Search

Domaći pekmez od šljiva na kojem smo odrasli je sve što želimo ove jeseni

Domaći pekmez od šljiva na kojem smo odrasli je sve što želimo ove jeseni

Stiglo je vrijeme...


Image: Cukar.com.hr

Manje više svi iz naše generacije odrasli su na pekmezu od šljiva i s njim smo obavezno mazali kruh, kekse, a ponekad smo ga jeli na žlicu ili pak s palačinkama...

Ako ste živjeli u uvjerenju da se radi o kompleksom i dugotrajnom procesu, onda ste bili u krivu. Ne, priprema najfinijeg pekmeza od šljiva može biti vrlo jednostavna. Recept koji vam donosimo je s bloga Cukar i najjednostavniji je koji možete zamisliti. Naime, šljive samo operete, stavite na veliki duboki pleh od pećnice i pečete ih dok se ne pretvore u gusti namaz. I gotovo, to je to.

 

Sastojci

2,6 kg šljiva (ili onoliko koliko želite, što više to bolje)

pleh za pečenje
sterilne teglice

Domaći pekmez od šljiva na kojem smo odrasli je sve što želimo ove jeseni (фото 1)

Priprema

Pećnicu zagrijte na 200°C. Šljive operite, prepolovite ih i odstranite im koštice. Posložite šljive u pleh i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu. U početku nikakav dodatni napor ne trebate ulagati, samo pustite šljive da se peku. Nakon nekih sat i pol pečenja šljive će se krenuti zgušnjavati. Sada sve malo promiješajte i nastavite peći. Po potrebi smanjite i malo temperaturu pečenja. Kako će se šljive početi zgušnjavati i peći, morat ćete ih češće miješati da ne zagore. Pekmez je gotov kada postane jako gust i tamno ljubičaste boje. Pažljivo ga izvadite iz pećnice i prebacite u sterilne teglice. Otvorene teglice ostavite u pećnici zagrijanoj na 110°C još desetak minuta. Nakon toga teglice zatvorite i umotajte ih u kuhinjsku krpu te ih ostavite da se postupno ohlade. Ohlađeno jedite kako najviše volite i uživajte.

Domaći pekmez od šljiva na kojem smo odrasli je sve što želimo ove jeseni (фото 2)

Napomena

Ovako pripremljen pekmez čuvajte na tamnom i hladnom mjestu i trajat će vam cijelu zimu. Ipak, jednom kada otvorite teglicu, potrošite ga unutar nekoliko dana.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više