Jadransko je more, primjerice, izuzetno bogato mineralima i oliogoelementima. Ima ih čak 80, no većina njih nestaje tijekom industrijske obrade.

Sol pripremljena u prijenosnoj solani studija B O I R zadržava sve oligoelemente, a projektom SAL⊥ studio namjerava sačuvati autentične okuse prirodne mediteranske soli.

Dizajnerski studio Boir jedinstvenim je proizvodom odao počast hrvatskoj tradiciji (фото 2)

"Plan nam je mapirati tradicionalne solane na Mediteranu i dodati njihovu salamuru u svoju kolekciju, tako da svatko koristeći SAL⊥ može uživati u autentičnim okusima prirodne morske soli, uspoređujući arome soli koje dolaze iz različitih mikroregija", kažu Vlatka i Ivan.

Inspiracija za SAL⊥ došla je spontano, iz prirode. Ivan je primijetio bazenčiće mora zarobljene među stijenama. Na vrućem ljetnom suncu more je pomalo isparavalo, ostavljajući za sobom grumenčiće soli. Tada se rodila ideja za prijenosnu solanu. Ivan i Vlatka ideju su razvijali istražujući proces nastanka soli u tradicionalnim solanama na Jadranu.

Dizajnerski studio Boir jedinstvenim je proizvodom odao počast hrvatskoj tradiciji (фото 3)

"Tradicionalni proces proizvodnje morske soli sastoji se od pet faza. Tijekom prve četiri faze voda u bazenima postepeno isparava. Tako nastaje salamura, morska voda s izuzetno velikom koncentracijom soli, koja se u petoj fazi postepeno pretvara u kristale. Za nastanak prirodne soli potrebna su samo dva sastojka - sunce i more. Te dvije veličanstvene sile na našoj obali udružuju snage još od antike, kako bi stvorili jednu od najkvalitetnijih soli na svijetu", kaže Ivan Zidar.

Dizajnerski studio Boir jedinstvenim je proizvodom odao počast hrvatskoj tradiciji (фото 4)

Elegantna drvena kutijica dostupna je u dvije varijante - prirodni orah i hrast lakiran tamnim uljem. Keramička posudica unutar kutijice obložena je vodootpornom caklinom koja omogućava optimalnu kristalizaciju soli, oboje u potpunosti proizvedeno u Hrvatskoj. Također, proizvod nosi i mali doprinos zdravlju. Naime, bočica salamure Nin 28 Bé koja dolazi s proizvodom koncentrat je slane vode iz Jadranskog mora nastale tijekom prirodnih procesa isparavanja u solanama u Ninu. Sadrži jod iz morskih algi koji omogućava pravilno funkcioniranje štitnjače, brom koji je važan za živčani sustav te kalij koji pomaže koncentraciji i mentalnoj aktivnosti. Zagonetno ime dolazi od kratice za Bauméovu ljestvicu, koja se koristi za mjerenje gustoće tekućina. 'Nin' u nazivu označava mjesto nastanka salamure. Nin 28 Bé° je prva u kolekciji salamura koje će pratiti SAL⊥.

Dizajnerski studio Boir jedinstvenim je proizvodom odao počast hrvatskoj tradiciji (фото 5)

A što je iduće za studio Boir tek ćemo vidjeti jer njihova filozofija dizajniranja prostire stol za kulinarske avanture i inovacije, kreirajući pribor za blagovanje koji fine dining iskustvo podiže na novu razinu.

"Suvremeni fine dining smatramo kazalištem za osjetila. Ako je stol pozornica, onda naš pribor za blagovanje predstavlja rekvizite i kulise. On otvara novi prostor za izvedbu, izazivajući kreativne umove chefova i gurmana", objašnjavaju Vlatka i Ivan.

Dizajnerski studio Boir jedinstvenim je proizvodom odao počast hrvatskoj tradiciji (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više