Search

Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima

Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima

Tekst: Tina Lončar

Image: Instagram

Premda se u komentarima internetskih prostranstava (ili za bakinim stolom) još ponekad vode duge i zamorne rasprave o tome što bi "čovjek trebao jesti", vegetarijanska i veganska prehrana odavno nisu bauk, a prednosti koje takva prehrana ima kada je riječ o zdravlju i dugovječnosti, bezbroj su puta potvrđene. Naravno da je nemoguće znati koliko ljudi na svijetu prakticira vegansku ili vegetarijansku prehranu, no neke statistike upućuju da je taj broj svakom godinom sve veći te se procjenjuje da ih je u prošloj godini u svjetskoj populaciji bilo oko 8%. Bilo da razmišljate da iz temelja promijenite prehranu, uvedete u svoj tjedni plan pokoji vege obrok više ili se vaša kuhinja odavno "zeleni", sigurni smo da će vam dobro doći inspiracija. Sve znamo, vjerojatno ne postoji nitko tko se s vremena na vrijeme ne zapita što kuhati i zaključi da su mu obroci skliznuli u dosadnu domenu "uvijek jedem isto". Baš zato, izdvojili smo četiri domaće Instagram adrese na kojima ćete pronaći odlične veganske i vegetarijanske recepte, inspirirati se paletom različitih (i vrlo kreativnih) ideja i uživati u zbilja divnim fotografijama. I pokazati vam da riječi zdravo i ukusno nisu antonimi. Bon appétit!

SITNICA

@sit_nica

Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima (фото 1)
Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima (фото 2)
Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima (фото 3)

Kada bismo rekli da je estetika Sitnice nenadmašna, sigurni smo da ne bismo pogriješili u procjeni. Iza ovog neodoljivog food bloga, naime, stoje dvije izuzetno talentirane mlade dame - redateljica Renata Lučić i Antea Piplica, diplomirana dizajnerica tekstila koja je "negdje usput" shvatila da obožava kuhati. Spoj njihovih talenata vidljiv je na prvi pogled i podjednako brzo osvaja. Sitnica obiluje fantastičnim receptima za veganske i vegetarijanske zalogaje, a sve to prezentirano je nevjerojatno apetitlih fotkama u koje želite uroniti. Dobro, možda ne baš uroniti, ali svakako vam dođe da ih pojedete ili da, jednostavno, odustanete od svojih generičkih obroka i konačno isprobate nešto novo. Na Sitnici ćete tako pronaći recepte za zdrave doručke, slasne deserte, ali i zdrave, nutritivno bogate ručkove. Ideja je pregršt i ne, nemate izgovor da ne probate napraviti barem nešto s bogatog menua Sitnice.

BURBON I BOROVNICE

@burbon_i_borovnice

Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima (фото 4)
Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima (фото 5)
Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima (фото 6)

Iza food bloga Burbon i borovnice stoji Nataša Rajčević, Zadranka sa zagrebačkom adresom, diplomirana novinarka, kolumnistica i prava ambasadorica veganstva koja će, svojim živopisnim receptima, u vama razbiti svaku predrasudu koju još možda gajite prema tom tipu prehrane. No, osim što svojim pratiteljima servira čudnovate recepte, na adresi Burbon i borovnice pronaći ćete mnogo sjajnih savjeta o prehrani i "sporom" življenju, ali i održivosti. Ono što kod Nataše posebno oduševljava su fotografije hrane koje izgledaju neodoljivo, ali i nevjerojatno kreativni recepti koji će vas navesti da pogledate izvan okvira i odvažite se izaći iz svoje sigurne zone. Da, one u kojoj kuhate 5 istih jela cijeli mjesec. Nedostaje li vam ideja i svako prijepodne razbijate glavu što zdravo skuhati, Burbon i borovnice je odgovor koji ste trebali u životu.

ŽLICA ŠEĆERA

@zlicasecera

Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima (фото 7)
Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima (фото 8)
Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima (фото 9)

Žica šećera Instagram je adresa kojom dirigira mladi i svestrani kreativac Juraj Močilac, podjednako jak u hvatanju sjajnih fotografija, kao i u pisanju. I, naravno, u spremanju deserata! "Ljubav prema kuhanju dogodila se u nešto kasnijoj fazi mog života kad sam na hranu prestao gledati samo kao na sredstvo uklanjanja gladi i osvijestio čitavu kulturu koja stoji iza toga. Hrana je umjetnost ako je takvom napraviš", objašnjava Juraj, a zbog te "kasno otkrivene ljubavi" na Žlici šećera pronaći ćete sjajne veganske recepte i to isključivo za ono što većina nas najviše voli - deserte. Od "skoro" sirovih torti s malinama i bijelom čokoladom, preko palačinki koje je dekadentno posuo čokoladom ili pak finih krema u čaši - Juraj će vam servirati pravu rapsodiju veganskih poslastica koje će biti lijepo gledati, ali i još ljepše - pojesti.

MARIE WASLER

@mariewasler

Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima (фото 10)
Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima (фото 11)
Domaći food blogeri koji su nas osvojili svojim vegetarijanskim i veganskim receptima (фото 12)

Marie Wasler jedna je vrlo svestrana mlada žena, a njezin lifestyle mogao bi vas potaknuti da razmislite (i uvedete, naravno) zdravije navike u taj svoj prebrzi životni ritam "u kojem ništa ne stignete". Marie dokaz da se sve stigne. Ona je, naime, prije osam godina doselila iz Graza u Zagreb, a nakon pet godina rada u agencijama i marketinškim tvrtkama, otvorila je svoju firmu i objedinila svoje interese. Osim što se bavi prevođenjem i digitalnim marketingom, Marie je i učiteljica yoge, voditeljica i kreatorica podcasta, a obožava i kuhati. Tu ljubav prema kuhanju prezentira na svom Instagram profilu na kojem ćete uvijek pronaći neku novu ideju za jednostavna veganska jela, bilo da je riječ o poslasticama kao što je, primjerice, sladoled od smrznutih banana ili pak nešto "konkretnije" kao što je salata od tofua, avokada, kimchija i krastavaca. A osim što je zdravo, sve izgleda nemoguće ukusno!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više